Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Μπαίνουν στις κλινικές Covid-19 με σκουπιδοσακούλες στα πόδια

ΕΛΛAΔΑ

 

Με σακούλες σκουπιδιών και ποδιές από ύφασμα «τσιγαρόχαρτου» μπαίνουν οι υγειονομικοί στις κλινικές Covid-19, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία που δημοσίευσε το grtimes.gr και όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Την αδυναμία του συστήματος να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις που επιβάλει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, κάνει λόγο για γάντια και μάσκες με το σταγονόμετρο, αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε προστατευτικές στολές, με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να μπαίνουν στις κλινικές Covid-19 φορώντας ακατάλληλες στολές και σκουπιδοσακούλες στα πόδια.

«Όσοι μπαίνουν στις κλινικές Covid-19, θα έπρεπε να φορούν ειδικές μπότες οι οποίες κουμπώνουν ψηλά, είναι πλαστικές, και δεν επιτρέπουν τίποτα να περνάει στο σώμα. Οι υγειονομικοί μπαίνουν εκτεθειμένοι μέσα στις κλινικές, διότι τους δίνουν μία στολή που το ύφασμα είναι λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο, και όχι τις φόρμες προστασίας Tyvek, οι οποίες παρέχουν ασφάλεια. Αυτό φυσικά συμβαίνει, κατόπιν νέας οδηγίας του ΕΟΔΥ, διότι υπάρχουν ελλείψεις στις προστατευτικές στολές», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος στο GRTimes.gr.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία που εξασφάλισε το GRTimes.gr, απεικονίζονται τρεις υγειονομικοί πολύ μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φορούν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια, αντί για τις προστατευτικές μπότες που προανέφερε ο κ. Γιαννάκος. Επίσης, φορούν τη νέα στολή με το πολύ λεπτό ύφασμα και όχι τις φόρμες προστασίας Tyvek που φορούσαν μέχρι πρότινος.

«Φυσικά, δεν είναι η μόνη έλλειψη. Έχουμε πρόβλημα με τις μάσκες και τα γάντια. Μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο», τονίζει.

«Η έκκληση εθελοντών από άλλες πόλεις είναι μία ομολογία της μη οργάνωσης του συστήματος»

Με αφορμή την έκκληση των διοικητών νοσοκομείων για εύρεση εθελοντών για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει:

«Να πούμε ένα μπράβο στους συναδέλφους οι οποίοι ανταποκρίνονται, όμως αυτό είναι μία ο ομολογία μη οργάνωσης του συστήματος για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας, αν και μεσολάβησαν οκτώ μήνες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Πως θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία την κατάσταση, όταν θα χάσουν και άλλο προσωπικό που θα πάει εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη;»

Ποια διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ; Διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους!

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σήμερα, νοσούν 160 υγειονομικοί, ενώ σε όλη τη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί θετικοί στον κορωνοϊό είναι 500. Ακόμη, αναφέρει ότι σήμερα, 7 διασωληνωμένα περιστατικά νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να επιλέγουν ποιος διασωληνωμένος θα βρίσκεται σε ΜΕΘ, και ποιος σε κοινό θάλαμο.

«Παντού οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες. Δημιουργούνται νέες και γεμίζουν αμέσως. Χωρίς ειδικευμένο προσωπικό, χωρίς καν προσωπικό. Έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Όταν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε θαλάμους, πως γίνεται να δίνουν διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία;»

«Αν δεν ήταν το Σωτηρία θα είχαμε μηδενική διαθεσιμότητα στην Αττική»

Ωστόσο, αναφέρει ότι η κατάσταση στην Αττική, δεν είναι καλύτερη:

«Και στην Αττική αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά στις ΜΕΘ. Για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, γέμισε με 29 ασθενείς και άνοιξε 4 ακόμη κλίνες σε χώρο που δε διαθέτει εξαερισμό και κλιματισμό. Οι 50 κλίνες ΜΕΘ του Σωτηρία λειτούργησαν με προσωπικό από άλλα νοσοκομεία. Μετακινήθηκε προσωπικό από πνευμονολογικές κλινικές με αποτέλεσμα να λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας και η καθαριότητα γίνεται με τις υπάρχουσες λειψές καθαρίστριες. Εάν δεν λειτουργούσαν αυτές οι 50 κλίνες, τώρα θα είχαμε μηδενική διαθεσιμότητα και στην Αττική»

Αναλυτικά η κατάσταση στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

ΑΧΕΠΑ: 40/40. Σήμερα θα λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες στη στεφανιαία μονάδα. Τα έκτακτα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 43/43
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 17/17
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 8/8
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 39/39
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 7/7
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ: 10/10
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 5/5 και 1 διασωληνωμένος σε θαλαμο.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 8/8 και 4 διασωληνωμένοι σε θαλάμους.
ΒΕΡΟΙΑ: 8/8
ΣΕΡΡΕΣ: 9/10
ΕΔΕΣΣΑ: 3/3 και 2 διασωληνωμένοι σε θάλαμο.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ στην Αττική σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8/8
ΑΤΤΙΚΟ: 16/23. 68 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό και μόνο 3 κενά στις κλινικές. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 11/12
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11/11
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 29/33
ΝΙΜΙΤΣ: 4/4
ΕΛΠΙΣ: 6/6
ΣΩΤΗΡΙΑ: 55/79
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ:14/14
ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΣΕ ΜΕΘ: 35

ΠΟΕΔΗΝκλινικέςΚορωνοϊόςσκουπιδοσακούλεςΓιαννάκοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μπαίνουν, Covid-19,proedros poedin, bainoun, Covid-19