Ποιος είναι ο φρουτοχυμός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

ΥΓΕΙΑ

 

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα ζαχαρούχα ροφήματα δεν είναι υγιεινά, κανείς μας, όμως, πιθανόν να μην είχε σκεφτεί ότι σε αυτά το ροφήματα περιλαμβάνονται και οι χυμοί φρούτων. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, υποστηρίζει τώρα ότι η τακτική κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Για τη μελέτη, η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή

του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, Jean Welsh συγκέντρωσε μαζί με τους συνεργάτες της στοιχεία από 13.440 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 64 ετών, που συμμετείχαν σε μια μελέτη για το εγκεφαλικό επεισόδιο από το 2003 έως το 2007. Οι συμμετέχοντες, το 71% εκ των οποίων ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ρωτήθηκαν πόσα ζαχαρούχα ροφήματα κατανάλωναν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έπιναν τα περισσότερα ζαχαρούχα ποτά – συμπεριλαμβανομένου και του 100% χυμού φρούτων – είχαν υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τα λιγότερα. Επιπλέον, για κάθε επιπλέον 60ml χυμού που κατανάλωναν, ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Τελικά, σε μια περίοδο έξι ετών κατά μέσο όρο, 1.168 από τους συμμετέχοντες πέθαναν.

«Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που πίνουν πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, όπως χυμούς φρούτων, αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να κινδυνεύουν να πεθάνουν νωρίτερα. Οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών και άλλων ποτών που περιέχουν ζάχαρη πρέπει επίσης να περιλάβουν στη λίστα τους και τους χυμούς φρούτων και αυτές οι προσπάθειες πρέπει να απευθυνθούν τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά», δήλωσε η Δρ. Welsh.

Τι ισχύει για smoothies και φρούτα

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία, αλλά δεν αποδείχθηκε το ίδιο εξίσου απόλυτα και για τους χυμούς φρούτων.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι αναψυκτικά και τα άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα ποτά διαίτης, τα φρουτοποτά και τα ενεργειακά ποτά, συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, οι χυμοί φρούτων εξακολουθούν να θεωρούνται ευρέως ως μια πιο υγιεινή επιλογή», τονίζει η Marta Guasch-Ferre, ερευνητική επιστήμονας στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard.

Η αλήθεια είναι ότι ο χυμός περιέχει πράγματι ορισμένα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να είναι ευεργετικός για την υγεία, αλλά περιέχει επίσης σχετικά υψηλές ποσότητες ζάχαρης από φυσικές πηγές. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων, που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν ισχύει το ίδιο και για τα ολόκληρα φρούτα.

«Αν και οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο επιβλαβείς όσο τα ζαχαρούχα ποτά, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να μετριάζεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και ακόμα περισσότερο στα άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος», δήλωσε χαρακτιριστικά η Δρ. Guasch-Ferre.

Όσον αφορά στα smoothies με βάση φρούτα, αυτά θεωρούνται συνήθως πιο υγιεινές επιλογές, ωστόσο, τα συστατικά τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά και οι έρευνες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία είναι προς το παρόν περιορισμένες. Επιπλέον, τα smoothies έχουν συνήθως αρκετές θερμίδες και έτσι δεν συνιστώνται για καθημερινή κατανάλωση. Ο χυμός λαχανικών αποτελεί επίσης μια εναλλακτική λύση, αλλά κι αυτός μπορεί να περιέχει πολύ αλάτι.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το νερό θα πρέπει να είναι το προτιμώμενο ρόφημα σε κάθε περίπτωση και η κατανάλωση άλλων ροφημάτων όπως το τσάι ή ο καφές, χωρίς ζάχαρη και σαντιγί, θα πρέπει να επιλέγεται αντί των ζαχαρούχων ροφημάτων», συνέστησε καταληκτικά η Δρ. Guasch-Ferre.

φρουτοχυμόςκίνδυνοςθάνατοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα