Στο δικαστήριο ο συγγραφέας Στίβεν Κίνγκ – Θα καταθέσει υπέρ του αμερικανικού κράτους

Πώς μπορούν να «συναντώνται» τα συμφέροντα ενός από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στον κόσμο με τις θέσεις του αμερικανικού κράτους;

Στην υπόθεση που ανοίγει σήμερα ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης δύο εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων- του Penguin Random

House και του Simon & Schuster, και μεταξύ των παραγόντων της αγοράς του βιβλίου που θα κληθούν να καταθέσουν είναι ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, γνωστός για τα δεκάδες βιβλία τρόμου που έχει εκδόσει.

The Biden administration is suing to block the publisher Penguin Random House from buying Simon & Schuster.

"The more the big publishers consolidate, the harder it is for indie publishers to survive," the author Stephen King said. https://t.co/6Pz3KTlt1f

— The New York Times (@nytimes) August 1, 2022

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ θέλει να μπλοκάρει την συγχώνευση των δύο εκ των “Πέντε Μεγάλων” του εκδοτικού χώρου, που είναι μία επιχειρηματική κίνηση αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι για να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών που πληρώνουν για να αγοράσουν ένα βιβλίο, αλλά για να προστατεύσει τους συγγραφείς, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν συμβόλαια ύψους άνω των 250.000 δολαρίων. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο «συναντώνται» το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Στίβεν Κινγκ, αλλά και πολλούς συγγραφείς και ατζέντηδες συγγραφέων.

«Τα στοιχεία θα αποδείξουν ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει πιθανώς τους συγγραφείς βιβλίων που έχουν κορυφαίες πωλήσεις, να παίρνουν μικρότερες προκαταβολές, κάτι που σημαίνει ότι οι συγγραφείς που εργάζονται επί χρόνια για τα βιβλία τους θα πληρώνονται λιγότερα χρήματα για την προσπάθειά τους», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Stephen King goes to bat for U.S. gov't in case against book publishing mega-merger https://t.co/4J04QCWDTz pic.twitter.com/VW2d4RijYs

Reuters (@Reuters) August 1, 2022

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει επίσης να αποδείξει ότι οι ίδιες εταιρίες που προτίθενται να συγχωνευθούν έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη νομιμότητα της συμφωνίας. Κι αυτό στηρίζεται σε ένα email που εστάλη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster, Τζόναθαν Καρπ, ο οποίος έγραψε: «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα επιτρέψει να μας εξαγοράσει η Penguin Random House, αλλά αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο έχουμε υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο Στίβεν Κινγκ, συγγραφέας μεγάλων επιτυχιών όπως “Ο Θόλος” και “Κάρι”, θα καταθέσει υποστηρίζοντας την θέση του υπουργείου δικαιοσύνης, μαζί με άλλα στελέχη του χώρου και ατζέντηδες συγγραφέων που θίγονται τα συμφέροντά τους.

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House, ο μεγαλύτερος εκδότης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει τον ανταγωνιστικό οίκο Simon & Schuster. Ο Penguin Random House ανήκει στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Bertelsmann. Ο οίκος Simon & Schuster ανήκει στον όμιλο ViacomCBS. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε για να μπλοκάρει την συγχώνευση των δύο εκδοτικών οίκων τον Νοέμβριο του 2021.

Η ομάδα των δικηγόρων που θα υποστηρίξουν την συγχώνευση των δύο εκδοτικών οίκων έχει ως επικεφαλής τον δικηγόρο Ντάνιελ Πετροτσέλι, ο οποίος υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Τραμπ, το 2018, όταν προσπάθησε να μπλοκάρει την εξαγορά της Time Warner από την AT&T Inc. Η νομική ομάδα του Penguin Random House θα υποστηρίξει ότι η αγορά του βιβλίου καιτ ων εκδοτών είναι ανταγωνιστική και η συγχώνευση θα εντείνει αυτή την εικόνα, κατά συνέπεια αυτό θα αποβεί προς όφελος των δημιουργών.

Οι “Πέντε Μεγάλοι” του εκδοτικού χώρου είναι οι Penguin Random House, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster και Hachette, ενώ στη διάθεση κυριαρχούν η Walt Disney Co και η Amazon.com Inc.

Η δίκη αναμένεται ότι θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

H Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις – Φόβοι για την ασφάλειά της

Σερβία – Κόσοβο: Ψυχραιμία συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα ακόμη «θύμα» (;) του Πούτιν: Πρώην στενός του συνεργάτης στο νοσοκομείο – Φόβοι ότι τον δηλητηρίασαν (Photo/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στίβεν Κίνγκ –,stiven kingk –