Οι προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση: Αξιολόγηση στο Δημόσιο, κατάργηση άρθρου 16 και εκλογές κάθε 5 χρόνια

Πολιτική

«Να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές», ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του πρωθυπουργού, με την οποία σήμανε η αρχή της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η Πειραιώς έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κάτι για το επιμένει σταθερά η Πειραιώς.

Αντιπαράθεση στη

συζήτηση που θα ξεκινήσει αναμένεται να υπάρξει και για το άρθρο 101 στο οποίο η ΝΔ προτείνει να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.

«Να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».

Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

H κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

ΝΔπροτάσειςΣύνταγμααναθεώρησηΜητσοτάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα