Στα «βράχια» η προσχολική εκπαίδευση - Οι σχεδιασμοί επί χάρτου καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Στα «βράχια» οδηγείται η προσχολική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 θα εφαρμοστεί σε 327 από τους 332 δήμους της επικράτειας.
Πέντε δήμοι – ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Καλλιθέας, ο Δήμος Ζωγράφου, ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο Δήμος Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης

– θα λάβουν παράταση κατά έναν επιπλέον χρόνο για την προσαρμογή τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. 

Οι συγκεκριμένοι δήμοι, που χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερα πολυπληθείς», όπως αναφέρει άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανεύρεση «ικανού αριθμού αιθουσών ή κατασκευής αυτών, εξαιτίας της πανδημίας».
Η πρόβλεψη μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου προσαρμογής για τους πέντε δήμους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες έγινε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού και συγκεκριμένα της ανυπαίτιας καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Προβλήματα στο Ηράκλειο
Σε προκάτ αίθουσες αναμένεται να στεγαστούν την επόμενη σχολική χρονιά περίπου 550 παιδιά στον Δήμο Ηρακλείου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν κατασκευαστεί οι αναγκαίες υποδομές. Αν και ο Δήμος Ηρακλείου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και είχε τρία χρόνια εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, φέτος θα πρέπει να εφαρμόσει το μέτρο, χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι έτοιμος για την εφαρμογή του μέτρου και θα χρειαστεί τουλάχιστον 32 νέες αίθουσες για να φοιτήσουν όλα τα παιδιά του δήμου, οι οποίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι προκατασκευασμένες.

Σύμφωνα με τον δήμο, το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για την προμήθεια των προκατασκευασμένων αιθουσών προϋποθέτει και υποχρεωτικά στάδια ελέγχων. Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει την έγκαιρη τοποθέτηση των απαραίτητων αιθουσών διδασκαλίας, καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.
Αυτό το μεγάλο πρόβλημα φέρεται να συζήτησε με τον Δήμο Ηρακλείου η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, η γενική γραμματέας φέρεται να πρότεινε ως λύση έκτακτης ανάγκης τη χρησιμοποίηση αποθηκευτικών χώρων, εντός σχολικών κτηρίων, ως σχολικές αίθουσες.

Αρκετοί γονείς στο Ηράκλειο δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα εγγράψουν τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχουν ακόμα τα αναγκαία σχολικά κτήρια.
Σύμφωνα με τον Πολύδωρο Κουτσαυτάκη, πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Μαθητών νομού Ηρακλείου και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Γονέων, παιδιά 4 και 5 ετών θα πρέπει να φοιτήσουν σε σχολεία του δήμου και νηπιαγωγεία, τα οποία είναι είτε ανύπαρκτα είτε έχουν ακατάλληλες συνθήκες.
Από την πλευρά του ο δήμος τονίζει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο για τις προκάτ αίθουσες με αίθουσα διδασκαλίας και βοηθητικούς χώρους, με αίθουσα για τους εκπαιδευτικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ ρίχνει και ευθύνες στο υπουργείο για τις όποιες καθυστερήσεις.

Απροετοίμαστοι 
Για έλλειψη πολιτικής βούλησης και διαχειριστικής ικανότητας κατηγορεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» το υπουργείο Παιδείας και τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, καθώς η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση αποτελούσε επιτακτικό αίτημα εδώ και καιρό και έπρεπε να εφαρμοστεί από το ερχόμενο σχολικό έτος, όπως είχε προγραμματιστεί. Απεναντίας, όπως υποστηρίζει ο σύλλογος, ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί νέα προβλήματα.

«Το ήξεραν εδώ και τρία χρόνια ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η προσχολική εκπαίδευση στο Ηράκλειο, κι όμως το επιχείρησαν, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα σε γονείς και εκπαιδευτικούς» είπε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μακράκης, μετά τη συνάντησή του με τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου.
«Από τη δική μας μεριά τονίσαμε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τη σχολική στέγη στην πόλη μας, καθώς πολλά κτήρια νηπιαγωγείων έχουν σοβαρά κτηριακά και λειτουργικά ζητήματα. Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, εφόσον οι 22 αίθουσες που έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ (ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους) δεν θα είναι έτοιμες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς» επισήμανε.

Χωρίς προσχολική εκπαίδευση 
Για την αναστολή εφαρμογής της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα σε πέντε δήμους έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.
Στον Δήμο Αθηναίων αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός Παιδείας, ασκώντας έντονη κριτική στον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.
«Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας χιλιάδες παιδιά θα στερηθούν εκπαίδευσης σε αυτή την κρίσιμη ηλικία» επισήμανε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε ότι «είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο 2019, χάρη στην προετοιμασία και τη στήριξη των δήμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί η προσχολική εκπαίδευση στους 319 από τους 332 δήμους. Κι όμως, έναν ολόκληρο χρόνο μετά, ο Δήμος Αθηναίων εξακολουθεί να μην έχει κατορθώσει το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί βασική του προτεραιότητα, δηλαδή να εφαρμοστεί η προσχολική εκπαίδευση…».

«Μάλιστα, ο κ. Μπακογιάννης είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Ανοιχτή Πόλη και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι έπρεπε να αφήσει κατά μέρος τα φανταχτερά και δευτερεύοντα και να ασχοληθεί με τα πιο κρίσιμα και καυτά, αυτά που πρωτίστως αφορούν τις οικογένειες των δημοτών του» είπε.
Από την πλευρά της, η Ένωση Νηπιαγωγών υποστηρίζει ότι υπήρξε χρηματοδότηση ύψους 4.085.000 ευρώ για την κάλυψη των κτηριακών αναγκών στους δήμους που παρουσίαζαν ελλείψεις.
«Είναι πολλά τα προνήπια που για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού αναγκάζονται να μετεγγραφούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε νηπιαγωγεία άλλων περιοχών. Συνεπώς, στην περίπτωση μετακίνησης σε δήμο που δεν εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, οι συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους είναι σοβαρές» προσθέτει μεταξύ άλλων.

προσχολική εκπαίδευσηυπουργείο ΠαιδείαςδήμοιΜπακογιάννηςπαιδικοί σταθμοίIssue: 2135Issue date: 23-7-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα