Οι τέσσερις γυναίκες - φόνισσες που εκτελέστηκαν στην Ελλάδα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Ο Πάνος Σόμπολος γράφει για «Εγκλήματα Γένους Θηλυκού στην Ελλάδα»

Ένα από τα πράγματα που δεν περιμένεις να ακούσεις σε μια παρουσίαση βιβλίου από τον Πάνο Σόμπολο είναι πως στα αστυνομικά χρονικά είναι καταγεγραμμένα εγκλήματα που έκαναν γυναίκες και τα οποία όχι μόνο δεν γνώριζε ο «πατριάρχης» του τηλεοπτικού αστυνομικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, αλλά επίσης αγνοούσε πως τέσσερις από αυτές τις γυναίκες τιμωρήθηκαν με την εσχάτη των ποινών και οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα

στα χρόνια που ίσχυε η επιβολή της θανατικής ποινής.

«Στα 40 χρόνια που έκανα αστυνομικό ρεπορτάζ, πιστέψτε με, δεν το ήξερα. Το βρήκα στα αρχεία της αστυνομίας και της παλιάς χωροφυλακής» παραδέχτηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Πάνος Σόμπολος.

Τα άγνωστα εγκλήματα με δράστιδες γυναίκες υποχρέωσαν τον Πάνο Σόμπολο να επιστρέψει στο ρεπορτάζ. Μαζί με τους συνεργάτες του χρειάστηκε να δαπανήσουν αρκετό χρόνο, κόπο, ατέλειωτες ώρες έρευνας και μελέτης ανατρέχοντας σε παλιές δικαστικές αποφάσεις, αρχεία της αστυνομίας, της παλιάς χωροφυλακής, καθώς και σε μαρτυρίες προσώπων που γνώριζαν αδιάσειστα στοιχεία και λεπτομέρειες των καταγεγραμμένων εγκλημάτων με γυναίκες δράστιδες.

Η εσχάτη των ποινών

Όπως ανέφερε ο πατριάρχης του αστυνομικού ρεπορτάζ, οι τέσσερις γυναίκες που εκτελέστηκαν ήταν οι Δημητρέα, Γκουβούση, Μέρδη και Αγγελινού.

Η πρώτη, η Δημητρέα, καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή δηλητηρίασε με παραθείο μάνα, αδελφό, θεία και ένα 5χρονο αγοράκι, ενώ αποπειράθηκε να θανατώσει και ένα τετράχρονο κορίτσι.

Η Γκουβούση βασάνισε την έγκυο νύφη της. Την έδεσε με ένα σχοινί και, με τη βοήθεια του γιου της, την πέταξε ζωντανή στη στέρνα και την έπνιξε. Στη συνέχεια μαμά και γιος προσποιούνταν ότι η κοπέλα είχε χαθεί και την αναζητούσαν.

Η Μέρδη έριξε στη φασολάδα παραθείο και δηλητηρίασε τον γαμπρό της γιατί δεν τον ήθελε, ενώ η Αγγελινού, μια γυναίκα θρησκευόμενη, πολτοποίησε με μπαλτά το κεφάλι του άνδρα της όταν εκείνος κοιμόταν γιατί την κακοποιούσε.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατήργησε τη θανατική ποινή το 1993, υπό την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η συνταγματική θέσπιση της κατάργησης έλαβε χώρα το 2001, σε συνταγματική αναθεώρηση. Η τελευταία εφαρμογή της ήταν το 1972. Ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανή την 24χρονη σύζυγό του, την 55χρονη μητέρα της, τη δίχρονη κόρη του και τον ενός έτους γιο του μέσα στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι.

Δολοφόνος ετών 19

Ο Πάνος Σόμπολος μίλησε και για ακόμη μία υπόθεση που τον συγκλόνισε, της δεκαετίας του ‘50. Μια 19χρονη θανάτωσε με δηλητήριο τον πατέρα της, τον αδελφό της και αποπειράθηκε να σκοτώσει και τη μητέρα της. Είχε στόχο να εξοντώσει όλα τα μέλη της οικογένειάς της για να μπορέσει να ζήσει τον έρωτά της με τον 74χρονο παππού της!

«Το πρώτο έγκλημα με το οποίο ασχολούμαι διαπράχθηκε το 1931 και έγινε ακόμη και τραγούδι: "Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις". Ακολουθούν δεκάδες άλλα εγκλήματα που έγιναν στην Αθήνα και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες στις οποίες αναφέρομαι έχουν απασχολήσει για πολύ καιρό ή και χρόνια ακόμη την κοινή γνώμη. Ήταν συνολικά 40 εγκλήματα που πραγματικά συγκλόνισαν την Ελλάδα», λέει ο Πάνος Σόμπολος.

Πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα, ως φυσική ή ηθική αυτουργός ή συναυτουργός, σε όλες τις ανθρωποκτονίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο: συζυγοκτονίες, παιδοκτονίες, μητροκτονίες και δολοφονίες άλλων προσώπων, για διάφορους λόγους.

Πολλές από τις ανθρωποκτονίες αυτές φέρουν τον χαρακτήρα της εκδίκησης, του φοβερού πάθους, του αβυσσαλέου μίσους, και σχετίζονται με το χρήμα, τη ζηλοτυπία, τα περιουσιακά και άλλα ζητήματα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που εγκλημάτησαν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχαν απασχολήσει την Αστυνομία για το παραμικρό. Ήταν δηλαδή οι γυναίκες της διπλανής πόρτας.

« Μου έκανε το βίο -αβίωτο».

«“Είχε κάνει τη ζωή μου κόλαση. Και σ´ εμένα και στα παιδιά μου”. Και εγώ αναρωτιέμαι. Αφού σου τα έκανε όλα αυτά γιατί δεν κάνεις το πιο απλό; Προσπάθησε να τον πείσεις να χωρίσετε. Έτσι ώστε ούτε εκείνος να πάει στο χώμα, ούτε εσύ στη φυλακή και να καταστρέψεις το σπίτι σου», αναρωτιέται ο σύγχρονος «Γιάννης Μαρής» του αστυνομικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, αυτό που μένει στον αναγνώστη ολοκληρώνοντας το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Εγκλήματα Γένους Θηλυκού στην Ελλάδα», το οποίο επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι ο Πάνος Σόμπολος να κάνει ακριβή περιγραφή και καταγραφή των πραγματικών γεγονότων ώστε τα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος χωρίς τον φόβο της ανακρίβειας

Το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Σόμπολου έδωσαν προσωπικότητες από την πολιτική, άνθρωποι του πνεύματος, δημοσιογράφοι  και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της χώρας.

Πάνος ΣόμπολοςεγκλήματαγυναίκεςΕλλάδαφόνισσεςIssue: 2076Issue date: 6-6-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα