Πιέσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς και λόμπι στην Κομισιόν: «Επενδύστε στην ευρωπαϊκή τεχνολογία»

Στις πιέσεις των τεχνολογικών κολοσσών προς την Κομισιόν να στραφεί σε επενδύσεις της ευρωπαϊκής τεχνολογίας αναφέρεται ρεπορτάζ του Politico.

Σύμφωνα με το ξένο μέσο, έως και 100 ευρωπαϊκές εταιρείες και ομάδες λόμπι, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων βαρών Airbus και Dassault, πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει περισσότερη οικιακή τεχνολογία στην ψηφιακή υποδομή του μπλοκ.

Σε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την επικεφαλής τεχνολογικής κυριαρχίας Henna Virkkunen που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, οι εταιρείες ανέφεραν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο τεχνολογικά ανεξάρτητη σε όλα τα επίπεδα της κρίσιμης ψηφιακής της υποδομής».

Up to 100 European companies and lobby groups including heavyweights Airbus and Dassault are pressing the European Commission to force more home-made technology into the bloc's digital infrastructure.https://t.co/XfqQovKFYL

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) March 17, 2025

Οι υπογράφοντες ζητούν την εφαρμογή της απαίτησης «Buy European» για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση για ευρωπαϊκή τεχνολογία, καθώς και τη δημιουργία ταμείου για τη στήριξη επενδύσεων σε βιομηχανίες εντάσεως κεφαλαίου, όπως οι εταιρείες μικροτσίπ και κβαντικής τεχνολογίας.

Όπως προειδοποιεί η επιστολή, η επιδείνωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ, που εκφράστηκε με την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σημαίνει ότι η βιομηχανική βάση της Ευρώπης είναι εκτεθειμένη σε αυξανόμενους κινδύνους που συνδέονται με την αμερικανική τεχνολογία στις αλυσίδες εφοδιασμού της. Η ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος σε αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον σχετικά με τους δασμούς ειδικά στο αλουμίνιο και το χάλυβα, και οι εντάσεις σχετικά με τις τεχνολογικές ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Πέρα από την Airbus και την Dassault, η επιστολή υπογράφηκε επίσης από τη γαλλική τράπεζα δημόσιων επενδύσεων Bpifrance, ευρωπαϊκές εταιρείες cloud, συμπεριλαμβανομένων των Scaleway, OVHCloud και Nextcloud, αρκετές συμμαχίες της βιομηχανίας τεχνολογίας, όπως η France Digital, η European Digital SME Alliance και η Connect Europe, και μικρότερες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Proton και η Ecosia.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία των ΗΠΑ. Τα ευρωπαϊκά δεδομένα αποθηκεύονται κυρίως σε υπηρεσίες cloud των ΗΠΑ, με εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Google να καταλαμβάνουν πάνω από τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόλις το 10 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς μικροτσίπ. Πιο πρόσφατα, εταιρείες των ΗΠΑ όπως το OpenAI έχουν αναλάβει την ηγεσία σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως τα chatbots.

Η Επιτροπή πρέπει να «κινητοποιήσει τη βιομηχανία» για μια «στρατηγική σε ολόκληρη την ήπειρο» για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη έχει τις δικές της εναλλακτικές λύσεις σε αυτόν τον τομέα, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Frank Karlitschek, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας αποθήκευσης αρχείων Nextcloud, που υπέγραψε την επιστολή, είπε: «Δεν νομίζω ότι ο στόχος είναι να είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι από τις ΗΠΑ ή τον υπόλοιπο κόσμο… αλλά τουλάχιστον να έχουμε κάποια περιουσιακά στοιχεία ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να διαπραγματευτούμε».

Ο ισχυρισμός ακολουθεί μια προηγούμενη πρωτοβουλία του κλάδου που ονομάζεται EuroStack, η οποία συνεπάγεται την ιδέα της δημιουργίας μιας βασικής ευρωπαϊκής τεχνολογικής υποδομής σε τρία επίπεδα (σκληρή υποδομή, ενδιάμεσες υπηρεσίες όπως υπηρεσίες cloud και εφαρμογές) και τη μείωση των πολλών εξαρτήσεων της Ευρώπης από τη μεγάλη τεχνολογία των ΗΠΑ, καταλήγει το Politico.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Καταγγελίες για χρήση ηχητικού όπλου κατά διαδηλωτών – «Πληγή» στην εικόνα της κυβέρνησης οι μαρτυρίες και τα βίντεο

Πάπας Φραγκίσκος: Μικρή βελτίωση της υγείας του αλλά δεν προβλέπεται εξιτήριο άμεσα

«Πιο κοντά από ποτέ» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία – Αποφασισμένος ο Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος

Keywords
Τυχαία Θέματα