Πλήθος κόσμου στην πορεία για την εισβολή της αστυνομίας στη Rosa Nera

ΕΛΛAΔΑ

 

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στου κεντρικούς δρόμους των Χανίων και στο ενετικό λιμάνι, για την εισβολή της αστυνομίας και την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera, στο κέντρο των Χανίων. 

Κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΜΑΤ, τραυματίστηκε ελαφρά από ρίψη κροτίδας κρότου - λάμψης η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Χανίων Σοφία Θεοδωράκη.

Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 16 άτομα (10 Ελληνες και 6 μετανάστες)

τα οποία συνελήφθησαν. Δέκα τέσσερις εξ αυτών αφέθησαν ελεύθεροι ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά μνημείου.

Δύο μετανάστες κρατούνται καθώς δεν είχαν χαρτιά για παραμονή στη χώρα.

Τι κατασχέθηκε

Μέσα στο κτίριο βρέθηκαν σημαίες, καθώς και «ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων, τα οποία αναμένεται να αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία. 

Η ανακοίνωση της Rosa Nera

Ανακοίνωση για την εκκέν ωση εξέδωσαν μέλη της κατάληψης:

«Τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας δεκαέξι συντρόφους και συντρόφισσες, εκ των οποίων οι 5 είναι μετανάστες και οι οποίοι κρατήθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους που μεταφέρθηκαν ξεχωριστά στο αστυνομικό τμήμα. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση αλληλέγγυου προς την κατάληψη κόσμου μέχρι την ώρα της μεταγωγής των συλληφθέντων όπου οι μπάτσοι επέλεξαν να σπάσουν το σώμα των συγκεντρωμένων με χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και χημικων.

Η συγκυρία της εκκένωσης της κατάληψης δεν είναι τυχαία και βρωμάει από πειθάρχηση των καταπιεσμένων και του κόσμου της εργασίας. Η χρόνια κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται σε μειονότητες και μετανάστες, η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιστράτευσης και η προσταγή προς συμμόρφωση στις «υγειονομικές» εντολές αποδεικνύει ότι η πίτα των κερδών από την εργασία μας για μια ακόμη φορά ξαναμοιράζεται. Στο όνομα της εθνικής ενότητας, της δημόσιας υγείας, της υποτιθέμενης εθνικής μας οικονομίας, οι αδύναμοι διώκονται και προστάζονται να βάλουν πλάτη.

Καμία ευθύνη όμως δεν μας βαραίνει γιατί το μόνο που πραγματικά έχουμε στα χέρια μας είναι οι αγώνες στους χώρους εργασίας για τον μισθό και την ασφάλιση, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και των σχέσεων έξω από τις αξίες του εμπορεύματος και του θεάματος.

Σ’ ένα κόσμο που χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώπινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και τη μισαλλοδοξία εγχειρήματα σαν την Rosa Nera αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σε ένα χώρο στέγασης, σε ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δε διεκδικούμε την ιδιοκτησία του κτιρίου αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνικής χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Είναι φυσικό ότι όσοι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη από την τουριστική εκμετάλλευση του λόφου αυτό δε θα το κατανοήσουν ποτέ.

Η Belvedere και η κάθε Belvedere κάνει απλώς τη βρωμοδουλειά της. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν Υφυπουργος Παιδείας που εκποίησε τα κτίρια με ίδιον όφελος κάνει επίσης τη βρωμοδουλειά του. Η δική μας δουλειά βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό των καταπιεσμένων και αόρατων, μαζί με όσους και όσες αγωνίζονται. Με στόχο τη διασπορά ιού της αντίστασης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και της διαχείριση της Rosa Nera ως κοινό τόπο ελευθερίας και έκφρασης μας δίνει πνοή για την συνέχεια.

Οι καταλήψεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις δομές και τις σχέσεις εκείνες που κανένα κράτος και κανένας μπάτσος δεν θα καταφέρει να αντιληφθεί. Το μόνο που μπορούν να νιώσουν είναι τα αγκάθια από τα μαύρα ρόδα που θα ανθίζουν μια ζωή.

Δύναμη στους συντρόφους/ισσες που έχουν συλληφθεί.
Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες/στριες.
Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Μπάτσοι και αφεντικά δεν βλέπετε άσπρη μέρα, κατάληψη θα μείνει για πάντα η Rosa Nera». 

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Χανίων

«Η κατάργηση του ασύλου, η ανοιχτή επέμβαση του κράτους στα σωματεία και τα συνδικάτα και φυσικά η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, έδειχναν ότι οι εξαγγελίες των εκπροσώπων του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης δεν θα μείνουν καθόλου στα χαρτιά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αντίστασης Χανίων. 

«Σε συνέχεια των ωμών επεμβάσεων σε καταλήψεις σαν αυτή της Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε αρκετές άλλες το τελευταίο διάστημα, προχώρησε η αστυνομία και στα Χανιά με την εκκένωση του κτιρίου της Μεραρχίας. Η συζήτηση για το σπάσιμο της κατάληψης φυσικά δεν είναι τωρινή, αφού εδώ και χρόνια και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για αυτή της ΝΔ ήταν ”πρόκληση”, όχι μόνο γιατί αποτελεί αναξιοποίητο φιλέτο στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά κυρίως γιατί συνολικά το σύστημα θέλει να εντείνει την πολιτική της φασιστικοποίησης, της καταστολής, της επίθεσης απέναντι σε δημοκρατικά δικαιώματα και σε όποιες φωνές εναντιώνονται σε αυτό.

Η κατάργηση του ασύλου, η ανοιχτή επέμβαση του κράτους στα σωματεία και τα συνδικάτα και φυσικά η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, έδειχναν ότι οι εξαγγελίες των εκπροσώπων του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης δεν θα μείνουν καθόλου στα χαρτιά.

Θωρακίζονται απέναντι στον εχθρό λαό, θέλουν να προλάβουν την λαϊκή οργή, να προετοιμάσουν την παραπέρα καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, το φόρτωμα όλων των βαρών στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς.

Ήδη το τοπίο που έχουν διαμορφώσει στα εργασιακά είναι μαύρο, αφού όποιος καταφέρνει και βγαίνει από τον βούρκο της ανεργίας έχει να αντιμετωπίσει την εργοδοτική ασυδοσία, τις απλήρωτες εργατοώρες, τους εκβιασμούς, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα πενιχρά μεροκάματα.

Φαίνεται ότι η πανδημία αξιοποιήθηκε από το κεφάλαιο, φυσικά όχι για να φτιαχτούν νέες ΜΕΘ, για να γίνουν προσλήψεις, να έχει ο λαός πλήρη, ίση, δωρεάν περίθαλψη αλλά για να επιταχυνθούν κα να εντείνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Όλα αυτά, δένουν και με το κλίμα πειθάρχησης, εθνικιστικής ρητορείας και ‘εθνικής ομοψυχίας’ που θέλουν να περάσουν στο λαό με βάση και την κόντρα ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης γα όμορους ρόλους. Η ρευστότητα στην περιοχή, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών τροφοδοτούν τις βλέψεις και φιλοδοξίες των δυο αστικών τάξεων, η καθεμία με το αφήγημα της φυσικά, ποντάροντας στην εύνοια των ιμπεριαλιστών, να κερδίσει η μια πόντους έναντι της άλλης. Έτσι, είτε με λυκοφιλία, είτε με λυκοκαυγάδες, οι μόνοι μπλεγμένοι για ξένα μάλιστα συμφέροντα είναι οι λαοί.

Ιδιαίτερα εδώ στην πόλη μας, με την παρουσία του καρκίνου της βάσης της Σούδας, οι ήδη ορατοί κίνδυνοι, άμμεσοι και έμμεσοι, υπογραμμίζουν την ανάγκη ζωής να βγει ο κόσμος και να καταγγείλει τη μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο αλλά και την άδικη και αντιδραστική κόντρα, που ματώνει στην τσέπη το λαό και κινδυνεύει να τον ματώσει και κυριολεκτικά.

Σε όλα αυτά βρίσκεται η απάντηση στο γιατί γίνονται πιο ωμοί, πιο αποφασισμένοι να περάσουν την πολιτική όλα στο κεφάλαιο( και τις συνειδήσεις αν μπορούσαν) και εντείνουν την καταστολή και την φασιστικοποίηση, με ότι χρώμα κι αν έχει η κυβερνητική διαχείριση. Δεν είναι απλά και μόνο η εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων ούτε φετίχ μονάχα αυτής της κυβέρνησης το ξύλο.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η δυνατότητα του λαού να οργανώνεται και να αγωνίζεται, να παλεύει κόντρα στους δυνάστες του, η ανάγκη των μαζών να αντισταθούν στην παγκόσμιας κλίμακας επίθεση του κεφάλαιου στην εργασία.

Οι διαφωνίες μας με τις αντιλήψεις που διακατέχουν τον χώρο αυτό της αναρχίας-αυτονομίας, από το πως συγκροτούνται απαντήσεις και η πάλη από τη μεριά των λαϊκών δυνάμεων έως και σε συνολικότερα ζητήματα, καθόλου δεν μας εμποδίζει στο να προτάσσουμε και να παλεύουμε την κατεύθυνση της κοινή δράσης, σε ζητήματα που αφορούν θεωρούμε όχι κλειστά και μόνο κάποιες συλλογικότητες αλλά ευρύτερα το λαό.

Κάτω η κρατική τρομοκρατία!
Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες!
Οργάνωση – Αντίσταση ενάντια στην πολιτική της φασιστικοποίησης!». 

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

«Δεκαέξι χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων. Η κυβέρνηση του "παγουρίνου" πιστή στο δόγμα "θα σας κάνω το βίο αβίωτο", συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και  η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του "εσωτερικού εχθρού"», σημειώνει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων. 

«Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια,  έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.  Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες. Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών», επισημαίνει μεταξύ άλλων. 

Αποδοκιμασία από τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απροκάλυπτη καταστολή με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει κάθε διεκδίκηση της νεολαίας και κάθε αυτόνομη συλλογικότητα. Αφού πρώτα έχει εξαπολύσει μια συστηματική εκστρατεία κατασυκοφάντησης των φοιτητικών και νεολαιίστικων χώρων και πρωτοβουλιών, απειλεί με τελεσίγραφα ότι τα ΜΑΤ θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους», αναφέρει. 

»Στην πόλη μας χαρακτηριστικότερη περίπτωση αποτελεί η αντιπαράθεση γύρω από το κτήριο της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλλι. Με αφορμή το απαράδεκτο τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θέλει να αποσαφηνίσει τα εξής:

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εμπορευματική χρήση η οποία δεν συνάδει ούτε με την ιστορικότητα του κτηρίου, ούτε με το ακαδημαϊκό έργο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Για την συντήρηση και την ανάδειξη του κτηρίου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο των νεώτερων χρόνων πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων:

την πανεπιστημιακή κοινότητα στην ολότητά της (καθηγητές, φοιτητές, διοικητικοί),
την πόλη και τους πολίτες δια του Δήμου και της επιτροπής κατοίκων Παλαιάς Πόλης και
τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, καθώς το κτήριο αποτελεί μνημείο.
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το 1984 στο Πολυτεχνείο Κρήτης για κάλυψη εκπαιδευτικών σκοπών. Για πολλά χρόνια έμεινε ανεκμετάλλευτο και ασυντήρητο με αποτέλεσμα να καταστεί εστία μόλυνσης και παραβατικότητας. Εδώ και 15 χρόνια το κτήριο τελεί υπό κατάληψη από τη συλλογικότητα ROSA NERA.

Οι όποιες μικρές και μεγάλες διαφωνίες με την πολιτική έκφραση της συλλογικότητας σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επιχείρηση καταστολής και καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κρατήσει τα ΜΑΤ μακριά από τον λόφο Καστέλλι. Τη θέση της καταστολής πρέπει να πάρει ο διάλογος», καταλήγει.

 

Rosa NeraκατάληψηεκκένωσηανακοινώσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
εισβολη, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, ματ, ερα, ωση, μισαλλοδοξία, υφυπουργος, γνώμονα, διαδηλωσεις, terra, θεσσαλονικη, χανια, συριζα, εταιρεία, κρητη, συγκεκριμένο, video, popular, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αστυνομικο τμημα, εκλογες 2010 δημοτικες, ωση, πολυτεχνειο, καταληψεις, αστυνομια, δουλεια, δωρεαν, εργασια, κοντρα, μνημειο, ξυλο, σημαιες, υπουργείο παιδείας, ωρα, αγωνες, αλληλεγγυη, απλα, αφορμη, βγαινει, βρισκεται, γινονται, γνώμονα, δαχτυλο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δογμα, εκμεταλλευση, εκστρατεια, εκφραση, εν λόγω, ερα, εστια, εταιρεία, ευθυνη, ευνοια, ζωη, ζωης, η δικη, υπηρεσιες, υπολογιστες, υφυπουργος, θεατρα, ιση, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμα, κτιριο, κτιρια, μαυρο, μακρια, ματ, μισαλλοδοξία, ξημερωματα, παντα, ονομα, οφελος, πνοη, προσληψεις, πρυτανης, ριψη, ροζα, ροδα, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντηρηση, συγκεντρωση, σωμα, σοφια, σχεδιο, τιμη, τμημα, υφυπουργός παιδείας, φυσικα, φθορα, φυσικο, φορα, χρημα, χρωμα, ωμοι, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, μεινει, οργη, popular, terra, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα