ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκάνδαλο σε αριθμούς – Τα τερατώδη πρόστιμα και οι χαμένες επιδοτήσεις

Μια εξαιρετικά δυσοίωνη εκτίμηση για το οικονομικό κόστος που θα έχει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη χώρα κάνει ο διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, Χρήστος Ρόδοπουλος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, την οποία, μάλιστα, αναπαρήγαγε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, ο Χ. Ροδόπουλος εκτιμά ότι τα συνολικά πρόστιμα από την ΕΕ θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, οι μειώσεις στις επιδοτήσεις θα αρχίσουν από 5% και θα φθάσουν το 12-17%, χώρες τις ΕΕ πιέζουν για μείωση κατά 50% των επιδοτήσεων στην Ελλάδα λόγω υπερβάσεων στις ποσοστώσεις, ενώ επικαλούμενος έρευνα της διαΝΕΟσις που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, εκτιμά ότι περίπου 112.000 αγρότες θα πληγούν σοβαρά από τις συνέπειες του σκανδάλου.

Αναλυτικά, ο Χ. Ροδόπουλος έγραψε:

Οι επιδοτήσεις των αγροτών θα μειωθούν αρχικά κατά 5% για το 2025 και κατά 12-17% για το 2026.Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένας γενικός έλεγχος από υπαλλήλους της ΕΕ και θα πληρώνονται μόνο όσοι έχουν ελεγχθεί επιτόπου. Περίπου 250 ειδικοί ελεγκτές θα φτάσουν στην Ελλάδα καθώς πλέον η ΕΕ δεν εμπιστεύεται ούτε την ΑΑΔΕ η οποία δήλωσε αναρμόδια για να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνει με δορυφορικά συστήματα για όλες τις ΚΥΔ.Ανάλογα τα αποτελέσματα του ελέγχου που θα έχει ημερομηνία έναρξης το 2010 θα σχηματιστούν καρτέλες επιτόπιου ελέγχου καθώς και έλεγχος οικονομικών στοιχείων των δικαιούχωνΗ Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία απαιτούν απο την Επίτροπο να μειωθούν οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα κατά 50% καθώς πέραν το σκανδάλου έχουμε και συνεχείς υπερβάσεις των ποσοστώσεων.
Είναι προφανές ότι το πλήγμα στο αγροτικό τομέα θα είναι μεγαλειώδες, ενώ μια έρευνα που γίνεται απο τη διαΝΕΟσις και θα βγει αυτή την εβδομάδα καταλήγει ότι περίπου 112000 αγρότες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Μάλιστα από την ίδια έρευνα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τιμές στα σουπερμάρκετ θα αυξηθούν κατά 15-20% καθώς η συμπίεση που δεχόντουσαν οι αγρότες από τους χονδρεμπόρους ώστε να πουλάνε κάτω του κόστους με πρόσχημα ότι οι αγρότες ζούνε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πλέον δε θα μπορεί να συμβεί και οι χονδρέμποροι θα κινηθούν σε τεράστιες εισαγωγές που θα αγγίζουν το 78% από το 32% που είναι σήμερα.
Δηλαδή το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά περίπου 8-12 δις, οι τιμές από 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν κατά 15-20% ενώ περίπου 32000 αγρότες θα καταφύγουν στο ταμείο ανεργίας.
Συνοψίζοντας από αυτά που γνωρίζουμε σήμεραΤα πρόστιμα της ΕΕ για το 2025 θα κυμανθούν από 1,25-1,75 διςΤα πρόστιμα της ΕΕ, μετά τους επιτόπιους ελέγχους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 διςΤουλάχιστον 32,000 αγρότες θα πάψουν να υφίστανται μέχρι το τέλος του 2025 με εκτίμηση ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στους 85000 μέχρι το τέλος του 2026.Οι επιδοτήσεις για το 2026 θα μειωθούν στα 2,15 δις από 2,78 δις που ήταν σήμερα.Υπάρχει ορατός κίνδυνος η Ελλάδα πλέον να μην μπορεί να διαπραγματευτεί τις ποσοστώσεις που έπαιρνε κάθε χρόνοΗ “σφαλιάρα” στην οικονομία εκτιμάται στα 5-8 δις για το 2025 ενώ περίπου 22 δις δανείων σε αγρότες πλέον βρίσκονται στο κενό.
Τα παραπάνω είναι δυστυχώς τα πολύ βασικά προβλήματα που φέρει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και που δυστυχώς καμία αντιπολίτευση δε θέλει να ακουμπήσει.
Επαναλαμβάνω ότι από το 2019 με αποφάσεις και την πλήρη γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού η Κρήτη κατάφερε να 3πλασιάσει τις επιδοτήσεις της. Ταυτόχρονα οι μπλε αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης έγιναν παιδιά ενός ανώτερου θεού σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα μπλε παιδιά του ανώτερου θεού δε θα πεινάσουν, δε θα χάσουν τις περιούσιες καθώς οι καβαντζες τους είναι από πολλές 100δες χιλιάδες έως πολλά εκατομμύρια. Θα πεινάσουν όμως πάρα πολλοί άλλοι κατώτεροι καθώς και το 90% του Ελληνικού λαού.
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας που μακρυά από την εξουσία απλά θα εξατμιστεί διότι δεν έχει ουδεμία άλλη δομή πέραν από το να δημιουργεί παιδιά ενός ανώτερου θεού.
Σε πιο απλά Ελληνικά… το πλασματικό πλεόνασμα που στην ουσία είναι η περίοδος χάριτος λόγω COVID απλά θα εξατμιστεί εντός του 2025.

Σε άλλη ανάρτησή του, ο Χ. Ροδόπουλος της δίνει τον εύγλωττο τίτλο: «ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΣΩ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ» και γράφει:

Για αρχική επεξεργασία στο σύστημα ετήσιων επιδοτήσεων της ΚΑΠ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2024 εντάχθηκαν 581.743 ΑΦΜ με δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις ύψους 811.648.691,23 ευρώ.

Από αυτές τις αιτήσεις όμως μόνο 165.000 περίπου αφορούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στα χαρτιά εμφανίζονται γύρω στους 13.000-15.000 επιδοτούμενοι κτηνοτρόφοι. Οι πραγματικοί παραγωγοί κτηνοτρόφοι (όσοι παραδίδουν γάλα ή κρέας) είναι σήμερα λιγότεροι απο 2500!

Συγκεντρώνονται κυρίως στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου λειτουργούν και οι ελάχιστοι αξιόλογοι συνεταιρισμοί τους ή άλλες ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας γάλατος ή κρέατος. Κυρίως φέτας και γιαουρτιού, που είναι ακόμη σοβαρά εξαγωγικά μας προϊόντα.

Πολύ μικρό ποσοστό της κτηνοτροφία μας είναι σταυλισμένη. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους σε κοπάδια σε διαθέσιμα λιβάδια, για να αποφύγουν το πάρα πολύ ψηλό κόστος των εισαγόμενων, κυρίως, ζωοτροφών.

Το σύστημα επιδοτήσεων όμως της ΚΑΠ, που στηρίζει ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής και συντήρησης του ζωικού κεφαλαίου, δεν επιδοτεί το πραγματικά παραγόμενο προϊόν αλλά τα στρέμματα που αντιστοιχούν για την εκτροφή των ζώων. Αποδέχεται μόνο λιβάδια, ιδιωτικά ή κοινοτικά που ενοικιάζονται, με εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ελλείψει όμως κτηματολόγιου και δασολόγιου, που καρκινοβατοϋν αδικαιολόγητα για 5-6 δεκαετίες τουλάχιστον, είναι ακόμη αδύνατη η χωροθέτηση λιβαδιών προς βόσκηση για να γίνουν τα σχετικά για τα σχέδια διαχείρισης τους!

Έτσι, δεν υπάρχουν αρκετά επίσημα λιβάδια εκεί που είναι τα ζώα ενώ υπάρχουν γύρω στα 9.000.000 στρέμματα λιβαδιών εκεί που δεν υπάρχουν ζωα! Αυτό οδήγησε στην αποδοχή από την ΕΕ από το 2012 της λεγόμενης “τεχνικής λύσης”, δηλαδή στην εικονική αντιστοίχιση κοπαδιών με διαθέσιμα επίσημα λιβάδια άλλων περιοχών, για να μη χάνονται οι επιδοτήσεις.

Από το 2019 και μετά όμως το πράγμα ξεχείλωσε. Άρχισαν να δηλώνουν ως δικαιούχοι κτηνοτρόφοι άσχετοι ημέτεροι με ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καθόλου ζώα, με εικονικά συμβόλαια ενοικίασης σε περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Και από νησιά, κυρίως απο την Κρήτη, που απαγορευόταν στους κανόνες της Τεχνικής Λύσης.

Και έγινε πάνω σε αυτές τις ελλείψεις και το σύστημα, το πάρτι μοιράσματος εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μπλε ημετέρους για ψηφοθηρικούς λόγους. Αλλά και για την παραγωγή μαύρου πολιτικού χρήματος, αφού οι “δικαιούχοι” επέστρεφαν στην Μαφία που στήθηκε μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ποσοστά έως και στο 30% των επιδοτήσεων που εισέπραξαν παράνομα. Για τις ανάγκες του κόμματος, έλεγε παλιότερα και εκείνος ο Γκρούεζας…

Μέχρι που το κόλπο το πήρε χαμπάρι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελεία, που άρχισε να ξεπλέκει το πουλόβερ αυτού του τύπου της διαπλοκής, που λειτουργούσε για 6 χρόνια άψογα. Με την ημετέρα εκτελεστική και δικαστική εξουσία να κάνουν τα στραβά μάτια.

Πάνω από μισό δισ είναι ο τζίρος αυτής της φάμπρικας στα τελευταία 6 χρόνια! (400εκ θα τα επιστρέψουμε πίσω μέσω του προστίμου, που όμως θα το πληρώσουμε όλοι μας). Φυσικά, κανείς δεν κόπιασε στο Υπουργείο ή στο Μαξίμου να δώσει μια άλλη λύση στο πρόβλημα ελλείψεις λιβαδιών πέραν της διατρητης “τεχνικής λύσης”.

Όπως πχ με την δημιουργία τεχνητών λιμώνων εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Δηλαδή με την σπορά λούπινου, αρωματικών φυτών ή μιδικής σε εγκαταλειμενα χωράφια (σήμερα μόνο το 16-17% της καλλιεργίσημης γης καλλιέργειται), την διάθεση προς βόσκηση αυτών των εκτάσεων σε πραγματικούς κτηνοτρόφους της περιοχής και στην δημιουργία μεικτών ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων για την εκμετάλλευση γης που αργεί.

Και όπου δεν υπάρχουν αρκετά χέρια, και με την αξιοποίηση/ένταξη τους στην οικονομία και των παρατυπων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Λύση που στηρίζει και την ποιότητα του τελικού προϊόντος αντί της υποβάθμισης του με την μεταλλαγμένη πανάκριβη σόγια 5-6 μεγαλοεισαγωγέων της.

Αλλά τέτοιες λύσεις είναι, λέει, πολύπλοκες. Απαιτούν σκέψη και δεν φέρνουν ούτε ψηφουλάκια, ούτε μαύρο χρήμα για να κινηθεί η αγορά. Έτσι απορρίφθηκαν και το 2016, όταν τόλμησε να προτείνει τους τεχνητούς λιμιώνες ο τότε ΑνΥπ Γεωργιας Γιάννης Τσιρώνης, αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον δρόμο για το μπλε πλιάτσικο που ακολούθησε μετά.

Όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Εισαγγελίας. Κατάλαβες τώρα γιατί δεν έχουμε και πλήρες Κτηματολόγιο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύστημα LPIS – land parcel identification system a.k.a. identification system for agricultural parcels;

Διαβάστε επίσης

Λαύριο: Συνελήφθη για ενδοικογενειακή βία μετά από καταδίωξη – Είχε υπεξαιρέσει και το αυτοκίνητο της γυναίκας του

Κρήτη: Προσπαθούν να… «μαζέψουν» τα 7,8 εκατομμύρια αιγοπρόβατα – Τι σκαρφίζονται για να μειώσουν τον αριθμό

Παιανία: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή ΙΧ σε διασταύρωση – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη γυναίκα

Keywords
οπεκεπε, επιδοτησεις, οπεκεπε, facebook, ελλαδα, ααδε, γαλλια, ουγγαρια, χρεοκοπια, δις, κρητη, μπλε, ντρεπεσαι, αφμ, ζωα, λύση, land, system, συλληψεις, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, μεταναστευση στην αυστραλια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, ημερομήνια, ξενοφων, χωρες, αυστραλια, αυτοκινητο, αφμ, βουλγαρια, γνωση, δουλεια, ζωα, θρακη, ισπανια, ιταλια, κτηματολογιο, νησια, οικονομια, περιοδος, ρουμανια, σογια, αγορα, αιτησεις, απλα, γαλα, γινει, γινεται, δυστυχως, δις, δομη, δορυφορικα, δωσει, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκτιμηση, εβδομαδα, ερευνα, ζωων, ιδια, θεσσαλια, κομμα, λύση, μαυρο, μακεδονια, μακρια, μαξιμου, ματια, μαφια, μειωση, μπλε, μικρο, ντρεπεσαι, ουσια, παιδια, ποιοτητα, πλιατσικο, πολωνια, προβληματα, κτηνοτροφια, συντομα, σχεδια, ταμειο ανεργιας, τζιρος, φυσικα, χρηστος, χρημα, δικαιωματα, ηπειρο, χωρα, υπουργειο, land, system, χερια