Τα βλέμματα στη Σύνοδο Κορυφής με χαμηλές προσδοκίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης μεταφέρεται το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης, στον απόηχο των δηλώσεων μετά το Eurogroup που έδωσαν παράταση στην αγωνία.

Οι προσδοκίες για λύση στη σημερινή συνεδρίαση παραμένουν χαμηλές, καθώς όπως έγινε γνωστό οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την αξιολόγηση της νέας ελληνικής πρότασης.

Ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προανήγγειλε νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σημείωσαν νωρίτερα ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί μια καλή βάση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Προσερχόμενη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι εφόσον δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημείωσε ότι απόψε δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά λογικά θα ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία όσο το δυνατό πιο σύντομα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, επεσήμανε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, σημείωσε πως μένει μόνο μία εβδομάδα και η στρατηγική του «περιμένουμε και βλέπουμε» πρέπει να τελειώσει.

Όπως ανέφερε, σκοπός της συνάντησης δεν είναι να γίνει η επεξεργασία των τεχνικών λεπτομερειών αλλά να δοθεί ένα τέλος στα «πολιτικά παίγνια». Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάναμε ότι μπορούσαμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, σεβόμενοι παράλληλα τους φορολογούμενους πολίτες όλων των χωρών επεσήμανε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας πως «το παιχνίδι των ευθυνών δεν οδηγεί πουθενά».

Σύνοδος ΚορυφήςΕλλάδασυμφωνίαδιαπραγμάτευσηδανειστέςHas video:
Keywords