Περιορισμένη άνοδος στα ελληνικά ομόλογα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Περιορισμένη άνοδος καταγράφηκε σήμερα στις τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 1,38% από 1,41% κυμαίνονταν χθες. Στο 0,54% από 0,53% αυξήθηκε η απόδοση του 5ετούς τίτλου.

Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισε η διαπραγμάτευση στις περισσότερες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάνρτ στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση της στη διάρκεια

συνεδρίου στη Φρανκφούρτη απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής. Υποστήριξε ωστόσο την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης στην ευρωζώνη προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Όπως επεσήμανε η ευρωζώνη πρέπει να δημιουργήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό της, μέσω και των δημόσιων επενδύσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και να γίνει πιο ισορροπημένη.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο με 18 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,39% από 1,40% έναντι 0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,84% από 1,73%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1033 δολ. από το επίπεδο των 1,1057 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η υποχώρηση του δείκτη PMI στη Γερμανία το Νοέμβριο. Η εξέλιξη αυτή προϊδεάζει για την υποχώρηση της ιδιωτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, καθώς απ’ ότι φαίνεται και ο τομέας των υπηρεσιών στη Γερμανία έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις μετά την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,274%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,337%, στο 3μηνο στο -0,405% και στο μήνα στο -0,450%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1058 δολ.

ομόλογαΑγορέςχρηματιστήριαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα