«Πόλεμος μεριδίων» στη συνδρομητική TV

MEDIAΈντυπη Έκδοση

«Σφήνα» στους παραδοσιακούς παίκτες της συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV και Forthnet Nova μπήκαν πρόσφατα η Vodafone TV και η Wind Vision. Οι δύο τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι Wind

και Vodafone, μπαίνοντας δυναμικά στην εγχώρια pay TV, δίνουν το έναυσμα για μια νέα εποχή στον κλάδο, όπου ο πόλεμος μεριδίων προοιωνίζεται πολύ πιο σκληρός από ό,τι στο παρελθόν.

Η Wind έχει στη «φαρέτρα» της τη στρατηγική συμμαχία με την παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσία streaming Netflix. Σε πρώτη φάση, η συνεργασία αφορά τη δυνατότητα παρακολούθησης του Netflix μέσα από την πλατφόρμα με κοινή συνδρομή, αλλά στο μέλλον υπόσχεται από κοινού επενδύσεις στις ελληνικές παραγωγές. Γενικά η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που πρόκειται να επενδύσει το Netfilx για τοπικές παραγωγές.

Η Vodafone, από την πλευρά της, δεν θέλει να μείνει πίσω και δημιούργησε τη δική της πλατφόρμα, τη Vodafone TV, ενώ η Cosmote, που έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο, ετοιμάζεται να λανσάρει ευέλικτα οικονομικά πακέτα για να προσελκύσει και άλλους καταναλωτές. Τέλος, η Forthnet Nova προσπαθεί να κρατήσει τους συνδρομητές της μέχρι να... αλλάξει χέρια.

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης

Γενικότερα στην ελληνική αγορά pay TV κυριαρχούν αυτή τη στιγμή η Cosmote TV και η Nova της Forthnet, που είναι δορυφορικές (απαιτούν πιάτο) και προσφέρονται ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του νοικοκυριού.

Ακολουθεί το Netflix, το οποίο είναι web TV αλλά ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, και το οποίο αυξάνει σταθερά τη συνδρομητική του βάση, και ακολουθούν οι Vodafone και Wind που είναι IPTV, δηλαδή τηλεόραση μέσω Ίντερνετ, αλλά μόνο προς όσους είναι συνδρομητές τους στη σταθερή τηλεφωνία ενώ προσφέρουν και αθλητικό περιεχόμενο σε συνεργασία με τη Nova.

Οι Wind και Vodafone επιδιώκουν να διεισδύσουν στην αυξανόμενη αγορά της pay TV ξεκινώντας από τη δεξαμενή των πελατών τους στην τηλεφωνία. Οι προοπτικές είναι μεγάλες καθώς η τεχνολογία αλλάζει και μαζί οι καταναλωτικές συνήθειες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η χαμηλή διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη – βρίσκεται στο 25%, όταν τα αντίστοιχα νούμερα είναι 67% στη Γερμανία, 64% στη Βρετανία, 91% στην Πορτογαλία, 54% στην Αυστρία, 77% στη Γαλλία – δημιουργεί προοπτική ανάπτυξης, την οποία οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν. Διότι μπορεί το σύνολο της αγοράς σήμερα να φτάνει το ένα εκατομμύριο συνδρομητές, η εν δυνάμει αγορά όμως εκτιμάται ότι αγγίζει τα 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η ευελιξία της Cosmote

Πρωταγωνιστής της αγοράς, με 530.000 συνδρομητές, η Cosmote TV δίνει έμφαση τόσο στο κινηματογραφικό όσο και στο αθλητικό περιεχόμενο και πρόσφατα ανανέωσε για τρία χρόνια τη συνεργασία με το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Για την Cosmote TV η κυρίαρχη τάση είναι η ευελιξία και η προσφορά πολλαπλών δυνατοτήτων στον καταναλωτή, ώστε να διευρύνει την γκάμα των πελατών

της. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να λανσάρει πολλά διαφορετικά πακέτα επιλογών μέσω εφαρμογών, σε διαφορετικές τιμές, που θα απευθύνονται στους πελάτες όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, πρώτα για κινητά, αργότερα για smart TV αλλά και μέσω Android Box σε συνδυασμό με νέες υπηρεσίες.

Καινοτομεί η Wind Vision

«Το 2018 θα είναι χρονιά επένδυσης στη συνδρομητική, θα είναι η χρονιά της τηλεόρασης για τη Wind» σημείωσε ο Ν. Ζαρκαλής παρουσιάζοντας τη Wind Vision. Η Wind Vision είναι ευρυζωνική, έχει την πρώτη Android TV πλατφόρμα (σε συνεργασία με την Google), με 4Κ ανάλυση, δεν απαιτεί δορυφορικό πιάτο και το μόνο που χρειάζεται είναι μια ειδική συσκευή (λειτουργεί με τετραπύρηνο επεξεργαστή) που συνδέεται στην τηλεόραση με ένα μόνο καλώδιο και απευθύνεται αποκλειστικά στους 600.000 συνδρομητές της στη σταθερή.

Η τηλεοπτική πλατφόρμα της Wind εμπλουτίζει την εμπειρία θέασης με νέες καινοτόμες λειτουργίες. Δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να πληρώνουν τη συνδρομή Netflix μέσω του λογαριασμού Wind χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας, η Wind Vision φέρνει τον κολοσσό παραγωγής ταινιών και εκπομπών ακόμα πιο κοντά στο ελληνικό κοινό. Η εγγραφή στο Netflix θα γίνεται πολύ εύκολα μέσω του αποκωδικοποιητή της Wind Vision.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών η Wind Vision είναι η πρώτη και μοναδική τηλεοπτική υπηρεσία στην Ελλάδα με ενσωματωμένη την εφαρμογή Netflix στην αρχική της οθόνη. Οι συνδρομητές Wind Vision έχουν άμεση πρόσβαση σε δημοφιλές περιεχόμενο με ελληνικούς υπότιτλους και μενού από την κορυφαία διαδικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας παγκοσμίως πατώντας απλώς το κουμπί «Netflix» στο τηλεχειριστήριο της Wind Vision.

Στην κόψη Forthnet - Nova

Στη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές Vodafone - Wind και ΑΝΤ1 βρίσκεται η υπόθεση εξαγοράς της Forthnet. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν από τον σύμβουλο τραπεζών Nomura International να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Οι Vodafone - Wind και ΑΝΤ1 έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον νομικό και οικονομικό έλεγχο της εισηγμένης και τις επόμενες ημέρες θα «μετρήσουν» τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν τελική προσφορά και ποια θα είναι αυτή. Πάντως, οι προσδοκίες είναι χαμηλές τόσο από την πλευρά των τραπεζών Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής, όσο και από την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Όπως εκτιμάται, το εγχείρημα εξαρτάται από το ύψος του «κουρέματος» στο οποίο είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν οι τράπεζες όσον αφορά τα δάνεια της Forthnet (περί τα 257,5 εκατ. ευρώ).

Vodafone: Τηλεόραση και IoT

Η εταιρεία επενδύει στη συνδρομητική τηλεόραση και το Internet of Things, με στόχο την παροχή συνολικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Η Vodafone εγκαινίασε τη νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει νέες δυνατότητες στη Vodafone TV, και παράλληλα επενδύει στις σύγχρονες υπηρεσίες Internet of Things ενώ έλαβε και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνίες.

τηλεόρασηκαλωδιακή τηλεόρασηίντερνετ συνδρομητική τηλεόρασηVodafoneWINDcosmoteIssue: 2043Issue date: 18-10-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα