Προδιαβήτης: Μήπως έχετε και δεν το γνωρίζετε;

ΥΓΕΙΑ

Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, αλλά το 90% από αυτούς δεν το γνωρίζουν, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο προδιαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία οι τιμές σακχάρου, είτε στη νηστεία ή μετά τη λήψη τροφής, είναι ανώτερες του φυσιολογικού αλλά όχι σε επίπεδα που πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης του διαβήτη. Αποτελεί δηλαδή ένα στάδιο πριν τη διάγνωση του διαβήτη αλλά με αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα ήδη από αυτό το στάδιο.

Ο προδιαβήτης συχνά οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 και

άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Οι έρευνες δείχνουν όμως ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχουν προδιαβήτη είναι πιθανότερο να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους προκειμένου να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον προδιαβήτη, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.

«Ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί και να προληφθεί ο διαβήτης τύπου 2 μέσω της απώλειας βάρους, της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης» δήλωσε η Ann Albright, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες με προδιαβήτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 όταν συμμετέχουν σε ένα αναγνωρισμένο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Διαβήτη» πρόσθεσε.

Η καμπάνια «Έχω Προδιαβήτη;» ενθαρρύνει μεταξύ άλλων τους πολίτες να κάνουν ένα online τεστ ενός λεπτού για να διαπιστώσουν αν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όσοι έχουν υψηλή βαθμολογία στο τεστ, συμβουλεύονται να απευθυνθούν στον γιατρό τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση προδιαβήτη.

Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανών πάσχουν από διαβήτη, ενώ ο αριθμός των ενηλίκων που διαγνώστηκαν με την ασθένεια έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Εάν μετρήσετε το σάκχαρό σας και έχετε τιμές νηστείας > 100 mg/dl και 2 ώρες μετά γεύμα >140 mg/dl θα πρέπει να διερευνήσετε με τη βοήθεια του γιατρού σας την περίπτωση του προδιαβήτη.

Πηγή: onmed.gr

προδιαβήτηςσυμπτώματαΥγείαδιατροφήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα