Ουκρανία: Συνάντηση των «προθύμων» στο Παρίσι – Συμμετέχει και ο Κ. Μητσοτάκης
Στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώνεται σήμερα στο Παρίσι θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος της Συνόδου του «Συνασπισμού των προθύμων» για την Ουκρανία, η ενίσχυση της βοήθειας, η διασφάλιση της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός, καθώς και η πιθανότητα ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης στην ουκρανική επικράτεια. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ηγηθεί της προσπάθειας οικοδόμησης του συνασπισμού με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, αναμένει 31 αντιπροσωπείες γύρω από το τραπέζι το πρωί της Πέμπτης στο προεδρικό Μέγαρο Ελιζέ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την πρώτη συνάντηση στο Παρίσι τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία επιχειρησιακού χαρακτήρα. Το πρώτο σημείο θα αφορά τη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.
Το δεύτερο σημείο θα αφορά την πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι εν προκειμένω η αποσαφήνιση των διαθέσεων της Μόσχας και ειδικότερα εάν και κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι μόνο «επί της αρχής», σημειώνουν εκπρόσωποι της γαλλικής διπλωματίας.
Το τρίτο σημείο θα αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, κατά τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια εκδήλωσης νέων ρωσικών επιθετικών ενεργειών. Πρόκεται για τη λεγόμενη «στρατηγική του σκαντζόχοιρου» με στόχο τη θωράκιση της Ουκρανίας. Η Βρετανία υπόσχεται επίσης συνεχή στρατιωτική βοήθεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να συνεχίσει να πολεμά εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν ή παραβιαστεί η εκεχειρία, ενώ ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι το Παρίσι θα προσφέρει στο Κίεβο επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το τέταρτο σημείο και το πιο καίριο θα αφορά τη μελλοντική δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δεν είναι αντίθετη έναντι αυτής της προοπτικής και πως μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις της με τη Μόσχα.
Μεγάλη απούσα από το τραπέζι των συνομιλιών η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει δείξει κανένα ενθουσιασμό για τις συζητήσεις του συνασπισμού. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει απορρίψει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής δύναμης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πάντως ότι σε οποιοδήποτε σενάριο ειρηνευτικής συμφωνίας, στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης θα είναι ο στρατός της ίδιας της Ουκρανίας.
Οι επιλογές για τον συνασπισμό των συμμάχων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή περισσότερης στρατιωτικής εκπαίδευσης για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των απωλειών του ουκρανικού στρατού, τις οποίες το Κίεβο κρατά μυστικές αλλά είναι βαριές μετά από περισσότερα από τρία χρόνια έντονων μαχών. Αυτό είναι κάτι που οι σύμμαχοι έχουν ήδη κάνει, προετοιμάζοντας περισσότερους από 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες για τη μάχη εναντίον του μεγαλύτερου και επεκτεινόμενου στρατού της Ρωσίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνάντηση χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει της σημερινής Συνόδου. Ερωτηθείς για το ρόλο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, ο Μακρόν διαβεβαίωσε πως «δεν θα πήγαιναν στο μέτωπο για να πολεμήσουν». Θα ήταν «δυνάμεις που θα αποτρέψουν τους Ρώσους από το να επιτεθούν ξανά. Και κρατώντας σημαντικές πόλεις, στρατηγικές βάσεις, σηματοδοτούν την ξεκάθαρη υποστήριξη από αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και συμμάχους», είπε.
«Έτσι, δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή, δεν πάμε να πολεμήσουμε, αλλά είμαστε εκεί για να εγγυηθούμε μια διαρκή ειρήνη. Είναι μια ειρηνιστική προσέγγιση», δήλωσε. «Οι μόνοι που θα προκαλούσαν, εκείνη τη στιγμή, μια σύγκρουση, μια πολεμική κατάσταση, θα ήταν οι Ρώσοι, αν αποφάσιζαν και πάλι να εξαπολύσουν επίθεση».
Η λίστα των πιθανών επιλογών που μελετούν οι στρατιωτικοί επικεφαλής στις δικές τους συναντήσεις στο Παρίσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει μια σειρά από σενάρια που προετοιμάζουν για να τα εξετάσουν οι πολιτικοί ηγέτες και, τελικά, να δώσουν το πράσινο φως.
Μια πιθανή επιλογή που έχει προωθήσει η Γαλλία θα ήταν η ανάπτυξη από τα μέλη του συνασπισμού μιας ευμεγέθους δύναμης – αρκετά μεγάλης ώστε να χρησιμεύσει προς την κατεύθυνση της αποτροπής – στην κεντρική Ουκρανία, κάπου κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, μακριά από τα μέτωπα, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για τις συζητήσεις στρατιωτικού σχεδιασμού κεκλεισμένων των θυρών. Ο αξιωματούχος είπε ότι άλλες πιθανές επιλογές που εξετάζονται είναι η ανάπτυξη μιας δύναμης υποστήριξης ακόμη πιο μακριά από τα μέτωπα, στα δυτικά της Ουκρανίας ή σε μια γειτονική χώρα.
Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια δύναμη υπό την ηγεσία της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελείται από 10.000 έως 30.000 στρατιώτες – κάτι που θα αποτελούσε σημαντική προσπάθεια για τα έθνη που συρρίκνωσαν τους στρατούς τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά τώρα επανεξοπλίζονται.
Έτερος Γάλλος αξιωματούχος, στο γραφείο του προέδρου, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν οραματίζεται ένα απόσπασμα στρατευμάτων που θα υπηρετούν στην Ουκρανία ως «δυνάμεις μάχης», αλλά μάλλον ως «δυνάμεις καθησυχασμού. Δηλαδή σημάδια της παρουσίας μας, της υποστήριξης της Ουκρανίας σε διάφορα στρατιωτικά καθήκοντα». Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αποστολές και το περίγραμμα της προτεινόμενης δύναμης είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αλλά ο στόχος παραμένει η Γαλλία και η Βρετανία να την συγκροτήσουν μαζί με «πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Διαβάστε επίσης
Νίκος Δένδιας: Οριοθετήθηκε ο δεύτερος «πόλος» εντός της ΝΔ, με αναφορά στο «όλον» της παράταξης
ΠΑΣΟΚ: Πώς και γιατί ο Ανδρουλάκης «κόβει μαχαίρι» κάθε συζήτηση με τα κόμματα στα Αριστερά του
Κυβέρνηση: Ψάχνει «θετικό αφήγημα» απέναντι στη δημοσκοπική κατρακύλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Hλεκτρικός γίνεται υπόγειος -Ποιο είναι το μεγάλο έργο που θα δώσει τέλος στην κίνηση
- Χωρίς δίπλωμα ο 20χρονος οδηγός που ενεπλάκη στο σοβαρό τροχαίο τα ξημερώματα στη λεωφόρο Ποσειδώνος
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Πόσο αυξάνονται οι μισθοί τους από την Πρωταπριλιά
- Nότια Κορέα: Προαναγγέλλει έκτακτα μέτρα μετά τους νέους δασμούς Τραμπ – Πιθανή η οικονομική στις αυτοκινητοβιομηχανίες
- Χωρίς φούρνο μικροκυμάτων ή ζεστό νερό: Σε αποκαλύπτει το κόλπο για ξεπάγωμα κοτόπουλου και κρέατος
- Νεκρός άνδρας στην Ομόνοια: Σε «άγνοια» αποδίδει τον καθαρισμό με χλωρίνη ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου
- Γυναικεία σπείρα έκλεβε ηλικιωμένους έξω από τράπεζες - Ο τρόπος δράσης τους
- Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Χωρίς δίπλωμα ο 20χρονος οδηγός του ΙΧ που «καρφώθηκε» σε κολώνα
- Σας έχει κάνει «ακύρωση» αλλά δεν το έχετε καταλάβει;
- Αύξηση στον κατώτατο μισθό: Ποιοι κερδίζουν πολύ, ποιοι κερδίζουν λίγο και ποιοι καθόλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τι σημαίνει η επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που ανακοίνωσε ο Τραμπ – Πώς αντέδρασαν ΕΕ, Καναδάς και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες
- ΠΑΣΟΚ: Πώς και γιατί ο Ανδρουλάκης «κόβει μαχαίρι» κάθε συζήτηση με τα κόμματα στα Αριστερά του
- Η Αποστολάκη ήταν έτοιμη να εξετάσει τις μηνύσεις κατά Μπακαΐμη;
- Συντάξεις Απριλίου 2025: Ποια ταμεία πληρώνουν σήμερα το απόγευμα
- Όλα τριγύρω αλλάζουνε, αλλά η Σβίγκου (παρα)μένει
- Η έγχρωμη φενάκη της λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος
- Βρέθηκε… συνταγματολόγος να συμφωνεί με τον Αλιβιζάτο – Καμία έκπληξη, ο Λοβέρδος είναι
- ΔΕΗ: Αύξηση EBITDA κατά 41% και διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή
- Οι Έλληνες τα έβαλαν με μία αυτοκρατορία και νίκησαν
- Απογειώθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη – Δυσβάσταχτοι οι φόροι για τους Έλληνες
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ουκρανία: Συνάντηση των «προθύμων» στο Παρίσι – Συμμετέχει και ο Κ. Μητσοτάκης
- Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, θρίλερ και «Η Ορχήστρα του Αδερφού μου» (Videos)
- Αθώος και ελεύθερος ο youtuber Hayate – Είχε κατηγορηθεί ότι χτυπούσε ΑμεΑ σε live streaming
- Προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ ξεκλειδώνει αυξήσεις για 40.000 υπαλλήλους χωρίς πλήρη εξάλειψη των μισθολογικών στρεβλώσεων
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο επίπλων στο Ωραιόκαστρο – Δεν κινδύνευσαν οι κτηριακές εγκαταστάσεις
- Η Sanders Group επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα και προχωρά στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τουρκία: Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για γενίκευση των μαζικών κινητοποιήσεων στην Τουρκία
- ΔΕΗ: Αύξηση EBITDA κατά 41% και διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή
- Συντάξεις Απριλίου 2025: Ποια ταμεία πληρώνουν σήμερα το απόγευμα
- Podcast – Ορφέας Αυγουστίδης: «Με την παράσταση “Η Μηχανή του Τούρινγκ” δεν έχω ξεμπερδέψει ακόμα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαμαρτυρία στην Πινακοθήκη κατά της λογοκρισίας της τέχνης
- Βόλος: Έπιασε τον ανήλικο γιο του να καπνίζει, απείλησε να τον χτυπήσει και τον κατήγγειλε η σύζυγος
- Τενερίφη 1977: Η ανείπωτη αεροπορική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς
- Συνταγή: Ριζότο μιλανέζε
- Πολίχνη: Μεθυσμένος οδηγός μαχαίρωσε επιβάτες άλλου αυτοκινήτου
- Οι Eυρωπαίοι πυρηνικοί νάνοι
- Στα άκρα ΗΠΑ - ΕΕ: Εκτός από τα οχήματα έρχονται δασμοί για όλα τα κράτη της ΕΕ
- Πρίγκιπας Χάρι: «Σοκαρισμένος» παραιτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε το 2006
- Αδήλωτα τετραγωνικά - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων