Ρέγκλινγκ: «Δεν χρειάζεται έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν το 2020»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η μοιραία σχέση κράτους και τραπεζών στην Ιταλία και η υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στα σχόλια του γερμανόφωνου τύπου.

«Για την επόμενη διετία η Ελλάδα δεν

χρειάζεται να βγει στις αγορές προκειμένου να αντλήσει φρέσκο χρήμα, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Λουξεμβούργο, σημειώνει η ιστοσελίδα της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας orf.at αναφέροντας ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα φθάνει τα 22 δις ευρώ. Και η ιστοσελίδα παρατηρεί: «Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμβουλεύει την Ελλάδα να επιστρέψει προσεκτικά στις αγορές και προτείνει για παράδειγμα μια έκδοση ομολόγου πριν τελειώσει το 2020 όταν οι αποδόσεις θα έχουν μειωθεί και πάλι. "Είμαι αισιόδοξος ότι οι αρμόδιοι θα πράξουν σωστά", υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ. Αναφερόμενος στην Ιταλία ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα σχέδια για νέο δανεισμό προκαλούν μεν ανησυχία, δεν αποτελούν ωστόσο αιτία πανικού. "H Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα"».

Με αφορμή την απόρριψη του ιταλικού προσχεδίου προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Handelsblatt σε σχόλιό της με τίτλο «Μοιραίες παραλείψεις» σημειώνει: «Ζούμε για μια ακόμα φορά το ίδιο δράμα. Ένα κράτος, αυτή τη φορά το ιταλικό, ζει πάνω από τις οικονομικές του δυνατότητες και συσσωρεύει χρέος γύρω στο 130% του ΑΕΠ. Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα των τραπεζών που εδώ και χρόνια χρηματοδοτούσαν τα ελλείμματα. Σε περίπτωση κρίσης χρέους απειλούν να βυθιστούν μαζί με το εν λόγω κράτος.

Να τερματιστεί η ολέθρια συμμαχία κράτους-τραπεζών

Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει: Το έργο που είχε πρεμιέρα στην Ελλάδα ανεβαίνει εκ νέου στην ιταλική χερσόνησο. Σε περίπτωση πραγματικής κρίσης οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, μιας και κατέχουν ομόλογα του ιταλικού δημοσίου ύψους 375 δις ευρώ. Το γεγονός ότι φθάσαμε εδώ οφείλεται στις ανεύθυνες ενέργειες κράτους και τραπεζών, που αποκαλύπτουν και μια μοιραία παράλειψη της ΕΕ. Ουδέποτε οι Βρυξέλλες πήραν πρωτοβουλία να τερματίσουν αυτή την ολέθρια συμμαχία κράτους και τραπεζών. Για παράδειγμα στην Ιταλία δεν υπάρχει ανώτατο όριο κατοχής τίτλων του ιταλικού δημοσίου, με το οποίο θα περιορίζονταν σημαντικά η διαπλοκή μεταξύ κράτους και τραπεζών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στην ΕΕ πλειοψηφίες για τέτοιες ριζικές μεταρρυθμίσεις. Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες οφείλουν να μην συναινέσουν σε μια κοινή εγγύηση καταθέσεων».

Η υπόθεση δολοφονίας του άραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και οι επιπτώσεις της σχολιάζεται από αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Ενδεικτικά παραθέτουμε την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Στην αντιπαράθεση του τούρκου προέδρου Ερντογάν και του σαουδάραβα διαδόχου Μπιν Σαλμάν η Δύση δεν έχει και πολλές επιλογές. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις προτεραιότητές του, όπως πωλήσεις όπλων, περιορισμός της ιρανικής επιρροής, στήριξη του Ισραήλ. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να αγνοήσει και τις κατηγορίες λόγω της βαρύτητάς τους. Στην Ευρώπη η όλη υπόθεση αντιμετωπίζεται κυρίως με ηθικά κριτήρια, όπως δείχνει στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση για τις εξαγωγές γερμανικών όπλων. Είναι ωστόσο γεγονός ότι δεν είναι προς το συμφέρον μας αν η Σαουδική Αραβία επανέλθει στην εποχή όταν ενίσχυε και εξήγαγε ακραίες ερμηνείες του Ισλάμ».

Πηγή: dw

ΡέγκλινγκοικονομίαΑγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα