Ρεύμα και ενοίκια «ροκανίζουν» το εισόδημα των πολιτών σε μια οικονομία υπό πίεση

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, δεν αποτελεί απλώς στατιστικό νούμερο, αλλά μια ανησυχητική ένδειξη της πίεσης που ασκείται στο ήδη επιβαρυμένο εισόδημα των νοικοκυριών. Η αύξηση κατά 2,5% σε ετήσια βάση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρεύμα και τα ενοίκια, επιβεβαιώνει ότι η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ολοένα και πιο ακριβή και δύσκολη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ακρίβεια δεν περιορίζεται μόνο στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά επεκτείνεται σε τουριστικές υπηρεσίες, ασφάλειες, ακόμα και στην ψυχαγωγία. Η αύξηση των ενοικίων κατά 10,9% αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της ανόδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα προστατεύουν την πρόσβαση στη στέγη, ειδικά για τα πιο ευάλωτα στρώματα. Παράλληλα, η άνοδος του κόστους ενέργειας, με το ρεύμα να αυξάνεται κατά 18%, είναι καταστροφική για τα νοικοκυριά που ήδη παλεύουν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση αφορά σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, από τη διατροφή μέχρι την εκπαίδευση και την υγεία, δείχνοντας ότι η κρίση ακρίβειας έχει γενικευμένο και βαθύ αποτύπωμα. Ακόμα και σε τομείς όπως η διατροφή, όπου παρατηρούνται μειώσεις σε ορισμένα προϊόντα (π.χ. ελαιόλαδο), αυτές δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις σε ζωτικής σημασίας είδη όπως τα φρούτα, τα κρέατα και τα ψάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση τιμών στις μεταφορές δεν είναι αρκετή για να ανακουφίσει τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις σε άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτήν την ελάφρυνση. Επιπλέον, η αύξηση των μισθωμάτων κατά 1,9% για τον Ιούνιο προβλέπεται να επιβαρύνει περαιτέρω τους ενοικιαστές, ενώ η έλλειψη ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης αφήνει πολλά νοικοκυριά εκτεθειμένα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο αλλά μια δομική πρόκληση που απαιτεί συντονισμένη και άμεση πολιτική αντίδραση. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες «τρώνε» μεγάλο μέρος του εισοδήματος των πολιτών, περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη και οδηγώντας σε αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Είναι σαφές ότι χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια, τη στέγαση και την καθημερινή κατανάλωση, η οικονομική κατάσταση των πολιτών θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η επιβράδυνση της Ευρωζώνης σε αντίθεση με την ελληνική επιτάχυνση του πληθωρισμού υπογραμμίζει επιπλέον την ανάγκη για εθνικές λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αλλιώς, ο κίνδυνος να δούμε ακόμα πιο έντονες κοινωνικές εντάσεις και περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου είναι ορατός.

Σε αυτό το φόντο, η δημόσια συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε στατιστικές αυξήσεις αλλά να εστιάζει στην πραγματική εικόνα που βιώνουν οι πολίτες, καλώντας τις αρχές να αναλάβουν δράση πριν τα προβλήματα γίνουν μη αναστρέψιμα.

Διαβάστε επίσης:

Αέριο εναντίον Ήλιου: Οι νέες κυβερνητικές προτεραιότητες αποκαλύπτουν το «μπάχαλο» στον ενεργειακό σχεδιασμό

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρεκόρ εξαμήνου τον Μάιο στις εκκινήσεις αιτήσεων

Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο – Μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη στην «κορυφή»

Keywords