Πρόεδρος Αφγανιστάν: «Έφυγα για να αποφύγω την αιματοχυσία» – Βίντεο με τους Ταλιαμπάν στο προεδρικό μέγαρο (Video)

Κύμα δριμείας έχει δεχθεί από συμπατριώτες του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασραφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε την Καμπούλ παραδίνοντας ουσιαστικά τη χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Στο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Γάνι δηλώνει πως έφυγε από το Αφγανιστάν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και τονίζει: «Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα».

Ολόκληρη η δήλωση του Ασραφ Γάνι:

«Στο όνομα του Αλλάχ, ο πιο ελεήμων, ο

πιο ελεήμων
Αγαπητοί συμπατριώτες!
Σήμερα, βρέθηκα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Έπρεπε να σταθώ απέναντι στους ένοπλους Ταλιμπάν που ήθελαν να μπουν στο παλάτι ή να φύγω από την αγαπημένη χώρα στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου για την προστασία της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν όμως γινόταν αυτό, θα υπήρχαν αμέτρητοι συμπατριώτες μου μάρτυρες και η Καμπούλ θα καταστρεφόταν. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να με απομακρύνουν, είναι εδώ για να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ και στους κατοίκους της.

Για να αποφύγω την αιματοχυσία, σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερο να φύγω.
Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική δοκιμασία. είτε θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε θα δώσουν προτεραιότητα αλλού.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώσουν όλο τον κόσμο και τις γυναίκες ότι θα διατηρήσουν την νομιμότητα και την ειρήνη. Να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο και να το μοιράσουν με τους πολίτες.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος μου. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά για το μέλλον του τόπου.

Ζήτω το Αφγανιστάν».

Η αποχώρηση αυτή ολοκληρώνει την πανωλεθρία των τελευταίων εβδομάδων, έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γάνι δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει τη χώρα του, παρά τις υποσχέσεις του.

«Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν»

Οι Ταλιμπάν έχουν εισβάλει στο Προεδρικό Μέγαρο ανακοινώνοντας ότι το κράτος θα ονομαστεί Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από την κατάληψη φέρνει στη δημοσιότητα το Al Jazeera.

Armed Taliban fighters have entered Afghanistan’s presidential palace in Kabul hours after President Ashraf Ghani fled the country.

LIVE updates: https://t.co/B5EwRybCpq pic.twitter.com/oPIGxxKT1V

Al Jazeera English (@AJEnglish) August 15, 2021

Την ίδια ώρα το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφτεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μπόρις Τζόνσον: Οι χώρες δεν πρέπει να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Κανείς δεν πρέπει να αναγνωρίσει σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στη χώρα πολύ σύντομα.

“Δεν θέλουμε να αναγνωρίσει κανείς σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν“, δήλωσε σε συνέντευξη.

“Θέλουμε μια ενιαία θέση μεταξύ όλων όσοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, στο βαθμό που μπορούμε να πάρουμε μια”, τόνισε ο Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική παρέμβαση Ταλιμπάν σε εκπομπή του BBC – «Δεν αποκλείουμε τις δημόσιες εκτελέσεις» (Video)

Τουρκία: Στους 62 οι νεκροί από τη «βιβλική καταστροφή» (Video)

Έντι Ράμα: Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε Αφγανούς πρόσφυγες

Keywords
Τυχαία Θέματα