Συνωστισμός προβλημάτων - Γεμάτη τρύπες η κυβερνητική πολιτική μπροστά στην επέλαση του κορωνοϊού

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Το… φθινόπωρο της δυσφορίας, για να παραφράσουμε λίγο τον Σαίξπηρ, βιώνει η κυβέρ-νηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση η οποία βλέπει τα προβλήματα και τις αντιδράσεις να συσσωρεύονται με ταχύ ρυθμό, χωρίς η ίδια να δείχνει να μπορεί να τα αντιμετωπίσει με στοιχειωδώς αποτελεσματικό τρόπο ή έστω να βρει έναν τρόπο διαφυγής αλλάζοντας την ατζέντα. 
Από τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις με την πανδημία της Covid-19, οι οποίες εν πολ-λοίς μάδησαν το αφήγημα της προετοιμασίας που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έγινε κατά τη διάρκεια του lockdown, τις καταστροφές από τον

«Ιανό», τις οποίες ο εκλεκτός της κυ-βέρνησης, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης χαρακτή-ρισε ως «κακιά στιγμή», αλλά μέχρι και τους εσωκομματικούς τριγμούς που αναμένεται να νιώσει, αν δεν νιώθει ήδη, η «γαλάζια» κυβερνητική παράταξη με τις τρεις συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και ανα-μένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η αρχή της δράσης και της αντίδρασης ισχύει απολύτως και στην πολιτική. 

Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό για την κυβέρνη-ση, η οποία καλείται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που είτε μοιάζουν να την ξεπερνούν είτε χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς για να μην μετατραπούν σε ρήγματα που δύσκολα κλείνουν. 
Και όλα αυτά χωρίς να αναφερθεί κανείς στις εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά. Εκεί όπου η Ελλάδα μοιάζει να οδηγείται εκών άκων σε διάλογο με την Τουρκία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα αιτήματα ξεπερνούν κατά πολύ τις «κόκκινες γραμμές» που η κυβέρνη-ση φαίνεται να έχει θέσει προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος Αθήνας - Άγκυρας. 

Η παραπάνω συνολική εικόνα δεν αφήνει στην κυβέρνηση περιθώριο ελιγμών. Αντιθέτως μάλιστα η πίεση που ασκείται παντοιοτρόπως μοιάζει ασφυκτική, ενώ αν προστεθούν και οι διάφορες γκάφες που κάνουν στελέχη της κυβέρνησης, προκαλώντας επιπλέον «πονο-κεφάλους» στο Μαξίμου, επιτείνουν την εικόνα σύγχυσης και αστοχιών, η οποία εκτός των άλλων περιορίζει και τις δυνατότητες επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημά-των. 
Για παράδειγμα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην πληγείσα από τον «Ιανό» Καρδίτσα, αντί να προβληθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα ανακούφισης των πλη-γέντων από την κακοκαιρία η συζήτηση μονοπωλήθηκε από τις διαμαρτυρίες κατοίκων που δεν τους επετράπη να προσεγγίσουν το σημείο όπου ο Μητσοτάκης πραγματοποιού-σε σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες. 

Η αντίδραση της Ν.Δ. αλλά και της κυβέρνησης ήταν να αρχίσει να μιλάει για «αγανακτι-σμένους», βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νομό όπου η Ν.Δ. είχε κυριαρχήσει στις εκλογές του 2019. «Κάποιοι νοσταλγούν τις πλατείες των “αγανακτισμένων”. Και προσπα-θούν να στήσουν επεισόδια με γνωστούς στις τοπικές κοινωνίες, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις γνήσιες αγωνίες των πολιτών. Όμως το 2020 δεν είναι 2014. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο καλύτερα», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ. 

Αναζητείται το σχέδιο
Τον περασμένο Μάιο, στην πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε τη Μάρα Ζαχαρέα ότι το «φθινόπωρο σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πιο ασφαλείς από τώρα έστω και αν επιστρέψει ο κορωνοϊός». 
Ήταν η πρώτη από τις παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων κυβερ-νητικών στελεχών που περιείχαν διθυραμβικές αναφορές στην υπευθυνότητα των πολι-τών που ακολούθησαν το κυβερνητικό σχέδιο, για τη χώρα - πρότυπο που τη ζήλευαν πολ-λές και δεν ήταν πια δακτυλοδεικτούμενη.

Κυρίως, όμως, σε εκείνη τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει: «Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα είναι διαφορετικό γιατί είμαστε πιο εκπαιδευμένοι, και θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι στο σύστημα δημόσιας Υγείας. Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα κρεβά-τια ΜΕΘ».
Επιβεβαιώνοντας τους επικριτές της, που εστίαζαν στο ότι είχε μήνες μπροστά για να φτιά-ξει ένα έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση μοιάζει να μην ξέρει ακριβώς πώς να διαχειριστεί τη νέα υγειονομική κρίση, που είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Με το ερώτημα για την ώρα να είναι αν μπορεί να εφαρμόσει (δεύτερο) καθολικό lockdown, καθώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές στην ήδη εύθραυστη οι-κονομία. 

Τα σχολεία πάντως άνοιξαν για να ξανακλείσουν κάποια από αυτά μόλις στη μία εβδομάδα λειτουργίας. Τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική είναι στα όριά τους με την εκκένωση ΜΕΘ για τους διασωληνωμένους με Covid-19. Οι εικόνες από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα δείχνουν τους επιβάτες στριμωγμένους σαν σαρδέλες. Στη Λέσβο υ-πήρξε εκτόξευση νέων λοιμώξεων οι οποίες εντοπίστηκαν αφότου οι χιλιάδες πρόσφυ-γες και μετανάστες, που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο σε παραπήγματα για μέρες, μπή-καν στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ.
Αυτή είναι η εικόνα του φθινοπώρου, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν τα… κακά μα-ντάτα από την αγορά εργασίας και την οικονομία, με πολλούς επαγγελματικούς κλάδους να είναι ήδη στα κάγκελα, όπως συμβαίνει με τους επιχειρηματίες στην εστίαση και όσους εργάζονται στον καλλιτεχνικό χώρο.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι δύσκολη για τον Μητσοτάκη, που πολιτεύτηκε με σημαία την καθημερινότητα του πολίτη. Ούτε καν το «σχέδιο πλατεία» για τον έλεγχο των δημό-σιων χώρων όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πολιτών δεν φαίνεται να μετριάζει κάπως την αρνητική εικόνα του κυβερνητικού έργου, καθώς η ατομική ευθύνη μοιάζει να μην μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική την ώρα που το σύστημα Υγείας στην Αττι-κή, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, έχει κρασάρει.

Ο ένας «καρφώνει» τον άλλον
Με δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός είναι σχετικά πρόσφατος (και όλοι οι αρμόδιοι υπουρ-γοί έχουν κριθεί από τον Μητσοτάκη), τα νέα δεν είναι καλά για το Μαξίμου, που σε μία ε-βδομάδα κλήθηκε να διαχειριστεί επικοινωνιακά και τη θεία κοινωνία του Γιώργου Κου-μουτσάκου και το φιλί στο χέρι του ιερέα από τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ο τελευταίος είχε επικρίνει μάλιστα δημόσια και με αιχμηρό τρόπο την επιλογή του Κουμουτσάκου να κοινωνήσει. 
Ο φωτογραφικός φακός «άστραψε» επάνω στον Κουμουτσάκο όταν ο τελευταίος κοινώ-νησε σε εκκλησία στο Ψυχικό, τη στιγμή που οι ειδικοί εκφράζουν συνέχεια την ανησυχία τους για το μυστήριο της θείας κοινωνίας ενώ τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται συνεχώς. 
«Εκείνη την ημέρα είχα τα γενέθλιά μου. Όπως κάθε χρόνο, πλην των άλλων, εκκλησιάζο-μαι. Στη μισή και πλέον ώρα που βρισκόμουν στην εκκλησία φορούσα κανονικά τη μάσκα μου. Όταν άρχισε η θεία κοινωνία από τρεις ιερείς, εμφανίστηκε ένας εξ αυτών μπροστά μου. Μου έτεινε το δισκοπότηρο, και αυθόρμητα κοινώνησα. Δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε κάποιος που με φωτογράφιζε, και μάλιστα ότι θα κοινοποιούσε αυτή τη φωτογραφία μέσω του romfea.gr στον υπόλοιπο Τύπο», περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο αναπληρωτής υ-πουργός Μετανάστευσης και Ασύλου το τι συνέβη στον ναό. 

Αναπόφευκτα ο ντόρος που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλος. Και ακόμα μεγαλύτερη ήταν η δυσφορία, όπως λέγεται, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κουμουτσάκος κατόπιν εξέφρασε τη λύ-πη του για ό,τι συνέβη. «Λυπάμαι που μια αυθόρμητη ειλικρινής επιθυμία και ανάγκη την ημέρα των γενεθλίων μου, που δημοσιοποιήθηκε ερήμην μου, δημιούργησε θέμα. Προφα-νώς δεν ενθαρρύνω οποιονδήποτε σε αυτήν τη στάση. Αντίθετα, προτρέπω όλους να τη-ρήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Κουμουτσά-κος στα social media
Είχε προλάβει όμως με αιχμηρό τρόπο να σχολιάσει την απόφαση του αναπληρωτή υ-πουργού Μετανάστευσης να κοινωνήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρ-δαλιάς. Μιλώντας «από καρδιάς», όπως είπε, ο Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «όλοι χριστιανοί είμαστε, απλώς κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας». Και συμπλήρωσε πως θεωρεί ότι τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλεί-ας και να δίνουν στους πολίτες το καλό παράδειγμα. 
Λίγες μέρες αργότερα όμως τον Χαρδαλιά «έπιασε» η κάμερα να φιλάει το χέρι ιερέα. Ο Χαρδαλιάς προσπάθησε να εξηγήσει, με ανάρτησή του στα social media, τη δική του εκδο-χή για το περιστατικό, με διαφορετικό όμως ύφος από τον Κουμουτσάκο. 
«Στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία πραγματοποιήσαμε επιτυχώς 788 διασώσεις, με τελευταία την από αέρος διάσωση μιας εγκύου, ενός βρέφους, μιας καρκινο-παθούς και τεσσάρων ακόμα συμπολιτών μας. Τέτοιες ιστορίες μου δίνουν δύναμη να συ-νεχίσω. Και αυτό εξέφρασα κλίνοντας στο ράσο του με σεβασμό (και όχι φιλώντας το χέρι του) προς τον ιερέα που διασώσαμε και που έσπευσε να μας ευχαριστήσει και να μας συγ-χαρεί αμέσως μετά το τέλος και αυτής της επιχείρησης και ενώ μόλις είχα βγάλει τη μάσκα μου για να πιω νερό (τα video είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την πραγματικότητα)». Και κατέληξε ο Χαρδαλιάς ζητώντας «λίγο περισσότερο σεβασμό στους ανθρώπους της πρώ-της γραμμής που μοχθούμε καθημερινά για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια όλων των πολιτών». 

Ο ιερέας πάντως που έκλινε ευλαβικά στο ράσο του ο Χαρδαλιάς, όπως υποστήριξε ο αρ-μόδιος για την Πολιτική Προστασία, είχε διαφορετική άποψη και την εξέφρασε στο Mega. «Τον συγχαίρω τον υπουργό γιατί φίλησε το χέρι ιερέα, διότι οι χάρες του Θεού είναι πά-νω από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Εκεί ακουμπάμε, εκεί στηριζόμαστε, εκεί ελπίζουμε και θα έχουμε σίγουρα τη βοήθεια». 
Ο ιερέας μάλιστα έδειξε να μην συμφωνεί με την πραγματικότητα που πλέον υπαγορεύει εκκλησιασμό με μάσκα. «Με τη μάσκα να φιλήσει το χέρι; Δεν θα το παραδεχόμουν. Πη-γαίνοντας με μάσκα αμφισβητείς τις χάρες του Θεού. Τους νόμους τους σεβόμαστε, όμως οι νόμοι της πολιτείας με τις χάρες του Θεού απέχουν πολύ», είπε ο ιερέας. 
Τον Χαρδαλιά μάλιστα, με τη σειρά του, «κάρφωσε» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Είμαι χριστιανός ορθόδοξος και αυτή τη στιγμή πάνω από όλα εί-ναι η δημόσια υγεία» είπε το στέλεχος της κυβέρνησης στα Παραπολιτικά 90,1. Και τόνισε πως «εγώ αυτή τη στιγμή δεν θα φιλούσα κανένα χέρι ταυτόχρονα, θα ήμουνα πολύ προσεκτικός και θα εφάρμοζα το κάθε μέτρο. Σαφώς μπορεί να υποκλιθώ σε έναν ιερέα αλ-λά στην εποχή που ζούμε νομίζω ότι πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα». 

«Στοιχειώνει» τη Ν.Δ.
Την ίδια ώρα με όλα αυτά «στοιχειώνει» την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. συνολικά η στάση της ηγεσίας αλλά και του κόμματος απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και το κλίμα των τότε ημερών. Και αυτό γιατί πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κύρωση από την ελληνική Βουλή τριών συμβάσεων, εφαρμοστικών της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη Βόρεια Μακεδονία. Μια συζήτηση στη Βουλή που αναμένεται να ανεβάσει τον υδράργυρο της αντιπαράθεσης στα ύψη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει δημόσια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, με πρόθεση να εκτεθούν οι «Μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. 
Ο «πονοκέφαλος» είναι ήδη βαρύς στους κόλπους της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ ερώτημα αποτελεί το ποιος θα δεχτεί το βάρος να είναι εισηγητής στην κοινο-βουλευτική διαδικασία αλλά και στην κορυφή του κυβερνώντος κόμματος. Και αυτό γιατί, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που έχει τις δικές του αμετακίνητες θέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που εξε-λέγησαν, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαία τους την εναντίωση στη Συμφωνία με τη γείτονα χώρα. 

ΜητσοτάκηςΚορωνοϊόςπολιτική προστασίασυμφωνία ΠρεσπώνΚυβέρνησηIssue: 2144Issue date: 24-9-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
τρυπες, μπροστα, μεσα μαζικης μεταφορας, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, βουλη, αθηνα, συριζα, εκλογες, νέα, σχολεια, μυστήριο, media, πιω, video, mega, τσιπρας, ψηφοφορία, σαμαρας, date, popular, σταση εργασιας, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, αγανακτισμενοι πολιτες, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, παραπολιτικα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, εικονες, θεμα, οικονομια, πιεση, τα νεα, υγεια, φωτογραφια, ωρα, mega, αγορα, αγορα εργασιας, ατζεντα, αττικη, βδομαδα, βορεια, γειτονα, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δικη, δειχνει, δομη, δωσει, εγινε, ειλικρινης, ειπε, εκκλησια, εβδομαδα, εποχη, επιθυμια, ερημην, εστιαση, ευθυνη, ιδια, ισχυει, υφος, υφυπουργος, θεια κοινωνια, θεσσαλια, εικονα, καγκελα, καρδιτσα, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, κος, λογια, μακεδονια, μαξιμου, μηνες, μυστήριο, μητσοτακης, νερο, νικο, νομοι, νοσοκομεια, ορια, πιω, προβληματα, σαιξπηρ, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σιων, σχεδιο, τουρκια, φιλι, φθινοπωρο, φορα, χερι, χρονος, ψηφοφορία, ψυχικο, ασφαλεια, date, εφαρμογη, επεισοδια, φακος, γκαφες, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, media, μια φορα, μοιαζει, πληροφοριες, popular, σημαια, θεια, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα