Τεχνητή Νοημοσύνη: «Μετά το θάνατό μας θα συνεχίσουμε να “ζούμε” ως ένας σκληρός δίσκος σε κάποιο ράφι;»
Τι είναι η μετά θάνατον ζωή; Θα μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να σκεφτόμαστε, να έχουμε επαφή με το περιβάλλον μέσα από ένα σκληρό δίσκο και κάποιο αισθητήρα που θα μας φέρνει σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον; Θα μπορούμε να «ζούμε» μέσα σε σκληρούς δίσκους σε ένα ράφι ή τσιπάκια σε μια κάρτα υπολογιστή;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα γεννιούνται μέσα από την αλματώδη ψηφιακή εξέλιξη που φέρνει στη ζωή μας η Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και ψηφιακά μας αντίγραφα, όταν θα έχουμε αποβιώσει, που θα ζουν ως digital immortals (ψηφιακοί αθάνατοι) σε σκληρό δίσκο ή σε κάποιο cloud, έχοντας επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.
Τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης ανέλυσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), τέως πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, μιλώντας σε ειδική ενότητα για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο της πρόσφατης επετειακής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
«Αν βέβαια καταφέρουμε να διαβάσουμε το ανθρώπινο μυαλό, μπορούμε να το γράψουμε, να το μεταφέρουμε, έχουμε πετύχει την ψηφιακή αθανασία», ανέφερε ο κ.Μήτκας, που ως καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.
Επιχειρώντας ένα «άλμα στο μέλλον» όπως είπε, αναφέρθηκε σε έναν άλλο δρόμο, αυτόν που στοχεύει στην δημιουργία μοντέλου του ανθρώπινου εγκεφάλου. Άρα αν έχουμε ένα μοντέλο που είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα μπορούμε να το προγραμματίσουμε, να εγγράψουμε και στις δύο περιπτώσεις, αυτό είναι λίγο πιο επικίνδυνο γιατί αν μπορούμε να… γράψουμε μια προσωπικότητα, να παρέμβουμε δηλαδή σε αυτό που θα διαβάσουμε και να το γράψουμε, τότε μπορούμε και να το μεταγράψουμε και να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο, να δημιουργήσουμε κι άλλα αντίγραφα ή να δημιουργήσουμε τροποποιημένα αντίγραφα και να τα ελέγξουμε.
«Τι θα είμαστε; Τι είναι η μετά θάνατον ζωή; Θα μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να σκεφτόμαστε, να έχουμε επαφή με το περιβάλλον μέσα από ένα σκληρό δίσκο και κάποιο αισθητήρα που θα μας φέρνει σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον; Σκληροί δίσκοι σε ένα ράφι ή τσιπάκια σε μια κάρτα υπολογιστή; Αυτό το κομμάτι χάρτου λέγεται dual in line memory module και το αρκτικόλεξο λέγεται DIMM. Άρα, πολλοί digital immortals κάπου είτε σε μια καρτέλα, σε ένα ράφι, είτε στο cloud», ανέφερε, θέτοντας ορισμένα ερωτήματα:
Εάν, όταν, κατά την άποψή μου, συμβεί αυτό, θα μπορούν οι ζωντανοί να επικοινωνήσουν με DIMM; Με κάποια προσωπικότητα που έχει φύγει από τον φυσικό κόσμο, αλλά έχει πετύχει την ψηφιακή αθανασία;Ποιος από τους ζωντανούς θα μπορεί να τους επισκεφθεί; Μόνο οι δικοί τους άνθρωποι; Οποιοιδήποτε άλλοι; Ποιος αποφασίζει ποιο μέρος ενός DIMM μπορεί να δει ένας ζωντανός; Σίγουρα δε θέλουμε όλες μας τις προσωπικές στιγμές να τις ανοίξουμε σε όλο τον κόσμο. Μόνο αυτές που ενδεχομένως θα θέλαμε να μείνουν στην αιωνιότητα.Μπορούν τα DIMMs να επικοινωνήσουν μεταξύ τους;Μπορούν τα DIMMs να συμμετέχουν σε συναλλαγές;Τι γίνεται η περιουσία τους; Εξακολουθεί να τους ανήκει;Εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα; Ποιος είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα;Τα DIMMs διατηρούν την ατομική τους κατάσταση ή γίνονται μέρος μιας συλλογικότητας;Μπορούν τα DIMMs να συνεχίσουν να εξελίσσονται;Τα DIMMs πεθαίνουν ποτέ; Ποιος το αποφασίζει;Ίσως το πιο βασικό ερώτημα, όπως είπε ο κ.Μήτκας, είναι ποιος πληρώνει το κόστος διατήρησης των DIMMS τον ηλεκτρονικό στον ψηφιακό τον κόσμο. «Μπορεί ας πούμε, η εταιρεία η οποία έχει τα δεδομένα αυτά, να ζητά λεφτά διαρκώς από τους επιγόνους για να το κρατήσει εν ζωή εντός εισαγωγικών; Και κάτι ακόμη εγώ… τρόμαξα από τις δυνατότητες του chatgpt που είμαι μηχανικός υπολογιστών. Είναι εκπληκτικό είναι γοητευτικό, αλλά το ότι ήρθε τόσο γρήγορα κανείς από μας δεν το περίμενε».
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος του μαστού: Πρωτοποριακό πρόγραμμα διασύνδεσης των νοσοκομείων Λέρου και «Αλεξάνδρα»
Φυματίωση: Το «χτικιό» απειλεί ξανά την ανθρωπότητα – Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα
HPV και Εμβολιασμός: Καταρρίπτοντας Μύθους και Ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Reuters: Λίγο έξω από τη Δαμασκό ο ισραηλινός στρατός
- Ο αστυνομικός της Βουλής τα ρίχνει όλα στη μητέρα και αρνείται τις κατηγορίες – «Να πει ποιες ψυχικές ασθένειες είχαν διαγνωσθεί στην ίδια»
- Ο φρουρός της Ακρόπολης που αυτοκτόνησε τυλιγμένος με την ελληνική σημαία
- Πώληση «μαμούθ» ελληνικής εταιρείας: Ανακοινώνεται mega deal στα τρόφιμα
- Τούρκοι βάρβαροι σφάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους στη Συρία! Τα κτήνη δολοφονονούν τραυματίες σε νοσοκομεία! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
- Αστυνομικός της Βουλής: Συμπληρωματική κατάθεση της 35χρονης ζητά η νομική πλευρά του 45χρονου
- “Ναυάγιο” στις συζητήσεις του Άρη με τον Φαν Τ’Σχιπ
- Κηδεία Νίκου Σαργκάνη: Ήταν όλοι εκεί για τον «Φάντομ» - «Πέταξε ο φίλος όλης της Ελλάδας»
- ΣΥΡΙΖΑ για Θρασκιά: Μονόδρομος η επιστροφή της έδρας
- Τους… πονάει μια τρίτη τετραετία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Λασίθι: Τον έψαχναν ώρες, τον βρήκε νεκρό ο εργοδότης του
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Δούκα στο Μαξίμου: «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για την καλύτερη δυνατή συνεργασία» – «Να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τις εκκρεμότητες»
- Πλειστηριασμοί: Ζητούν εξωφρενικά ποσά από οικογένεια στα Εξάρχεια, χωρίς ρύθμιση χρέους
- Καρκίνος του μαστού: Πρωτοποριακό πρόγραμμα διασύνδεσης των νοσοκομείων Λέρου και «Αλεξάνδρα»
- Τεχνητή Νοημοσύνη: «Μετά το θάνατό μας θα συνεχίσουμε να “ζούμε” ως ένας σκληρός δίσκος σε κάποιο ράφι;»
- Ada Lovelace: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα που έγινε πρωτοπόρος στον προγραμματισμό υπολογιστών
- Νίκος Σαργκάνης: Συγκίνηση και θλίψη στο τελευταίο αντίο (Photos)
- Μαριγκόνα: Σωρεία επαγγελματικών προτάσεων μετά το πλάνο στο ΣΕΦ που την έκανε viral (Video)
- Cosmote TV: Άρχισαν τα γυρίσματα της νέας σειράς «Ριφιφί» του Σωτήρη Τσαφούλια (photos)
- «Yellowjackets»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ για την τρίτη σεζόν (photos/video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τεχνητή Νοημοσύνη: «Μετά το θάνατό μας θα συνεχίσουμε να “ζούμε” ως ένας σκληρός δίσκος σε κάποιο ράφι;»
- Νίκος Σαργκάνης: Συγκίνηση και θλίψη στο τελευταίο αντίο (Photos)
- Μαριγκόνα: Σωρεία επαγγελματικών προτάσεων μετά το πλάνο στο ΣΕΦ που την έκανε viral (Video)
- Cosmote TV: Άρχισαν τα γυρίσματα της νέας σειράς «Ριφιφί» του Σωτήρη Τσαφούλια (photos)
- Λασίθι: Τον έψαχναν ώρες, τον βρήκε νεκρό ο εργοδότης του
- «Yellowjackets»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ για την τρίτη σεζόν (photos/video)
- Ada Lovelace: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα που έγινε πρωτοπόρος στον προγραμματισμό υπολογιστών
- Καρκίνος του μαστού: Πρωτοποριακό πρόγραμμα διασύνδεσης των νοσοκομείων Λέρου και «Αλεξάνδρα»
- Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου, καταθέτει για υπόθεση διαφθοράς
- Γαλλία: Η αριστερά πιέζει ασφυκτικά τον Μακρόν για πρωθυπουργό από τον χώρο της – Νέος κύκλος διαβουλεύσεων σήμερα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ΣΑ του ΟΗΕ τηρεί στάση αναμονής μπροστά στη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία – Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό
- Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ – Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
- Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε χώρο κατοικίας στα Παπαδιάνικα Λακωνίας
- Μ. Βορίδης: Πολιτική κυριαρχία μετά από 5,5 χρόνια, στη Μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει
- Νέα εποχή στη Συρία: Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για την τύχη της και ο παράγοντας Ερντογάν
- “Χαμόγελο του Παιδιού”: Τριάντα χρόνια προσφοράς στην κοινωνία
- «Πρωτοσέλιδο» σε Αθήνα, Λεμεσό και Βιέννη
- ERTFLIX: Με 16.415.000 θεάσεις και 17% άνοδο έκλεισε τον Νοέμβριο
- Θλίψη στην κηδεία του Νίκου Σαργκάνη: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον «Φάντομ»