Σκουρλέτης: Όσο «σφίγγουν τα γάλατα» στην οικονομία τόσο θα πληθαίνουν οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί

Πολιτική

 

Ο πολιτικός αντιπερισπασμός που αντιπροσωπεύουν οι ισχυρισμοί Μιωνή έπεται του ανάλογου αντιπερισπασμού περί σκευωρίας, με τη σύσταση της προανακριτικής. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να κληθεί για κατάθεση, καθώς εμπλέκεται στις υποθέσεις. Όλα στο φως, αλλά όχι με όρους «λασπομαχίας» και μετάθεσης της προσοχής από τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, στον Real FM 97,8. 

Σημειώνεται πως διετάχθη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, μετά την αποστολή του φακέλου της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει το ενδεχόμενο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Αλλεπάλληλοι πολιτικοί αντιπερισπασμοί καθώς εντείνονται τα προβλήματα της κοινωνίας

«Θέλω να κάνω την εξής πολιτική παρατήρηση, διότι προφανώς ούτε εσείς, ούτε εγώ,  ήμασταν παρόντες στις συζητήσεις, ούτε είμαστε στην προανακριτική. Να το πω απλά και κατανοητά. Όσο «σφίγγουν τα γάλατα» στον τομέα της οικονομίας, ολοένα και περισσότερο θα έρχονται τέτοιες υποθέσεις, με πολλή ένταση, στο προσκήνιο. Είμαστε μπροστά σε έναν πολιτικό αντιπερισπασμό. Ένας αντιπερισπασμός που ξεκίνησε και με την προανακριτική περί σκευωρίας για να συγκαλύψει την πραγματική υπόθεση της Novartis. Αυτό οφείλουμε να το βγάλουμε ως συμπέρασμα».

Η ΝΔ είχε γνώση του υλικού Μιωνή

«Κάποια πράγματα φαίνεται ότι είχαν προαναγγελθεί εκ μέρους της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνεται με βάση το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες ο κ. Πλεύρης φαίνεται ότι γνώριζε αυτά τα οποία θα κατέθετε ο κ. Μιωνής. Το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, αν δει τις ερωτήσεις που έκανε τότε ο κ. Πλεύρης. Εδώ έχουμε ένα προϊόν υποκλοπής, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν είναι ολόκληρο αυτό το προϊόν, είναι μια αποσπασματική παρουσίαση των όσων φαίνεται ότι είχαν συζητηθεί ανάμεσα στον κ. Παππά και στον κ. Μιωνή… Και νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί  ότι ο κ. Μιωνής δεν είναι  ένας τόσο αξιόπιστος μάρτυρας».

Τα όσα ειπώθηκαν στη συνομιλία εστίαζαν σε προηγούμενα χρόνια και καταστάσεις

«Ήδη τα έχει σχολιάσει ο κ. Παππάς αποδίδοντας τα πράγματα όπως είναι πραγματικά κατά τη γνώμη του, δηλαδή ότι οι συγκεκριμένες αναφορές αφορούσαν όλο αυτό το σύστημα στο οποίο κι εσείς αναφέρεστε, προηγούμενες περιόδους, καταστάσεις οι οποίες δυστυχώς υπήρξαν και είναι εδραιωμένες στην χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ τα όσα είπε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος και συμμετείχε σε αυτή τη συζήτηση»

Η υπόθεση των 2,6 εκατ. ευρώ ήταν γνωστή, αλλά παρά την εμπλοκή πολιτικού προσώπου δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή

«Ήταν ήδη γνωστή, αλλά θα έπρεπε, ακριβώς επειδή είχαν πέσει σε πολιτικό πρόσωπο, να έρθει στη Βουλή. Και δεν ήρθε ποτέ. Άρα υπάρχουν ευθύνες, τότε, της Δικαιοσύνης. Αυτό ας το κρατήσουμε. Και έχουμε και την άλλη υπόθεση που αφορά τον σύζυγο της κ. Ράικου, όπου φαίνεται ότι με τις πράξεις του είχε ζημιώσει κατά 1,7 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το πόρισμα του Οργανισμού, μέσω της συνταγογράφησης φαρμάκων».

Ο κ. Σαμαράς οφείλει να καταθέσει, όπως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα 

«Εμείς, μιλώντας εξ ονόματος, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξ ονόματος των πολιτών και μιας κοινωνίας που θέλει να θωρακιστεί απέναντι στη “λασπομαχία”, πρέπει κατά τη γνώμη μου να πούμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πρέπει να κληθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να καταθέσουν. Άρα και ο κ. Σαμαράς. Δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς να είναι ο ισχυρός άνδρας από το παρασκήνιο, ο οποίος διοχετεύει πράγματα, κινεί τα νήματα και δεν έρχεται στην επιτροπή να μιλήσει. Και δεν μπορεί η πλειοψηφία της  επιτροπής να εξαιρεί μάρτυρες κατά το δοκούν και να αλλάζει και τη σύνθεσή της. Σας θυμίζω πως ξεκίνησε αυτή η υπόθεση της επιτροπής. Απαγορεύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει την αντιπροσωπεία του στην επιτροπή». 

Όλα να βγουν στο φως, μη χάνοντας την μεγάλη εικόνα των ζωτικών προβλημάτων       

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να βγουν όλα στη φόρα, όλα στο φως και η Δικαιοσύνη απελευθερωμένη να κάνει τη δουλειά της για το οτιδήποτε και ταυτόχρονα να βάλουμε ένα φρένο στη “λασπομαχία”, η οποία τελικά είναι επιζήμια συνολικά για το πολιτικό σύστημα και ενδεχομένως να σπρώχνει κόσμο σε καταστάσεις άρνησης,  συνολικά, της λειτουργίας της δημοκρατίας. […] Και να  μη ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, τα ζωτικά προβλήματα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, του μεροκάματου και τα εθνικά μας θέματα».                   

Βαδίζοντας προς το συνέδριό μας θα συζητήσουμε κυρίως για την επόμενη μέρα

«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που μετά από εκλογική ήττα, έκανε ένα βαθύ και ουσιαστικό πολιτικό απολογισμό. Δεν έχετε δει κανένα άλλο κόμμα μεταπολιτευτικά να κάνει τέτοια πράγματα. Συνήθως ο ένας ξηλώνει τον άλλον και προσπαθούν να σκεπάσουν τα προηγούμενα βήματά τους. Εμείς δεν το κάναμε αυτό. Και καθώς βαδίζουμε προς το συνέδριό μας θα συζητήσουμε και επ’ αυτών, αλλά κυρίως θα συζητήσουμε για την επόμενη μέρα, γιατί αυτό περιμένει να ακούσει ο κόσμος. Εκεί νομίζω κρύβεται η δυναμική για εμάς, αλλά και οι απαντήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Δεν θα στηρίξουμε πολιτική φτωχοποίησης της κοινωνίας

«Δεν θα στηρίξουμε την πολιτική η οποία οδηγεί την κοινωνία μας ξανά στο δρόμο της φτωχοποίησης. Διότι έχουν αφήσει τα πράγματα να πάνε από μόνα τους. Η αγορά δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί, θέλει παρεμβάσεις, θέλει στήριξη των εργαζομένων, θέλει στήριξη των επιχειρήσεων. Όταν υπάρχουν τα μέσα.  Κι εμείς αποδείξαμε με τις προτάσεις μας ότι υπάρχουν. Ευρώ προς ευρώ. Υπάρχουν. Άρα, εδώ μιλάμε για άλλες επιλογές. Επιλογές αυτών που εξυπηρετούν αυτό που ονομάζουμε εμείς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτή είναι η παράταξη της ΝΔ, απλώς αποκαλύπτεται τώρα, την ώρα της κρίσης».  

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ευρήματα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής

«Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων μηνών, ότι για πρώτη φορά έχουν δημοσκοπικά ευρήματα που μας δείχνουν ότι αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης, στην οικονομία, στην εργασία. Υπάρχει κόσμος που ανησυχεί πια».

ΣκουρλέτηςΣΥΡΙΖΑΝΔΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΙHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα