Σεισμός Ελασσόνας: «Κόκκινα» εκατοντάδες σπίτια - Αντιπαράθεση για τα μέτρα κατά του ιού στη Θεσσαλία (Videos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Μία ακόμη νύχτα φόβου έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής της Ελασσόνας αλλά και της πόλης της Λάρισας και των γύρω περιοχών, καθώς συνολικά 30 μετασεισμοί έχουν… ταρακουνήσει την περιοχή μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με μεγαλύτερο τα 3,7 Ρίχτερ στις 05.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Έκδηλη είναι επίσης η ανησυχία μετά τη νέα ισχυρή χθεσινοβραδινή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, που όπως σύμφωνα με κάποιους σεισμολόγους σχετίζεται με

ενεργοποίηση νέου ρήγματος που θα δώσει «δικούς τους» μετασεισμούς.

Εκατοντάδες σπίτια "κόκκινα"

Η δεύτερη σεισμική δόνηση, όπως όλα δείχνουν με βάση τις επιτόπιες ερευνες εντεταλμένων κλιμακίων, έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια της περιοχής και θα έχει επιβαρύνει την κατάσταση εκείνων που είχαν πληγεί από την πρώτη σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Συγκεκριμένα, τα 176 έφθασαν μέχρι χθες τα μη κατοικήσιμα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν χθες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χωριά Δαμάσι (46), Μεσοχώρι (36), Ζάρκο (25) και Γριζάνο (20), ενώ αρκετά ετοιμόρροπα σπίτια καταγράφηκαν σε Ραχούλα (13), Αμυγδαλιά (13) και Μάνδρα (10). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υποδομών, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε έξι επαγγελματικούς χώρους, έναν ναό και 205 βοηθητικά κτίρια (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Αντιθέτως, 88 κατοικίες και 89 επαγγελματικοί χώροι που ελέγχθηκαν είχαν μικρές μόνο ζημιές.

Να μην ισχύσουν τα μέτρα για «βαθύ κόκκινο»

Ευρεία σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου.

Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπει το «βαθύ κόκκινο» για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία λόγω σεισμού. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, «υπάρχει μία ψυχολογία αρνητική στον κόσμο γιατί υπάρχει ο φόβος, αυτό το άγνωστο, το πρωτοφανές, αυτή η κατάσταση που βιώνουμε με τον κορωνοϊό, να μην ισχύσουν τα μέτρα για τη Θεσσαλία και τη Λάρισα από αύριο το πρωί. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό και εύλογο γιατί δε μπορούν να ισχύσουν κάτω από τέτοιες καταστάσεις αυτά τα μέτρα».

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει δοθεί διήμερη παράταση για την εφαρμογή των μέτρων στη Λάρισα και ότι είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Θολό το νερό στη Λάρισα

Σε σχέση με την θολότητα του νερού που εμφανίστηκε στο δίκτυο της ΔΕΥΑΛ, μετά την εκδήλωση των σεισμικών φαινομένων γίνονται γνωστά τα εξής:

Στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της ΔΕΥΑΛ, η θολότητα έχει περιοριστεί κατά πολύ ή έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, από τους ισχυρούς σεισμούς, σε μία από τις ομάδες γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ, από τις οποίες υδρεύεται η Λάρισα θα αποκατασταθεί πλήρως τις επόμενες ώρες. Μέχρι την έκδοση σχετικής ανακοίνωση ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί χθες για τη μη οπόση νερού όπου εμφανίζεται θολότητα.

Στο μεταξύ, Δήμος Λαρισαίων και ΔΕΥΑΛ προγραμματίζουν νέα διανομή εμφιαλωμένου νερού δωρεάν, σήμερα το πρωί σε έξι σημεία διανομής.

Σημειώνεται ότι χθες διανεμήθηκαν 60.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού και σήμερα θα διανεμηθούν άλλα 40.000 λίτρα. Συνολικά με την ολοκλήρωση της σημερινήης διανομής θα έχουν διατεθεί 100.000 λίτρα .

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Για δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας προειδοποίησε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε καλά, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρός μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

 

Μλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς εκτίμησε πως πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.

Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του χθεσινού σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα. Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι: «Είμαι 31 χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στον τομέα της πρόγνωσης και μελέτης σεισμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών.

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους».

ΕλασσόνασεισμόςΕυθύμιος ΛέκκαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός Ελασσόνας, Κόκκινα, Αντιπαράθεση, Θεσσαλία Videos,seismos elassonas, kokkina, antiparathesi, thessalia Videos