Στον δρόμο για το εργασιακό, στη Βουλή τα γαλάζια χρέη

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο – αποφασίζει τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εργασιακό είναι αυτονόητα στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενόψει της ψήφισής του στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αναγορεύσει την εναντίωση στο στο εργασιακό σε «μητέρα των μαχών», προέβη σε κινήσεις ζύμωσης με συνδικαλιστικούς φορείς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα, ενώ στην αρχή της εβδομάδας συνάντησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ η οποία έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου.

Επίσης, στην καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση τα στελέχη που σηκώνουν το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ (Ηλιόπουλος, Ξενογιανακοπούλου, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Σκουρλέτης, κ.ά.) κρατούν ψηλά το εργασιακό με αιχμή το οκτάωρο και τη διεύρυνση του ωραρίου με κατάργηση του θεσμού των υπερωριών, την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ που μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, την απελευθέρωση των απολύσεων, την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία, κ.λπ.

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο (προγραμματισμένο αρχικά για Παρασκευή, μεταφέρθηκε όμως λόγω της κηδείας της Δώρας Καλλιπολίτη) όπου θα συζητηθεί ο περαιτέρω προγραμματισμός για το υπόλοιπο του μήνα (εκκρεμεί και η πραγματοποίηση της πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης) και εκεί θα γίνει αποτίμηση της απεργίας και της συμμετοχής προκειμένου να αποφασιστούν βήματα κλιμάκωσης ως την ψήφιση.

Κομματικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά τις προηγούμενες μέρες μια σεναριολογία περί πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη, αποδίδοντας τη διακίνηση των σεναρίων αυτών στο Μαξίμου. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου, που έχουν στο μικροσκόπιο βουλευτές και στελέχη παρακολουθώντας ποιοι εκδηλώνουν δυσαρέσκεια απέναντι στο νομοσχέδιο, δεν θέλουν να συσπειρώσουν τη Ν.Δ. με μια πρόταση μομφής.

Πάντως, ένα δεύτερο θέμα στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση αυτή την εβδομάδα είναι τα δάνεια και η αύξηση των χρεών της Ν.Δ. επί Μητσοτάκη, θέμα για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Στόχος είναι να πιέσει τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί στη Βουλή για να απαντήσει, μετά την άρνησή του – τρεις συνεχόμενες φορές – να απαντήσει για το θέμα της μείωσης των εισακτέων στα ΑΕΙ και τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής παραμονές των εξετάσεων. Μέχρι χθες ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να παραστεί στην ώρα του πρωθυπουργού, όπως έκανε και την τελευταία φορά, και να θέσει τα θέματα της επίκαιρης ερώτησης ακόμη και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έρθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ μεγάλη πρόκληση προς την κοινωνία το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει συνολικό ύψος χρεών περί τα 342 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 118 εκατ. ευρώ έχουν δημιουργηθεί επί προεδρίας Μητσοτάκη, σύμφωνα με τους ισολογισμούς των κομμάτων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές η πρόκληση συνίσταται στην αντίθεση μεταξύ των όσων νομοθετεί η κυβέρνηση για την κοινωνία (πτωχευτικός, άρση προστασίας πρώτης κατοικίας, πλειστηριασμοί, κ.λπ.) και της ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες που εξασφαλίζει η κυβερνητική παράταξη υπό την ηγεσία Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά από την Κουμουνδούρου μιλούν για χαριστικές ρυθμίσεις των τραπεζών με αντάλλαγμα ευνοϊκά νομοθετήματα, όπως ο πτωχευτικός και το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, διαφορετικά οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει απαιτητές τις υπέρογκες οφειλές της Ν.Δ., κάτι που δεν συμβαίνει.

Εν προκειμένω για την Κουμουνδούρου τίθενται δύο βασικά ζητήματα,

Το ένα είναι η έκρηξη γαλάζιων χρεών τη στιγμή που η Ν.Δ. βρίσκεται θεωρητικά σε διαδικασία εξορθολογισμού και εξυγίανσης των οικονομικών της, κάτι που εγείρει για τον Μητσοτάκη θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών όχι μόνο του γαλάζιου οίκου του αλλά και για τη χώρα.Το άλλο είναι θέμα δημοκρατικής λειτουργίας στον βαθμό που η προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες δηλώνει έλλειμμα πολιτικής ανεξαρτησίας της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών της. Για ποιους νομοθετεί η κυβέρνηση, διερωτώνται στην Κουμουνδούρου, απαντώντας στο εμφανώς ρητορικό ερώτημα ότι νομοθετεί υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των τραπεζών.

Εν ολίγοις η Κουμουνδούρου προσπαθεί να πλήξει το προφίλ του πρωθυπουργού προσωπικά αποδίδοντάς του την εικόνα του «μπαταχτσή» ή αλλιώς του «στρατηγικού κακοπληρωτή», του κακού διαχειριστή και του πολιτικού που καλλιεργεί σχέσεις διαπλοκής προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Στόχος να πριονιστεί όσο γίνεται η κυριαρχία και η δημοφιλία που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε η τακτική που ακολουθούν τον τελευταίο καιρό από τη μία περιλαμβάνει την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων σε συνεργασία με τα λεγόμενα «κοινωνικά στελέχη», πρόσωπα ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουν κατάρτιση στον τομέα τους, προοδευτικό πολιτικό προφίλ και ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της Κουμουνδούρου για διάλογο πάνω σε επιμέρους τομείς του πρόγραμματός του.

Από την άλλη κλιμακώνει διαρκώς την οξεία αντιπολιτευτική ρητορική και τις επιθέσεις, προκειμένου να κρατά ψηλά την κομματική αλλά και κυρίως την ευρύτερη «αντιδεξιά» συσπείρωση και την εγρήγορση εν όψει πιθανών πρόωρων εκλογών αλλά και για να μπορέσει να ξεκολλήσει στις δημοσκοπήσεις.

«Ναι» από τους ειδικούς: Μουσική στην εστίαση και επέκταση ωραρίου έως 01:30

Ποια νομικά «παραθυράκια» θα κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό

Γλυκά Νερά – Δικηγόρος «ψυχολόγου»: Πτυχίο ΑΕΙ δεν έχει, δεν κρυφτήκαμε ποτέ

Keywords
βουλη, αλέξης τσίπρας, συριζα, απεργια, ιουνίου, τσιπρας, ελλαδα, ΑΔΕΔΥ, σεπε, χατζηδακης, αει, τραπεζες, τίθενται, βομβα mall, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, θεματα πανελληνιων, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια αδεδυ, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, το θεμα, αιχμη, δανεια, ηγεσια, θεμα, καθημερινη, μουσικη, σεπε, υψος, ωρα, αει, αυξηση, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, εγρηγορση, ευρω, εκρηξη, εβδομαδα, επρεπε, εστιαση, εικονα, κυβερνηση, μαξιμου, μητσοτακης, οκταωρο, παρουσιαση, πεμπτη, πλειστηριασμοι, πτυχιο, ρυθμισεις, ρητορικη, τίθενται, φορα, βηματα, δικαιωμα, εμφαση, χωρα, ιουνίου, οξεια, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα