ΣΥΡΙΖΑ: Διευρύνει την ατζέντα και ψάχνει τα επόμενα βήματα
Για το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα «ψάχνεται» ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έναν μεγάλο κύκλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τα Τέμπη.
Με την υπόθεση των Τεμπών, βεβαίως θα συνεχίσει να ασχολείται, καθώς ξεκινά η Προανακριτική και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ψηλά τον πήχη, διαμηνύοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και κυρίως να αποκαλυφθεί ο εντολέας της συγκάλυψης.
Επαναφέρει όμως, εύλογα, και τα άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, και είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα τον Φεβρουάριο, λόγω Τεμπών. Ακρίβεια, τράπεζες, ζητήματα ασφάλειας, στέγη κ.ά. μπαίνουν ξανά στο τραπέζι.
Παράλληλα, όμως, η Κουμουνδούρου αναζητεί και έναν τρόπο να απαντήσει στις στρατηγικές προκλήσεις, καθώς ζητά εκλογές προβάλλοντάς τες ως λύση για να υπάρξει προοδευτική διέξοδος, αλλά την ίδια ώρα με τα ποσοστά της καθηλωμένα μεταξύ 6% και 8% και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, δεν μπορεί να περιγράψει πειστικά πώς θα δοθεί αυτή η προοδευτική διέξοδος. Ακόμα κι αν υπάρξει «επανασυγκόλληση» με τη Νέα Αριστερά, τα πράγματα φαίνονται δύσκολα, όσο κι αν στην Κουμουνδούρου ποντάρουν στην απόκτηση μια νέας δυναμικής μετά από ένα τέτοιο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η ενίσχυσή του είναι προϋπόθεση για την προοδευτική διέξοδο, αν και εκπέμπει μια αμηχανία σε σχέση με το πώς θα το πετύχει αυτό.
Σε αντίθεση, μάλιστα, με το προηγούμενο διάστημα που είχε προτάξει τις συνεργασίες, τώρα προτάσσει τη δική του ενδυνάμωση χωρίς όμως να είναι σαφής κάποια στρατηγική για τη διεύρυνση της κοινωνικής του απήχησης.
Μάλιστα απαντά αμυντικά στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί «εργαλειοποίησης» της υπόθεσης των Τεμπών, λέγοντας ότι η ενασχόλησή του με τα Τέμπη είναι συνεπής από την πρώτη μέρα και δεν περίμενε τα συλλαλητήρια για να κινητοποιηθεί. Όπως, ορθά, είπε και ο Σωκράτης Φάμελλος τη Δευτέρα στο Action 24, ένα πολιτικό κόμμα έχει υποχρέωση να μεταφέρει εντός Βουλής τα όσα λέει η κοινωνία στον δρόμο. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά επιχειρεί έναν συμψηφισμό για να υποβαθμίσει τις ευθύνες της λέγοντας «ναι, εμείς φταίμε, αλλά εσείς εργαλειοποιείτε».
Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο τρέχον, αρκετά περίεργο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που η «μπάλα» παίρνει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν, έχει ως προτεραιότητα να δείξει ότι «σήκωσε» το θέμα των Τεμπών για λόγους αρχών και ηθικής και όχι για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Ακόμα κι έτσι όμως, η κοινωνία δείχνει να μην τον ακούει και να μην επιβραβεύει τη στάση του, κι ακόμα χειρότερα (για τον ΣΥΡΙΖΑ), ένα κομμάτι όσων διαμαρτύρονται στρέφεται στην Πλεύση Ελευθερίας, η οποία κατά κάποιον τρόπο έχει αναγορευτεί σε πολιτικό εκφραστή του «κινήματος των Τεμπών», αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο. Με βάση τα όσα λέγονται δημόσια, η Κουμουνδούρου αποδίδει το γεγονός ότι δεν ανεβαίνει στην περίοδο Κασσελάκη και την απαξίωση της πολιτικής από τον Μητσοτάκη. Κι ενώ ζητούν εκλογές, διεκδικούν περισσότερο χρόνο για να καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου η αλλαγή της ηγεσίας, η «επιστροφή στην πολιτική και τη σοβαρότητα» και εν γένει η νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑναμονήΗ ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής, ώστε να δει αν μια σχετική εξομάλυνση του πολιτικού κλίματος και η επιστροφή στην εφ’ όλης της ύλης πολιτική και οικονομική ατζέντα θα επιβεβαιώσει κάποιες εκτιμήσεις για συγκυριακή άνοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή θα σημάνει μια νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό. Αν τυχόν επικυρωθεί ότι η Ζωή «ήρθε για να μείνει», τότε φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον προοδευτικό «πόλο» στον βαθμό που θα σημειωθεί διαρροή δυνάμεων.
Όσον αφορά τον στόχο της ενίσχυσής του, για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στα παραδοσιακά του «εργαλεία», την προσπάθεια για συγκέντρωση δυνάμεων με επαφές και προσκλητήρια. Ειδικότερα:
-Επαναλαμβάνει το προσκλητήριο προς τους απογοητευμένους που αποχώρησαν σε προηγούμενες φάσεις και ιδίως πέρυσι, με βασικό παραλήπτη τη Νέα Αριστερά. Στη συνέντευξή του στο Action 24, ο Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι είναι συλλογική απόφαση του κόμματος «ένα προσκλητήριο προς όλους και όλες που διαφωνήσαμε ή αποχώρησαν για οποιοδήποτε σκοπό, για να ανακτήσουμε όχι μόνο τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή τη θεσμική θέση, αλλά για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να αποτελέσει την ελπίδα για την προοδευτική διέξοδο της χώρας». Κάτι που όπως είπε δεν μπορεί να γίνει χωρίς προγραμματική συζήτηση, εξ ου και ο ίδιος παρουσίασε κάποιους βασικούς άξονες στη Βουλή.
-Θέτει σε κίνηση έναν νέο γύρο συζητήσεων με πρόσωπα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Κοτζιάς του ΠΡΑΤΤΩ (σύμφωνα με πληροφορίες ο Σωκράτης Φάμελλος συνομιλεί μαζί του τακτικά). Τον συνάντησε χθες, και πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων συμφώνησαν ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να υπάρχει προοδευτική ενωτική απάντηση τόσο στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, όσο και στην αγωνία και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας». Προφανώς συντηρείται η προοπτική της συνεργασίας εν όψει εκλογών, χωρίς πάντως από τη συνάντηση να προκύπτει κάποια νέα πρόοδος. Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, όμως δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και μια νέα συνάντηση με τον Πέτρο Κόκκαλη του ΚΟΣΜΟΣ, τον οποίο και αυτόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει – όπως και τον Νίκο Κοτζιά – αμέσως μετά την εκλογή του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ενεργοποίηση ΠολάκηΒέβαια, βλέποντας τα πράγματα να παραμένουν «κολλημένα» ο Παύλος Πολάκης – ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές αναδείχθηκε σε ισχυρό εσωκομματικό πόλο – αρχίζει να ενεργοποιείται όλο και περισσότερο. Δεν κινείται σε αντιπαραθετικούς τόνους, όμως επισημαίνει τα «ελλείμματα» της Κουμουνδούρου, αναδεικνύοντας έτσι διαφωνίες με χειρισμούς και επιλογές της ηγεσίας.
Στη συνέντευξή του στο Open τη Δευτέρα, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι συνειδητή η απομάκρυνσή μου εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, είναι συνειδητή και η επιστροφή μου». Αναφερόμενος στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη να επιδιώξει συνεργασίες με Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία, άφησε την αιχμή ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο πρέπει».
Η γκάφα της ΑκρίταΣτο μεταξύ, αναστάτωση έχει επιφέρει και η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, η οποία ανασύροντας παλιότερη συνέντευξη Κοτζιά (επί Κασσελάκη) συμφώνησε με τη θέση που εξέφραζε εκεί ο πρώην ΥΠΕΞ, ότι θα έβλεπε για πρωθυπουργό τη Μαρία Καρυστιανού, παρόλο που η ίδια δεν το θέλει. Σαφώς, με την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, δημιουργήθηκαν εντυπώσεις που εύλογα ενόχλησαν την Κουμουνδούρου. Κάποιες διαρροές ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο, κάποιες άλλες υποβάθμιζαν το θέμα. σημειώνοντας πως η κ. Ακρίτα «με τον πάντα ιδιαίτερο τρόπο της στηρίζει τον Σωκράτη Φάμελλο και παράλληλα συμπαραστέκεται στους συγγενείς, όπως όλοι μας, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί η δικαιοσύνη». Για σενάρια και εκτιμήσεις ότι πίσω από την ανάρτηση της Ακρίτα υπάρχει κάποια κεντρική πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμιστεί ο αγώνας της κ. Καρυστιανού, αποδίδοντάς της πολιτικές βλέψεις, στέλεχος του κόμματος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την κ. Μαρία Καρυστιανού στο ευρωκοινοβούλιο και απέκρουσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο ανταγωνισμού, ενώ παρέπεμψε στη δημόσια εκφρασμένη θέση του κόμματος ότι θέλει να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών και της συγκάλυψης όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Διαβάστε επίσης:
Ακρίβεια: Κόντρα Θεοδωρικάκου-Καραμέρου για τις τιμές προϊόντων σε σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και τη Γερμανία
Προανακριτική: Άρχισαν οι εξαιρέσεις με το «καλημέρα» – Την αντικατάστασή του ζήτησε ο Γιώργος Κωτσός από τη ΝΔ
Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Νέα Δημοκρατία δε θέλει να αλλάξει το κράτος, θέλει να το ελέγχει»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο βουλευτής που όλοι τον θεωρούν υπουργό, αλλά μάλλον δεν… – Η πραγματική σχέση Καρυστιανού – Κωνσταντοπούλου
- Δημοσκόπηση Interview: Στη δεύτερη θέση η Κωνσταντοπούλου-Άνετο προβάδισμα ΝΔ
- Αμήχανη μπηχτή της Ντόρας στον Κυριάκο
- Νέα γκάφα από Λατινοπούλου για τα Τέμπη: Το παραλήρημά της από το βήμα της ευρωβουλής και η διακοπή του από τη Μέτσολα
- Σοκ στο TikTok – Δυστυχώς είναι αλήθεια: Νεκρός ο 24χρονος TikToker που έγινε διάσημος επειδή έτρωγε τεράστιες ποσότητες φαγητού – ΒΙΝΤΕΟ
- Αμαλιάδα: «Σοβαρές εξελίξεις» στην υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά – Οι κινήσεις του εισαγγελέα και το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ.
- «Πιέστηκα πολύ στα οικογενειακά τραπέζια, που όλοι είχαν παιδιά, ένιωθα σαν να είμαι εξωγήινος», είπε η Μαρία Κωνσταντάκη
- Τι δείχνει ο δορυφόρος την 1η Φεβρουαρίου στο σημείο που βρέθηκε ο Bασίλης Καλογήρου
- Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο συνιδρυτής του Pirate Bay
- Χανιά: "Συγγνώμη, ήταν η κακιά στιγμή", λέει ο πατέρας του οδηγού της Porsche για το δυστύχημα με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Νέα γκάφα από Λατινοπούλου για τα Τέμπη: Το παραλήρημά της από το βήμα της ευρωβουλής και η διακοπή του από τη Μέτσολα
- Ανασχηματισμός: Προσδοκία για συνολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης για να ανακοπεί η πτωτική πορεία
- Champions League: Πρόκριση στα πέναλτι για την Ρεάλ μέσα στο «σπίτι» της Ατλέτικο – Οι ομάδες των «8» και ο δρόμος προς τον τελικό (Video)
- «Πυρά» Καστανίδη σε Ανδρουλάκη: Να παραιτηθεί αν δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές
- Νεκρός σε πάρκο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ένας 75χρονος
- Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Βουλή για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (Photos)
- Τροχαίο στην Εύβοια: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, τραυματίστηκε σοβαρά 19χρονος
- Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις την Ρωσία αν απορρίψει την εκεχειρία στην Ουκρανία – Μην σας εξαπατήσει ο Πούτιν, προειδοποιεί ο Ζελένσκι
- Δημοσκόπηση Interview: Στη δεύτερη θέση ανεβαίνει η «Πλεύση Ελευθερίας»- Πρώτη η ΝΔ με την «ψαλίδα» να κλείνει στις 10 περίπου μονάδες διαφορά από την Κωνσταντοπούλου
- Champions League: Με «περίπατο» στους «8» Άστον Βίλα και Άρσεναλ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΣΥΡΙΖΑ: Διευρύνει την ατζέντα και ψάχνει τα επόμενα βήματα
- ΠΑΣΟΚ: Η πλατφόρμα Ανδρουλάκη για το κράτος και η στρατηγική της επίθεσης σε Μητσοτάκη
- Νέα γκάφα από Λατινοπούλου για τα Τέμπη: Το παραλήρημά της από το βήμα της ευρωβουλής και η διακοπή του από τη Μέτσολα
- Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις την Ρωσία αν απορρίψει την εκεχειρία στην Ουκρανία – Μην σας εξαπατήσει ο Πούτιν, προειδοποιεί ο Ζελένσκι
- Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Βουλή για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (Photos)
- Νηστίσιμα τρουφάκια με μπισκότο και μήλο, σερβιρισμένα σαν προφιτερόλ
- Ανασχηματισμός: Προσδοκία για συνολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης για να ανακοπεί η πτωτική πορεία
- Μπαταχτσής το Δημόσιο: Τα κρατικά φέσια έφθασαν τον Ιανουάριο τα 3,4 δις. ευρώ
- Τα σίγουρα του ανασχηματισμού, η ατυχής ιδέα για Παπακωνσταντίνου και ο Βαρδουλάκης, μία επιστολή Ιερώνυμου και προώθηση Σκυλακάκη στη… ζούλα
- Champions League: Πρόκριση στα πέναλτι για την Ρεάλ μέσα στο «σπίτι» της Ατλέτικο – Οι ομάδες των «8» και ο δρόμος προς τον τελικό (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Η Νατάσα είναι νεκρή»: Η Σκάρλετ Γιόχανσον ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιστρέψει στον ρόλο της Black Widow
- Στο Bios το Terras παίρνει σάρκα και οστά
- Καιρός: Προ των πυλών νέα θερμή εισβολή με 30άρια – Ισχυροί νοτιάδες και αφρικανική σκόνη σήμερα
- Τρέξιμο: Ποια είναι η σχέση του με το αδυνάτισμα;
- Ο βουλευτής που όλοι τον θεωρούν υπουργό, αλλά μάλλον δεν… – Η πραγματική σχέση Καρυστιανού – Κωνσταντοπούλου
- Δίκη για το Μάτι: Σήμερα η πρόταση από την Εισαγγελέα για τους ενόχους
- Μαρκ Κάρνεϊ: Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός του Καναδά – Αντικαθιστά τον Τριντό
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Δίκη για το Μάτι: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για το ποιοι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι