«Πάρτι» στις διεθνείς αγορές - «Σπάνε» τα ρεκόρ στη Wall Street

ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Οι τρεις δείκτες της Wall Street σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα, μετά το «πάρτι» στην Ευρώπη, εν μέσω ελπίδων ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται σύντομα να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο, αλλά και ενδείξεων για αποφυγή μιας οικονομικής ύφεσης.

Στις 17:37 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones των 30 μετοχών αυξάνεται κατά 139.62

μονάδες, ή 0,51%, στις 27.486,98 μονάδες σκαρφαλώνοντας στο πρώτο ιστορικό υψηλό από τα μέσα Ιουλίου. Η Goldman Sachs συνέβαλε περισσότερο στα κέρδη, αυξανόμενη κατά 1,1%. Οι «καπετάνιοι» του εμπορίου Boeing και Caterpillar επίσης διαπραγματεύονται υψηλότερα. 

Εν τω μεταξύ, S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν άνοδο 0,48% (+14,59 μονάδες) και 0,53% (+44,04 μονάδες), αντίστοιχα, σκαρφαλώνοντας σε νέα ρεκόρ, καθώς διαμορφώνονται στις 3.081,50 και 8.430,43 μονάδες αντίστοιχα.

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα λάβουν άδειες για να κάνουν συναλλαγές με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei «πολύ σύντομα». Τα σχόλια του Ρος ήρθαν μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής και τις πληροφορίες ότι η Κίνα κατέληξε σε συναίνεση επί της αρχής με τις ΗΠΑ μετά από τις εμπορικές συνομιλίες, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά οι προσδοκίες για υπογραφή συμφωνίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, προσφάτως. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία σε πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί αργότερα τον Νοέμβριο.

Τα νέα ρεκόρ ακολουθούν και την τρίτη μείωση επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε και πάλι την Τετάρτη τα επιτόκια, στην προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να επιβραδύνεται. Η Νομισματική Επιτροπή της Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25), στο 1,50-1,75%. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να μην συνεχιστεί άμεσα αυτή η πτωτική πορεία.

Όπως και τον Σεπτέμβριο, στην ανακοίνωσή της η Νομισματική Επιτροπή επικαλείται την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Αυτήν την φορά ωστόσο λείπει η διαβεβαίωση ότι η Fed «θα ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξει την ανάπτυξη». Οι αγορές ενδέχεται να ερμηνεύσουν αυτήν την έλλειψη ως ένδειξη ότι έφτασε στο τέλος του αυτή η «προσαρμογή», όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 1,9%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο έφτασε το 3,1% και στο δεύτερο το 2%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σημείωσε ότι μολονότι οι δαπάνες των νοικοκυριών παραμένουν «ισχυρές», οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές είναι «αδύναμες».

Στήριξη στην αγορά προσέφερε και η αίσθηση ότι μια παγκόσμια ύφεση, που πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές προβλέπουν ότι θα ενσκήψει την επόμενη χρονιά, είναι ένας κίνδυνος που φαίνεται να περιορίζεται. 

Την Παρασκευή, τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήρθαν να προστεθούν στις ενδείξεις για αντοχή της οικονομίας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, με τις προσλήψεις το δίμηνο πριν από τον μήνα αυτό να είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πάρτι στην Ευρώπη

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018, με βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες να ακολουθούν ανοδικά την Ασία.

Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,6%, με τον γενικό δείκτη στη Φρανκφούρτη, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο εμπόριο, να καταγράφει άνοδο 0,8% στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Ο τόνος αισιοδοξίας εξαπλώθηκε και στις αγορές συναλλάγματος, με το κινεζικό γιουάν να ενισχύεται σε υψηλό 12 εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν στην «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ελπίζει ότι θα υπογράψει μια συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. 

Η ημερομηνία-κλειδί είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές, από παιχνίδια έως ηλεκτρονικά. Η αποτροπή αυτών των δασμών είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, με τον Τραμπ ιδιαίτερα να φαίνεται ότι θέλει να δρέψει τα οφέλη από την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Θα είναι μια βολική απόφαση για τον πρόεδρο Τραμπ να επιτρέψει την υπογραφή της φάσης 1», δήλωσε η Αλέζια Μπεράρντι, οικονομολόγος στην Amundi. «Είναι εύκολος στόχος και είναι πολύ πιθανός». Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε ότι η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο ζήτημα και να περιπλέξει τις συνομιλίες την επόμενη χρονιά.

Πάρτι και στην Ασία

Νωρίτερα, το θετικό κλίμα για το εμπόριο οδήγησε σε άλμα τις μετοχές στην Ασία, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να ενισχύεται κατά 1,2%.

Ενώ το κινεζικό γιουάν ενισχύθηκε, το ευρώ κατέγραψε οριακές διακυμάνσεις, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην πρώτη ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ με την ιδιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Λαγκάρντ, που αναμένεται να μιλήσει στις 20.00 ώρα Ελλάδας, θα παραμείνει στη γραμμή της χαλαρής πολιτικής του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Λαγκάρντ υιοθέτησε έναν ισορροπημένο τόνο, λέγοντας ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη, αλλά έχει επίσης και παρενέργειες που χρειάζονται παρακολούθηση.

Το ευρώ διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1165 δολάριο, κοντά στο υψηλό του 1,1180 δολαρίου που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα. Το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων διαμορφώθηκε στο 97,222.
 

Wall StreetΑγορέςχρηματιστήριαεμπόριοεμπορικός πόλεμοςΗΠΑΚίναDow JonesHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα