Οι «λάσπες» των Πρεσπών και η απειλή παραίτησης του Ν. Κοτζιά

Πολιτική

Η ενδοκυβερνητική ρωγμή, όπως εμφανίστηκε με την άγρια αντιπαράθεση Καμμένου - Κοτζιά, άρχισε να αποτυπώνεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας ακριβώς τη στιγμή που καταγράφηκαν οι τεράστιες και πιθανότατα ανυπέρβλητες δυσκολίες του Ζόραν Ζάεφ να περάσει από το κοινοβούλιό του τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ, έχοντας προνοήσει (και) για την πιθανότητα αποτυχίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας, έχουν προετοιμάσει

εναλλακτικό σχέδιο για την ένταξη (και) της ΠΓΔΜ στο άρμα της αμερικανικής συμμαχίας.

Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο δημοσιοποίησε μετά τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πυροδοτώντας την έκρηξη του Ν. Κοτζιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα την έχει χαρακτηρίσει ως διπλωματικό κομψοτέχνημα και δημιούργημά του!

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Πάνος Καμμένος ποντάρουν σε δύο αμερικανικής κατασκευής εκδοχές για την αφομοίωση της ΠΓΔΜ στο αμερικανικό αμυντικό σύστημα. Ο μεν υπουργός Εξωτερικών ποντάρει στο «κομψοτέχνημα» της συμφωνίας των Πρεσπών, ο δε υπουργός Άμυνας στο εναλλακτικό αμερικανικό σενάριο, το οποίο και δημοσιοποίησε. Είναι προφανές ότι από την τελική έκβαση του εγχειρήματος θα κριθεί και ποιος από τους δύο υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης θα αποκομίσει αμερικανικά εύσημα και πολιτικά κέρδη.

Η πιθανή, όπως εμφανίζεται, αποτυχία του Ζάεφ να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, φέρνει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος με την απειλή παραίτησης που διασπείρει επιχειρεί να δεσμεύσει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους σε μια πολιτική επιλογή (την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών), έστω κι αν έχει αρχίσει να διαφαίνεται η πιθανότητα ναυαγίου.

Ο εκνευρισμός του ΥΠΕΞ, μάλιστα, αυξάνεται καθώς βλέπει τον υπουργό Άμυνας να εμφανίζεται ως προπομπός της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα. Ο Πάνος Καμμένος θα ταξιδέψει της Μόσχα στο τέλος του μήνα, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη Τσίπρα. Στη ρωσική πρωτεύουσα, αξίζει να σημειώσουμε, δεν είναι ευπρόσδεκτος ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς η ρωσική κυβέρνηση τον θεωρεί κύριο υπεύθυνο για τον τορπιλισμό των ελληνορωσικών σχέσεων μετά από αμερικανική υπόδειξη...

Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ, «ο Νίκος Κοτζιάς δεν πρόκειται να αφήσει την καρέκλα του υπουργού ούτε με “βίντσι”. Επίσης, όσο δεν έχει διαγραφεί και τυπικά η πιθανότητα επιτυχίας της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού του στην περίπτωση που αυτός την υποβάλει. Αν και όταν, ωστόσο, ναυαγήσει και τυπικά η συμφωνία των Πρεσπών, τίποτε δεν εμποδίζει τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαταστήσει την τάξη...

ΚοτζιάςΠρέσπεςΗΠΑΣκοπιανόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα