Ταξιδιωτικές εκπομπές με επιδερμική προσέγγιση


Το Picture porn, ορολογία ανάλογη του Food porn, σημαίνει την όσο δυνατόν καλαίσθητη ελκυστική παρουσίαση ενός τόπου με σκοπό την ανάδειξή του αλλά και τη δημιουργία συναισθημάτων, πόθου και επιθυμίας σε όσους τη παρακολουθήσουν, για να τον επισκεφθούν.

Ένας «βομβαρδισμός» εικόνων και πληροφοριών ώστε να κάνουν τον θεατή να «ταξιδεύει» και δυνητικά να επισκεφθεί τον ταξιδιωτικό προορισμό.

Τηλεοπτικές εκπομπές του εξωτερικού είναι «μανούλες»

σε τέτοια.


Στην ελληνική- ιδιωτική- τηλεοπτική πραγματικότητα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
Ο όρος που προαναφέραμε εφαρμόζεται στρεβλά. Με την έγκριση των καναλιών, προβάλλονται παραγωγές με πρόφαση το ταξίδι, την απόδραση και άξονα τους χορηγούς (κάθε είδους). Προσφερόμενο τηλεοπτικό προϊόν τουλάχιστον αμφίβολης ποιότητας.


Το ανθρωποκεντρικό στοιχείο που υπάρχει σε αυτές και η εφαρμογή της γκόντζο δημοσιογραφίας επίσης με στρεβλή χρήση. Κυριαρχεί η αυτοαναφορικότητα, η εγωπάθεια και η όποια επαφή με άνθρωπο άλλον, γηγενή, αντιμετωπίζεται είτε με παλιομοδίτικη λογική ή διεκπεραιωτικά, μέσω μιας παραδοσιακής τοπικής συνταγής, για να γεμίσει ο χρόνος.
Οι ευκολίες στην παρουσίαση του τόπου είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό κυριαρχούν στο περιεχόμενο που διακρίνεται από επιδερμική προσέγγιση.


Σε πρόσφατο επεισόδιο μιας εξ αυτών των ταξιδιωτικών εκπομπών με προορισμό το Μπουένος Άιρες πληροφορηθήκαμε για εστιατόριο που είναι σημείο αναφοράς της «καλής κοινωνίας» και για ένα άλλο ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά σε κάποιο επίσημο στοιχείο, αν για παράδειγμα ως εκ των φημισμένων εστιατορίων έχει αστέρι Μισλεν ή κάποια άλλη διάκριση ή πιστοποίηση.


Ακόμα και όποια ωραία «κάδρα» από μέρη που πιθανόν δεν θα πάει ποτέ κάποιος, υποβαθμίζει η προσωπολατρευτική αισθητική που θέλει ακόμα και «εμβόλιμη εικόνα» του παρουσιαστή ο οποίος μιλά σχεδόν ακατάπαυστα.
Ως χειροποίητη συστήνεται η έτερη ταξιδιωτική εκπομπή. Περίπου «ουαν μαν σόου». Αξιοποιούνται κι εδώ τα γνωστά γκάτζετ κινηματογράφισης (μικροκάμερες, drone). Κυρίαρχη και εδώ η επιδερμική προσέγγιση.


Η λογική (και η αισθητική) fast food επίσης έκδηλη. Υποτυπώδης μπούσουλας με κείμενα εύκολα, μοντάζ που υποκαθιστά τη σκηνοθεσία. Με άλλα λόγια κάποιες εικόνες, ορισμένες με το στοιχείο του εντυπωσιασμό που πηγάζει από τα τεχνολογικά εργαλεία, βαλμένες στη σειρά για να «κυλάει το πράμα».


Αξιομνημόνευτο το στιγμιότυπο, όταν ο τηλεοπτικός ταξιδιώτης είχε επισκεφτεί την Βαρκελώνη. Τότε με δικά του λόγια ενημερωθήκαμε για την πιο ιδιαίτερη εκκλησία της πόλης, την «σουκρ κερ της Βαρκελώνης» όπως ήταν η παρομοίωση για το ναό Τέμπλο ντε Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς (ναός της ιερής καρδιάς του Ιησού) του «αρχιτέκτονα Ενρικ Σανιέρ» και σε άλλο σημείο έγινε αναφορά στο γλυπτό «ελ γκάτ ντε Μποτέρο», σκέτο, ότι ο Νταλί ήταν ο «μπαμπάς του σουρεαλισμού» και πως τη γυναίκα του την έλεγαν «Γκάλα». Αυτά.


Ένα από τα αξέχαστα, σε μια από τις ομοειδείς αυτές εκπομπές με ταξιδιωτικές εικόνες, ότι στην Κέρκυρα ως προτεινόμενο ήταν εστιατόριο με ασιατική κουζίνα, που θα μπορούσε να βρει κάποιος με μια απλή αναζήτηση στο έξυπνο κινητό του.
Στην «απέναντι» εκπομπή ο παρουσιαστής μασουλάει, συχνά, προϊόντα χορηγών. Είναι φορές δε που «διακτινίζεται» στην κουζίνα του σπιτιού του για να δείξει χορηγικά προϊόντα και με τον ίδιο άκομψο τρόπο «επιστρέφει» στον τόπο που υποτίθεται έχει ταξιδέψει για να τον συστήσει στους τηλεθεατές.
Η ροή του ταξιδιωτικού κόβεται λες και πέφτει τσεκουριά για να προβληθεί κάποιο προϊόν. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα ερασιτεχνισμού. Διότι αδικείται ο όρος.

Διαβάστε επίσης:

Πορτοσάλτε για το «Χαμόγελο του Παιδιού»: Κριτική με «Υπουργός γούτσου-γούτσου» δεν γίνεται (vid)

Survivor – Τάκης Καραγκούνιας: Η επιστροφή στην Ελλάδα και η φωτογραφία με την κόρη του

Μουσική πλατφόρμα από… γνωστό αναψυκτικό (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα