Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ρωσικό σχέδιο για την προσάρτηση του Ντονμπάς

Η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε μετά  την εισβολή στο Ντονμπάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Για να επιτύχει τους στόχους της η Μόσχα σκοπεύει να υποχρεώσει τους κατοίκους των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας να υποβάλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας και να εγκαθιδρύσει ελεγχόμενες τοπικές διοικήσεις.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το Κρεμλίνο θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που είχε και με την προσάρτηση

της Κριμαίας, το 2014.

«Έχουμε πληροφορίες, που προέρχονται από την αντικατασκοπεία, τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας, για το πώς η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών που ελέγχει, παραβιάζοντας την ουκρανική κυριαρχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος  του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνει την συγκρότηση ελεγχόμενων τοπικών διοικήσεων, που θα επιβάλλουν το ρούβλι ως νόμισμα στις κατεχόμενες περιοχές και θα καλέσουν τους κατοίκους να υποβάλουν αιτήσεις για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Ο Τζον Κίρμπι κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι «ξεσκονίζει το βιβλίο του 2014» και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν θα ξεγελαστεί».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προανήγγειλε ένα νέο πακέτο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Το νέο πακέτο βοήθειας αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα συστήματα ρουκετών HIMARS, τα οποία αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικά στην πρώτη γραμμή του πολέμου, καθώς οι Ουκρανοί έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν αποθήκες πυρομαχικών πίσω από τις γραμμές των Ρώσων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα δεσμεύτηκε ότι η ουκρανική σημαία «θα υψωθεί και πάλι σε όλες τις πόλεις και τα χωριά». «Το μοναδικό ερώτημα είναι ο χρόνος», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram. «Βήμα- βήμα προχωράμε, παρεμποδίζουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού των κατακτητών, εντοπίζουμε και εξουδετερώνουμε τους συνεργάτες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Οι «γίγαντες του Jukebox»: Από τους Queen στους Oasis – Τα 10 πιο εμπορικά album όλων των εποχών στη Βρετανία

Τεχεράνη: Το «ευχαριστώ» του Πούτιν στον Ερντογάν

Ντράγκι: Την Τετάρτη η κορύφωση του πολιτικού θρίλερ – Θα ανακοινώσει τις προθέσεις του στη Γερουσία

Keywords
Τυχαία Θέματα