Στον Λευκό Οίκο την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός - Τα «αιτήματα» Τσίπρα στο κρίσιμο μεταμεσονύχτιο τετ α τετ με Λαγκάρντ

ΠολιτικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο μεταμεσονύχτιο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Το έδαφος για τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ (17:30 τοπική ώρα, 00:30 Ελλάδας) προετοίμασαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης οι οποίοι συναντήθηκαν με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου το

Σάββατο στο περιθώριο των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου.

Είχε προηγηθεί στα μέσα της εβδομάδας η επισήμανση εκ μέρους του Ταμείου – αρχικώς με διαρροή και στη συνέχεια με δημόσιες διευκρινίσεις των Λαγκάρντ και Τόμσεν – ότι βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% για το 2018 και ότι δεν ζητάει νέα μέτρα, πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους που ζητούν πλεόνασμα 3,5% (το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό) και καλεί σε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων. Τα παραπάνω συνιστούν μια εκ πρώτης όψεως «στροφή» στη στάση του ΔΝΤ, το οποία κατά την πάγια τακτική του πίεζε η απόσταση μεταξύ των δικών τους συντηρητικών προβλέψεων με αυτές των Ευρωπαίων να καλύπτονται με επιπλέον μέτρα.

Τα παραπάνω ήταν γνωστά στο Οικονομικό Επιτελείο ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το οποίο προϊδέαζε για καλό κλίμα με το Ταμείο.

Στο τραπέζι της συνάντησης ΤσίπραΛαγκάρντ ο πρωθυπουργός αναμένεται να διερευνήσει περαιτέρω αυτό το κλίμα και να θέσει τα εξής αιτήματα:

--Το Ταμείο να μην προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης αλλά με τη στάση του να συμβάλει στην γρήγορη ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε γρήγορα στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

--Να ξεκαθαρίσει αφενός τη στάση του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μη θολώνει και το στίγμα έναντι των αγορών, αφετέρου να πιέσει για την ταχύτερη αναδιάρθρωση του χρέους – μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Λαγκάρντ και Τσακαλώτος συνέκλιναν στην εκτίμηση πως η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, δηλαδή τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης, και όχι τον Ιούνιο όπως θέλουν οι Ευρωπαίο.

--Να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το ταμείο, ύστερα και από τον συμβιβασμό με την ΕΚΤ που «έφερε» πιο μπροστά τα stress tests, δεν θα επαναφέρει στο τραπέζι την σκληρή απαίτησή του για έλεγχος της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση . Μια τέτοια εξέλιξη, θα προκαλούσε αναστάτωση και αναταραχή στις αγορές λίγο πριν την επιδιωκόμενη έξοδο από το πρόγραμμα για την οποία μάλιστα προβάλλεται η φιλοδοξία να είναι «καθαρή».

Με πιο καθαρή εικόνα για τις διαθέσεις του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει θέματα ευρύτερης συνεργασίας με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας και της περιφερειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΤσίπραςΛαγκάρντΤραμπΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα