Πηγές ΥΕΘΑ για το «κόκκινο» τηλέφωνο Ελλάδας-Τουρκίας: Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο - Πυρά Κατρούγκαλου

Πολιτική

 

Τη δημιουργία διμερούς στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ανακοίνωσε νωρίτερα το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Όπως εξηγούν, πρόκειται για τη λειτουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή ατυχημάτων. 

Το σημαντικό είναι, όπως υπογραμμίζουν

οι ίδιες πηγές, ότι μέσα απ' αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε «πυρά» προς την κυβέρνηση. «Οι συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, που "δεν ήταν συνομιλίες", ανακοινώθηκαν από τον  ΓΓ ΝΑΤΟ. Καλωσορίστηκαν από τον κ. Πομπέο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου μας ενημέρωσε ότι αφορούν "μηχανισμό για τον αέρα, θαλασσα και σύνορα στο Αιγαίο"», έγραψε ο κ. Κατρούγκαλος στο twitter.

«Και σήμερα ο ΓΓ ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε "μηχανισμός αποκλιμάκωσης". Ευχαριστούμε τους ανωτέρω για την ενημέρωση. Η έλλειψη διαφάνειας από την Κυβέρνηση για ακόμα μία διαδικασία στην οποία σύρεται εν κρυπτώ και μια συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους, είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και επετεύχθη συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης.

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της μη σύγκρουσης στη θάλασσα ή στον αέρα. 

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης που ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

ΝΑΤΟΥΕΘΑΤουρκίαΚατρούγκαλοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα