Τα… έβαλε με την Google η Γερουσία των ΗΠΑ – Νέο νομοσχέδιο για διαφάνεια στα Ψηφιακά

Ένα νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρο τη δράση της Google στην προγραμματική διαφήμιση.

Αν υπερψηφιστεί, ο γίγαντας της ψηφιακής τεχνολογίας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη δραστηριότητά του στη διαφημιστική τεχνολογία, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ρύθμιση και διαφάνεια στο τοπίο του programmatic.

Η νέα-

αυστηρή- πρόταση νόμου εισήχθη στην αμερικανική Γερουσία από δικομματική ομάδα υψηλόβαθμων γερουσιαστών και στην περίπτωση που θεσπιστεί τότε η Google πρέπει να αναστείλει τις δραστηριότητες της στον τομέα της τεχνολογίας ψηφιακής διαφήμισης στο πλαίσιο ενός σχεδίου για ρύθμιση και διαφάνεια στο ομιχλώδες από συστάσεως του τοπίο της διαφήμισης μέσω προγραμματισμού (Programmatic Advetising).

Φωτογραφικό το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο «φωνάζει» Google. Έχει με άλλα λόγια φωτογραφικές διατάξεις. Σύμφωνα με τους όρους του, καμία επιχείρηση με έσοδα από ψηφιακές διαφημίσεις άνω των 20 δισ. δολαρίων δεν μπορεί να κατέχει ανταλλακτήριο ψηφιακών διαφημίσεων- έχει η Google- και επίσης να έχει στην ιδιοκτησία της πλατφόρμα επεξεργασίας ψηφιακού σήματος (DSP)- που η Google έχει-, ή να διαθέτει πλατφόρμα πώλησης διαφημίσεων, που επίσης διαθέτει η Google.

Για την ακρίβεια η Google κατέχει την μεγαλύτερη πλατφόρμα ζήτησης αλλά και πλατφόρμα πωλήσεων και ανταλλαγής διαφήμισης που χρησιμοποιείται σε δημοπρασίες διαφημίσεων μέσω προγραμματισμού, δημιουργεί ανάλογο περιεχόμενο και μόνον στις ΗΠΑ το 2022 προβλέπεται να έχει αποσπάσει το 28% των εσόδων από ψηφιακή διαφήμιση, σύμφωνα και με το emarketer.

Αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου

Η νέα πρόταση νόμου αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να ρυθμίσουν την ισχύ της Google στο ψηφιακό περιβάλλον, ιδίως των διαφημιστικών πλειστηριασμών.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μια ομάδα εισαγγελέων με επικεφαλής τον Κεν Πάξτον από το Τέξας υπέβαλε καταγγελία κατά της εταιρείας στο δικαστήριο της νέος περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Η αγωγή συγκρίνει την δύναμη της Google στο ανταλλακτήριο ψηφιακών διαφημίσεων με εκείνη της Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ εκφράζοντας τον προβληματισμό τί θα συνέβαινε αν το Χρηματιστήριο ήλεγχε και συμμετείχε στην χρηματαγορά.

Τον σκεπτικισμό τους για την αποτελεσματικότητα της νέας πρότασης νόμου εξέφρασαν στο Adweek ειδικοί παρατηρητές λέγοντας ότι, ακόμα και αν αναστείλει την διαφημιστική δραστηριότητα της η Google, δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η ισχύς της (ή μήπως και δεσπόζουσα θέση;) στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης δεδομένης της κυριαρχίας της στην αναζήτηση, το πρόγραμμα περιήγησης και τον έλεγχο της στην κατάργηση των cookies.

Το πρόβλημα είναι άλλου και όχι η Google

«Τα διαφημιστικά εργαλεία της Google και του ανταγωνισμού βοηθούν ιστότοπους και εφαρμογές να χρηματοδοτήσουν το περιεχόμενο τους, βοηθούν επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και προστατεύουν τους χρήστες από κινδύνους απορρήτου και παραπλανητικές διαφημίσεις», υποστήριξε από την Google, εκπρόσωπος της και ισχυρίστηκε ότι «η διάρρηξη αυτών των εργαλείων θα έβλαπτε εκδότες και διαφημιστές, θα μειώσει την ποιότητα της διαφήμισης και θα δημιουργήσει νέους κινδύνους απορρήτου. Εν ολίγοις, είναι το λάθος νομοσχέδιο, τη λάθος στιγμή με λάθος στόχο», λέγοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι «χαμηλής ποιότητας χρηματιστές δεδομένων».

Διαβάστε επίσης:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλεσμένος του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ

Άγριες Μέλισσες: Το καταστροφικό σχέδιο του Ακύλα μπαίνει σε εφαρμογή

Αντρέας Γεωργίου: Γιατί δεν θα έμπαινε ποτέ στη «Γη της Ελιάς»

Keywords
Τυχαία Θέματα