Προβλήματα στην έκδοση του πιστοποιητικού ανοσίας για χιλιάδες πολίτες

Το emvolio.gov.gr δεν έχει ακόμη διασυνδεθεί με το μητρώο ασθενών με Covid-19 του ΕΟΔΥ, κι έτσι ενώ έχουν ανακοινωθεί τα προνόμια για όσους έχουν ανοσία, αρκετοί πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους

Μόλις 13 ημέρες απομένουν για την έναρξη ισχύος του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19, ενώ παράλληλα από την 1η Ιουλίου ξεκινούν και τα ατομικά προνόμια για τα άτομα που θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Άκης Σκέρτσος, είχε ανακοινώσει ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται τεστ για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή όσοι ταξιδεύουν προς κάποιο νησί και έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν απαιτείται να κάνουν τεστ.

Την ίδια στιγμή, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν και τα σύνορα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τεστ για όσους έχουν πιστοποιητικό ανοσίας.

Ωστόσο, χιλιάδες πολίτες αναμένεται να μην μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει αρκετά κενά.

Αναρρώσαντες που έχουν κάνει τη μία δόση

Η πρώτη ομάδα πολιτών που βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα είναι όλοι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτοί οι πολίτες θεωρούνται πλήρως εμβολισμένοι. Ωστόσο, το emvolio.gov.gr δεν εκδίδει τη σχετική βεβαίωση.

Μάλιστα, έχει ήδη επικρατήσει σύγχυση, καθώς εδώ και περίπου 20 μέρες έχει ανακοινωθεί ότι δικαιούνται πιστοποιητικό ανοσίας, αλλά το σύστημα δεν το εκδίδει.

Το τεχνικό θέμα που δημιουργεί το πρόβλημα σε χιλιάδες πολίτες εντοπίζεται στο σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς για τους συγκεκριμένους πολίτες «βλέπει» να εκκρεμεί μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και δεν συνδυάζει το δεδομένο της νόσησης, ώστε να την καταργήσει και να εκδώσει τη βεβαίωση.

Αυτό αναμένεται να διορθωθεί με τη διασύνδεση του μητρώου ασθενών Covid-19 του ΕΟΔΥ, όπου καταγράφονται οι νοσούντες και αναρρώσαντες από κορονοϊό, με την πλατφόρμα των εμβολιασμών emvolio.gov.gr.

Δευτερευόντως εκκρεμούν και οι σχετικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο της ΕΕ και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στην έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

Οι ενέργειες που απαιτούνται

Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την πρώτη δόση, καλό θα ήταν να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ακυρώσουν το ραντεβού της δεύτερης δόσης. Κι αυτό όχι για να διευκολύνει το πρόβλημα στο σύστημα, αλλά για να απελευθερωθούν τα εμβόλια και να βρουν ραντεβού πιο σύντομα άλλοι πολίτες.

Μετά την 1η Ιουλίου, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εκκρεμότητα, οι αρμόδιες αρχές θα εκδώσουν ανακοίνωση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εισέλθουν στο σύστημα και να εκδώσουν κανονικά τη βεβαίωσή τους.

Αναρρώσαντες που δεν έχουν δηλώσει ότι αρρώστησαν

Η δεύτερη ομάδα πολιτών που θα αποτελέσει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, είναι όσοι είχαν νοσήσει και ανάρρωσαν, αλλά δεν το είχαν δηλώσει στο σύστημα, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που είτε είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν εξετάστηκαν ποτέ. Επίσης, μεγάλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών, που δεν γνωρίζουν ότι νόσησαν, καθώς δεν είχαν συμπτώματα.

Για τα άτομα αυτά δεν προβλέπεται ο έλεγχος τίτλου αντισωμάτων, αλλά θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Έρχονται νέα προνόμια από την 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου αναμένεται, όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, να αρθεί και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είναι ακόμη σε ισχύει από τη 1:30 τη νύχτα έως τις 5:00 το πρωί.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ το Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR ή rapid test.

Από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν με περισσότερους καλεσμένους και οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων, καθώς αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε 300 άτομα από 100 που ισχύει ακόμη σήμερα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων θα βελτιωθούν και οι δείκτες του τουρισμού, γι’ αυτό και αναμένεται άμεσα να νομοθετηθούν και τα προνόμια για τους εμβολιασμένους.

Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία αναμένεται να επιτραπεί και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών που έχουν εμβολιασθεί χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μέσα στα προνόμια των εμβολιασμένων που αναμένεται να νομοθετήσει στο μέλλον, εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όσους έχουν πιστοποιητικό ανοσίας να μπορούν να παρευρίσκονται χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια και καφετέριες όταν επιτραπεί η χρήση των χώρων αυτών.

Έγκλημα στην Κατερίνη: Συνελήφθη ο δολοφόνος του 45χρονου – Ομολόγησε την πράξη του (Video)

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Επιμένουν οι τοπικές βροχές και καταιγίδες (Video)

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ βόρεια της Κρήτης (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα