Πυρκαγιά στο Σχίνο: Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη – Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις (Photos/Video)

Πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη.

Μέχρι και 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα έφτασαν οι φλόγες

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν δώσει στη φωτιά κατεύθυνση προς τα Μέγαρα

με το έργο της κατάσβεσης να γίνεται αρκετά δύσκολο. Οι φλόγες έφθασαν περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα με κατοίκους των οικισμών Άη Γιάννη και Παρασκευά να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο Μεγάρων.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Απομακρύνσεις κατοίκων

Αναφερόμενος στις προληπτικές απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.

Από το 2000 είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους μήνα Μάιο. Οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, για τον εξοπλισμό της αντιπυρικής περιόδου, την προετοιμασία και την πρόληψη

Απο πού ξεκίνησε η φωτιά Δύσκολη μάχη το βράδυ

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η ισχύς των ανέμων μειώθηκε. Πριν από τα μεσάνυχτα αναζωπυρώθηκε μέτωπο κοντά στο Αλεποχώρι, ωστόσο στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και δημιούργησαν κλοιό, για να μην φτάσουν στα σπίτια οι φλόγες.

Ήδη στη μάχη ρίχνονται και τα εναέρια μέσα έτσι ώστε να περιοριστούν τα μέτωπα εξαιτίας των οποίων τα Μέγαρα βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Εκτός από τις εκτάσεις του παρθένου δάσους οι φλόγες έχουν καταστρέψει και σπίτια.

Keywords
Τυχαία Θέματα