Στο «ρήγμα της Φυλής»: Επιστημονική ξενάγηση στο σημείο που «γεννήθηκε» ο σεισμός του '99

ΕΛΛAΔΑ

 

Επιστημονική ξενάγηση στο ρήγμα της Πάρνηθας ετοιμάζει για την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη η Natural Hazards Society και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος θα κάνει την πρωτότυπη αυτή επιστημονική ξενάγηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η εξόρμηση στον ορεινό όγκο της Αττικής θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες όχι μόνο να περιηγηθούν στη φύση αλλά και να βρεθούν στο σημείο όπου ξεχύθηκε η φονική ενέργεια του Εγκέλαδου στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. 

Η επιτόπια, υπαίθρια, επιστημονική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον σεισμολόγο, Γεράσιμο

Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που ξεκινά η Natural Hazards Society.

Το ρήγμα της Πάρνηθας ή το ρήγμα της Φυλής, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε μέσα σε 15 δευτερόλεπτα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, 143 θανάτους, υλικές ζημιές και κόστος 3 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει προκαλέσει ποτέ σεισμός στην Ελλάδα.

σεισμική ενέργεια που εκλύθηκε στον σεισμό του 1999 ήταν κατά τι λιγότερο από την ενέργεια της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα" λέει ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

"Μεγάλο τμήμα του ρήγματος της Φυλής είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, σε μήκος περίπου 8 με 9 χιλιομέτρων. Υπολογίζουμε ότι συνολικά το ρήγμα δεν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα και αυτό είναι κάτι που έχει προσδιοριστεί από τα επίκεντρα των μετασεισμών του 1999" σημειώνει. 

"Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα μπορέσουμε να δούμε την επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος και να το περπατήσουμε μαζί. Μοιάζει με έναν τοίχο ύψους αρκετών μέτρων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθώς με τους διαδοχικούς σεισμούς ένα τμήμα του καταβυθιζόταν και ένα άλλο παρέμενε αμετακίνητο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά αυτό το κεκλιμένο τείχος" περιγράφει ο γνωστός σεισμολόγος. 

 

ρήγμα Πάρνηθαςεπιστημονική ξενάγησηΠαπαδόπουλοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα