Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία – Ποιος είναι ο «κατάσκοπος» της WSJ που «πιάστηκε στα πράσα»

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Ίβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία, με τη σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ να επιστρέφει σε εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση του ανταποκριτή της εφημερίδας Wall Street Journal που

συνελήφθη στη Ρωσία, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης σε επαφή με την οικογένεια του Ιβάν Γκερσκόβιτς και με τον εργοδότη του.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τη σύσταση προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε όσους ζουν ή εργάζονται εκεί αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

We are deeply concerned over Russia’s announcement it has detained a U.S. citizen journalist. The @StateDept’s highest priority is the safety and security of U.S. citizens abroad. If you are a U.S. citizen living or traveling in Russia – please leave immediately.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) March 30, 2023

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία. «Κατανοούμε ότι κάνετε όλοι σας μια σημαντική δουλειά και, για να την κάνετε, θέλετε και πρέπει να πάρετε το ρίσκο. Το σεβόμαστε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ανησυχία μας», είπε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία, να φύγουν αμέσως από τη χώρα αυτή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, διευκρίνισε ο Κίρμπι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση στοχοθετεί Αμερικανούς πολίτες, καταδικάζοντας τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να παρασχεθεί προξενική προστασία στον δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη στο Γεκατερίνμπουργκ και κατηγορείται για κατασκοπεία, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα του χορηγηθεί προξενική προστασία εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τις παράνομες ενέργειες του Αμερικανού πολίτη Ίβαν Γκέρσκοβιτς, γεννηθείς το 1991, ανταποκριτή στο γραφείο στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η FSB.

Η σύλληψη -σύμφωνα με την ανακοίνωση- έγινε στο Αικατερίνμπουργκ, στην ανατολική πλευρά των Ουραλίων. Όπως ανακοίνωσε η FSB, ο δημοσιογράφος «προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες», που έχουν σχέση «με τη δραστηριότητα ενός από τα εργοστάσια του ρωσικού στρατού».

In #Yekaterinburg, The Wall Street Journal journalist Evan Gershkovich disappeared, local media reports.

The journalist went to the city to write an article about the recruitment of local residents in the #Wagner PMC. pic.twitter.com/uG43rnJ2If

— NEXTA (@nexta_tv) March 30, 2023

Σύμφωνα με την FSB, ο δημοσιογράφος «ενεργούσε με βάση οδηγίες της αμερικανικής πλευράς» και «προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες».

Ο Γκέρσκοβιτς καλύπτει θέματα στη Ρωσία, την Ουκρανία και σε άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal. Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί για το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse και τις εφημερίδες Moscow Times και New York Times.

«Η Wall Street Journal ανησυχεί έντονα για την ασφάλεια του κυρίου Γκέρσκοβιτς», ανακοίνωσε από την πλευρά της η αμερικανική εφημερίδα.

Breaking: Russia’s main security agency said it had detained Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich, a U.S. citizen, for what it described as espionage https://t.co/5mr3h7uroZ

— The Wall Street Journal (@WSJ) March 30, 2023Ποιος είναι ο «κατάσκοπος»

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη από αυτό που μοιάζει με «αντίποινα».

Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι ο Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner», την στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και ότι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. “Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

On Thursday, the Federal Security Service of Russia announced that it had detained Evan Gershkovich, a US national who works as a reporter for The WSJ, on suspicion of espionage on behalf of the United States.

Read more: https://t.co/QizQwiYZgw#TheCurrent #FSB #Russia #WSJ pic.twitter.com/Zlv3hCONDZ

— The Current (@TheCurrentPK) March 30, 2023

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Προφυλακιστέος για δύο μήνες

Ρωσικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Ιβαν Γκερσκόβιτς, με διαδικασίες εξπρές.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η κράτησή του μπορεί να παραταθεί στο τέλος αυτής της περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Από τους Beatles στους… Kraftwerk – Όταν μίλησε ο πρώτος μονάρχης στην γερμανική Βουλή

Συναγερμός στη Βόρεια Καρολίνα: Πυροβολισμοί σε κολλέγιο – Ανθρωποκυνηγητό για δύο άτομα

Συναγερμός στη Μινεσότα: Τρένο που μετέφερε αιθανόλη εκτροχιάστηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες – Εκκενώθηκαν σπίτια (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Ποιος, Wall Street Journal,rosia, poios, Wall Street Journal