Συνεχίζεται σήμερα η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας

Πολιτική

Συνεχίζεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομιλίες μελών του οργάνου ως το μεσημέρι και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Οι εργασίες άνοιξαν χθες το μεσημέρι με την ομιλία του Αλέξης Τσίπρα, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες για την επόμενη μέρα. Εκ των βασικών μηνυμάτων που έστειλε προς τον κυβερνητικό εταίρο και γενικότερα προς πάσα κατεύθυνση ήταν

ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πέρα από την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, καθώς και πως κανείς δε μπορεί να ρίξει αυτή την κυβέρνηση.

Μεταξύ των ομιλητών της σημερινής μέρας αναμένεται να είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ο οποίος εκτιμάται πως θα απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε χθες (Φίλης, Δρίτσας) και γενικότερα το τελευταίο διάστημα για την ΕΡΤ. Η εικόνα που εκπέμπει η δημόσια τηλεόραση ήταν ένα από τα ζητήματα που έθιξε κυρίως ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Έθεσε θέμα ήθους και ύφους της αριστερής διακυβέρνησης που περνάει και μέσα από τη δημόσια τηλεόραση το θέμα της οποίας, όπως είπε, «δεν είναι παρωνυχίδα, είναι κομβικό». Σημείωσε ότι το ο ίδιος είχε προσπαθήσει να φέρει το θέμα στα όργανα αλλά στο Πολιτικό Συμβούλιο συγκεκριμένα η σχετική συζήτηση αναβλήθηκε 4 φορές, ενώ ο ίδιος και το κόμμα έμαθαν από τις εφημερίδες για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Προειδοποίησε ότι κόμμα και κυβέρνηση θα υποστούν μεγάλη ζημιά από το θέμα της ΕΡΤ, όπως ο Σαμαράς που την έκλεισε και υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους που αντιδρούν λέγοντας ότι αν μια πολιτική είναι λανθασμένη το πρόβλημα είναι αυτή και όχι η αποκάλυψή της.

«Καμμένος όπως Σαλβίνι»

Από την άλλη κυριάρχησε σε ομιλίες αρκετών μελών της ΚΕ το ζήτημα του Πάνου Καμένου:

Ο βουλευτής Λάρισας Σάκης Παπαδόπουλος έδειξε στην κατεύθυνση αλλαγής κυβερνητικού εταίρου: «Με τον Καμμένο δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο (σ.σ. εννοεί τις εκλογές στη λήξη της θητείας), ειδικά μετά το άδειασμα στις δεσμεύσεις προς τον πρωθυπουργό ότι πάμε μέχρι τον Μάρτιο (σ.σ εννοεί το μορατόριουμ δηλώσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Και αναφερόμενος στην πρόταση Δανέλλη (Ποτάμι) για προοδευτική πλειοψηφία σημείωσε: «Δεν μπορούμε και με τον Κατσίκη (σ.σ τον βουλευτή των ΑΝΕΛ) και με τον Δανέλλη, πρέπει να κάνουμε επιλογές».

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι είναι στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μην συζητάει το κόμμα για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο τον οποίο παρομοίασε με τον Σαλβίνι λέγοντας ότι προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα, αλλά θα απογοητευτεί. Είπε επίσης ότι ορθώς υπήρξε η συνεργασία με τον Καμμένο το 2015 αλλά σήμερα η συνεργασία αυτή εξαντλεί τη δυναμική της. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, κατέληξε, ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς παρεμπόδιση.

«Τραυματική εμπειρία»

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφερόμενη στις συμμαχίες και την προσοχή που πρέπει να επιδείξει το κόμμα στη φάση κατάρτισης των ψηφοδελτίων έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή την συνεργασία με του ΑΝΕΛ. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους που δεν συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ρατσιστικές αντιλήψεις» κλπ, είπε. «Έναν που δεν εχθρεύεται την ακροδεξιά δεν μπορείς να τον έχεις μέσα (σ.σ. στα ψηφοδέλτια». Και συνέχισε λέγοντας πως το κόμμα δεν έχει συζητήσει τι είδους πολιτικές συμμαχίες θα κάνει. «Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό είπε τη στιγμή που βγαίνουμε από μία πολύ τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ».

Αιχμές κατά του Καμμένου που «δεν ορρωδεί προ ουδενός» αλλά και της στροφής της εξωτερικής πολιτικής στον «ατλαντισμό» (ΗΠΑ) άφησε ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. Ειδικότερα διερωτήθηκε αν έχει εγκαταληφθεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχει υπάρξει στροφή προς τον ατλαντισμό. «Σήμερα έχουμε τον κυβερνητικό εταίρο που δεν ορρωδεί προ ουδενός και το επιβεβαιώνει στο μάξιμουμ» σημείωσε.

Την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ υπερασπίστηκε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης: «Μόνο με τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες και τις τρικυμίες μπορούμε να προχωρήσουμε ως το τέλος. Να μην παρασυρθούμε από όσα λέγονται για κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ με ΄΄θραύσματα’’ από 151» σημείωσε.

Πολιτική Γραμματεία

Σε ό,τι αφορά την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας ο Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης πρότεινε χθες το όργανο να είναι ενιαίο. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα και τις συζητήσεις του προηγούμενου διαστήματος, το όργανο θα αριθμεί λιγότερο μέλη από τα συνολικά 29 σήμερα που διατηρούσε τη μορφή του σπαστού οργάνου (Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο). Ο στόχος είναι το νέο όργανο να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Το βράδυ θα έχει γίνει γνωστό πώς θα αποτυπωθούν οι συσχετισμοί στο νέο όργανο: «προεδρικοί», η εσωκομματική «αντιπολίτευση» των 53, ιστορικά στελέχη όπως οι Δραγασάκης, Βούτσης, κλπ ομάδα στελεχών που κινείται περί τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αποτελούν την ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων.

KEΣΥΡΙΖΑΕΡΤΚαμμένοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα