Στην Ολομέλεια τα τελευταία προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης (Live- PDF)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζονται σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Σε νομοσχέδιο για την Αλιεία εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, εφόσον υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Οι πέντε προαπαιτούμενες

ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:

- στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.
- στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων
- στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).
- στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
- σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα

Η σημερινή συνεδρίαση των τελευταίων προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται θυελλώδης, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κατατεθούν (ως τροπολογίες) όσο και για τον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης (με κατεπείγουσες διαδικασίες).

Σε πέντε τροπολογίες περικλείονται τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο κύρωσης σύμβασης για την αλιεία και αναμένεται να ψηφιστούν αργά το απόγευμα της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής. Οι δύσκολες ρυθμίσεις που έρχονται εσπευσμένα στη Βουλή και καλείται να υπερασπιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία εξπρές σε σχέδιο νόμου για την αλιεία προβλέπουν παράταση στο «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2023, πρόβλεψη για αλλαγές στον κώδικα φορολογίας με την σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, καθεστώς μεγαλύτερης αοριστίας σχετικά με το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπονταν για το 2018, ρυθμίσεις για την χρηματοδότηση των κομμάτων αυστηροποιώντας το πλαίσιο αλλά και ρυθμίσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αποχώρηση ΚΚΕ από την συζήτηση στη ΒουλήΉδη το ΚΚΕ έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει από την συζήτηση του νομοσχεδίου που φέρει τις τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην αυριανή συζήτηση της Βουλής για τα νέα μέτρα, που έρχονται προς ψήφιση, με τροπολογίες-εξπρές σε άσχετο νομοσχέδιο, θα καταγγείλει την κυβέρνηση για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και θα αποχωρήσει από τη συζήτηση, μη νομιμοποιώντας αυτή την πραξικοπηματική διαδικασία» δήλωσε ο Περισσός τονίζοντας πως «η αθλιότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή νέα αντιλαϊκά μέτρα-ουρές του 4ου μνημονίου, αλλά επιδιώκει να ψηφιστούν αύριο, με διαδικασίες εξπρές και τροπολογίες στο πλαίσιο ενός άσχετου νομοσχεδίου».ΒουλήπροαπαιτούμενατροπολογίεςΚΚΕFiles: tropologia_1.pdf tropologia_2.pdf tropologia_3.pdf tropologia_4.pdf tropologia_5.pdfHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα