«Σήμα» ετοιμότητας από Αλέξη Τσίπρα για κάλπες και διακυβέρνηση

Πυκνώνουν τα μηνύματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ότι θεωρεί θέμα χρόνου τις πρόωρες κάλπες, προκειμένου η κυβέρνηση να περισώσει ό,τι μπορεί από τα ποσοστά της, που βρίσκονται υπό κατάρρευση, και με την προοπτική της αυτοδυναμίας να απομακρύνεται για τα καλά.

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η προσπάθεια του ηγετικού επιτελείου να εκπέμψει σήμα ετοιμότητας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι το προηγούμενο διάστημα, κάτι που πλέον τροφοδοτείται καθημερινά και από την εικόνα της κυβέρνησης.

Κατ’ αρχάς,

με την πρόσφατη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει το μήνυμα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο, δηλαδή και για πρόωρες κάλπες αλλά και για την ανάληψη της διακυβέρνησης. (Ειρήσθω εν παρόδω η τελευταία δεν περιλαμβάνει επ’ ουδενί σενάρια για συμμετοχή ή στήριξη σε κυβέρνηση τεχνοκρατών και αυτό – στον απόηχο σχετικών δημοσιευμάτων την περασμένη εβδομάδα – το ξεκόβει κατηγορηματικά).

Ενδεικτική επίσης είναι και η αναφορά του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να επισπευσθούν οι εκλογές, τις οποίες ζητά πλέον από τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να φύγει αυτή η κυβέρνηση – σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν φοβάται ή ξορκίζει τις εκλογές, αλλά τις επιδιώκει το συντομότερο δυνατό.

Κυβερνητική εικόνα

Τα στελέχη του ηγετικού επιτελείου στις καθημερινές παρεμβάσεις τους εκπέμπουν επίμονα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, ότι καταρρέει και αυτό φαίνεται και δημοσκοπικά (τουλάχιστον στα ψιλά γράμματα, με εξαίρεση την πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, που αποτύπωσε τη φθορά και στην πρόθεση ψήφου, με την ψαλίδα να κλείνει στις επτά μονάδες), ότι βρίσκεται σε τροχιά έντονης σήψης και παρακμής και ταυτόχρονα αποτυγχάνει συνεχώς σε διαχειριστικό επίπεδο σε όλα τα ζητήματα, από την πανδημία και τη δημόσια Υγεία έως την οικονομία, την προστασία των πολιτών από την ακρίβεια, τη διαχείριση κρίσεων αλλά και ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας. Αν και από τις πυρκαγιές και μετά θεωρούν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και ξεκίνησαν να συσσωρεύονται προβλήματα και αποτυχίες στη διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων, το τελειωτικό χτύπημα το δίνει πρωτίστως η ακρίβεια.

Στο ηγετικό επιτελείο, όπου παρακολουθούν πολύ στενά το Μαξίμου, θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης πλέον έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» και την προοπτική που προδιαγράφει το γεγονός ότι η αυτοδυναμία συνδέθηκε με τη δεύτερη κάλπη, αφού λόγω της απλής αναλογικής εκπέμφθηκε και επισήμως το μήνυμα ότι οι πρώτες εκλογές δεν έχουν σημασία.

Έτσι από την Κουμουνδούρου εξηγούν ότι στην πρώτη κάλπη αναμένεται αποσυσπείρωση, κατά συνέπεια έκφραση της χαλαρής αλλά και τιμωρητικής ψήφου. Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα πάει στη δεύτερη κάλπη με δυσμενέστερους όρους και με τον δημοσκοπικό «μύθο» της κυριαρχίας και της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταρρεύσει. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η βάση εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν προκηρυχθούν εκλογές βρίσκεται πολύ υψηλότερα από την εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως και πάνω από το 25%.

Με άλλα λόγια, αν το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να είναι κλονισμένος ως προς τη δυνατότητα να επανακάμψει, δεδομένων και των δημοσκοπήσεων, πλέον, κεντρικά τουλάχιστον, φαίνεται πως αρχίζουν να πιστεύουν ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Στη βάση αυτή επανέρχεται πιο δυναμικά και η σχετική συνθηματολογία σχετικά με τον εκλογικό στόχο, δηλαδή για πρωτιά και νίκη, που είναι ο όρος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Δημοσκοπήσεις

Πέρα από τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων, η Κουμουνδούρου, η οποία βλέπει έντονη και ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, παίζει πλέον όλο και με μεγαλύτερη άνεση το χαρτί των «αναξιόπιστων» δημοσκοπήσεων ή, στην καλύτερη περίπτωση, των δημοσκοπήσεων που – για διάφορους λόγους, μεθοδολογικούς ή λόγους που έχουν να κάνουν με τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δημογραφικά και κοινωνικά, ενός τμήματος των ψηφοφόρων» του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. – δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την τεκμηρίωση του επιχειρήματος περί έλλειψης αξιοπιστίας η βοήθεια έρχεται από την Πορτογαλία: «Στις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ντέρμπι και τελικά η Δεξιά έχασε με 13 μονάδες» με το κεντροαριστερό κόμμα του Αντόνιο Κόστα να καταφέρνει συντριπτική νίκη.

Περαιτέρω, στη συνέντευξή του στην «Αυγή» ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τα εγχώρια παραδείγματα αποτυχίας των δημοσκοπικών εταιρειών, δηλαδή κατά τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου «οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ισοπαλία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με εννέα μονάδες διαφορά», στο δημοψήφισμα, όπου «το Ναι προηγούνταν τρεις μονάδες και βγήκε το Όχι με 24 μονάδες» στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όπου «δύο μέρες πριν, ο μέσος όρος όλων των εταιρειών έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24%. Πήρε 31,6%» και, τέλος, στις προ μηνών δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛΛ που έδιναν τον Α. Λοβέρδο νικητή με διαφορά, αλλά ήρθε τρίτος.

Επόμενη μέρα

Αποκορύφωμα της προσπάθειας να δοθεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται όχι μόνο σε πολιτική, προγραμματική αλλά και… ψυχολογική ετοιμότητα για την επόμενη μέρα αλλά και ότι διεκδικεί πρόωρες, όχι μόνο για να επιστρέψει στην εξουσία αλλά και για να φέρει πολιτική αλλαγή, ήταν η αναφορά Τσίπρα στην παραπάνω συνέντευξη στις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις. Καθώς και η διαβεβαίωση ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι».

Ως προς τις πολιτικές που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αρχάς, αφήνει έναν υπαινιγμό για ανάκτηση του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο λέγοντας πως «στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο, αλλά και στη λειτουργία της». Κατά τα λοιπά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας, αυστηρή εφαρμογή του οκτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ώρου, ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση, προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία (νέο ΕΣΥ). Επίσης, έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, σημείωσε πως θα μπει «τέλος στις στρατιές των μετακλητών» και πως θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, ενώ οι καίριες θέσεις του Δημοσίου θα περνούν από διαγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Μπορεί ο Ανδρουλάκης καλύτερα από τη Φώφη;

ΕΣΥ: Η Δημόσια Υγεία στη δίνη του κυκλώνα

Έκρηξη βραχυχρόνιων μισθώσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμα, Αλέξη Τσίπρα,sima, alexi tsipra