Οι εν δυνάμει εμφύλιοι της Ευρώπης: Πώς η Καταλονία και η Β. Ιρλανδία κάνουν... Βοσνία την καρδιά της Ε.Ε.

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Σαν τελευταία πράξη του δράματος μοιάζουν τα γεγονότα στη Βαρκελώνη και αυτά που μπορεί να συμβούν στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, αν το Brexit δεν γίνει συντεταγμένα και με κανόνες. Η τελευταία πράξη του δράματος του χωρίς αρχές παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, στο πλαίσιο του μεταμοντέρνου αφηγήματος του λαϊκισμού ως placebo ελευθερίας, εγείρει ζητήματα εμφυλιακών συγκρούσεων που απειλούν την ενότητα χωρών της Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Ισπανία. 
● Η κατάσταση

στην Ισπανία, που ακόμα δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας, και ειδικότερα στη Βαρκελώνη, μυρίζει μπαρούτι και θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. 
● Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Σκωτία θέλει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
● Οι Ενωτικοί στη Βόρεια Ιρλανδία φοβούνται ότι όχι μόνο δεν θα έχουν τοπική κυβέρνηση, αλλά μπορεί να ξυπνήσουν οι εθνοτικές διαφορές που θεωρητικά έληξαν με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Ανάσα η μικρή νίκη του Τζόνσον για το συνολικό νομικό πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit στο «παρά ένα» της 31ης Οκτωβρίου.

Μπουρλότο στη Βαρκελώνη
«Κανείς δεν θα απαγορεύσει σε αυτή τη χώρα να συνεχίσει να προχωρεί σύμφωνα με αυτό που επιθυμούν οι πολίτες της... Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στην Καταλονία» δήλωσε την Τρίτη ο αυτονομιστής ηγέτης Κιμ Τόρα σε συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη έπειτα από μια εβδομάδα ταραχών, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Καταλονίας ότι δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την ειρήνη ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρει σε επιστολή του πως ο Κιμ Τόρα «γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις ασφαλείας και επαναλαμβάνει πως ο Τόρα θα πρέπει να καταδικάσει κατηγορηματικά τις ταραχές. Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Τόρα ζήτησε να συναντηθεί με τον Σάντσεθ στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Βαρκελώνη για να δει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά δεν ξεκαθαρίστηκε αμέσως αν η συνάντηση θα γίνει ή όχι.
Ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών υποδέχθηκε με κορναρίσματα και φωνές τον Σάντσεθ κατά την άφιξή του πεζή στην έδρα της αστυνομίας, που υπήρξε επίκεντρο πολλών από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια.
«Η συμπεριφορά σας τις λίγες τελευταίες ημέρες ήταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε ο Σάντσεθ στην επιστολή. Ο Τόρα ανέφερε σε δήλωσή του το σαββατοκύριακο πως ανέκαθεν καταδίκαζε τη βία και επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αποφεύγει τον διάλογο και ζήτησε να γίνει «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις», αλλά δεν κάνει αναφορά στα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα.

Η βορειοανατολική περιφέρεια της Ισπανίας ζει εκ νέου στιγμές βίας μετά την καταδίκη εννέα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών για στάση επειδή ηγήθηκαν μιας αποτυχημένης προσπάθειας το 2017 για ανεξαρτησία, η οποία περιλάμβανε ένα απαγορευμένο από τη Δικαιοσύνη δημοψήφισμα.
Αν και η ατμόσφαιρα έχει ηρεμήσει από την Κυριακή, οι Επιτροπές για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας (CDR), η οργάνωση - ομπρέλα διαφόρων οργανώσεων, έκανε έκκληση για ένα ακόμη συλλαλητήριο στο κέντρο της Βαρκελώνης το απόγευμα της Τρίτης. «Ο Σάντσεθ αρνείται τον διάλογο για πολλοστή φορά. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τον λαό της Καταλονίας» δηλώνει η Μάρτα Βιλάλτα Τόρες.

Αστάθεια στη Μαδρίτη
Ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα στην Ισπανία δεν φαίνεται ότι θα άρουν το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, αφού κανένα κόμμα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Η ψηφοφορία στην τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά αυτόν τον χρόνο στις 10 Νοεμβρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ, του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Σάντσεθ θα αποσπάσει τρεις επιπλέον έδρες για να φθάσει τις 126, αλλά, ακόμη και με την υποστήριξη των δύο μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, δεν θα φτάσει τις 176 έδρες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για την οποία θα χρειαστεί υποστήριξη και από τοπικά κόμματα. Γι’ αυτό ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητάει ξεκάθαρη εντολή.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα εξασφαλίσει 30 έδρες επιπλέον φθάνοντας τις 96, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αλλά, ακόμη και αν το Λαϊκό Κόμμα συμμαχήσει με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Όπως αναμενόταν, το Vox, το οποίο εξασφάλισε τις πρώτες του έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου, θα κερδίσει 10 επιπλέον έδρες για να καθιερωθεί ως τρίτη πολιτική δύναμη ξεπερνώντας το Podemos και τους Ciudadanos, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Είναι το κόμμα που διαχειρίζεται ρωσικά κεφάλαια για την ενίσχυση ακροδεξιών σχηματισμών σε όλη την Ευρώπη και επαναφέρει το φάντασμα του φρανκισμού την ώρα που αποφασίστηκε η ιστορική εκταφή του δικτάτορα από την περίοπτη θέση όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα και συνεχίζει να διχάζει τους Ισπανούς.

Κλείνει το κεφάλαιο Φράνκο
Το λείψανο του Ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο θα εκταφεί από το μνημειώδες μαυσωλείο στο οποίο βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη και θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο του Πάρντο, σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας, μια επιχείρηση που θα διεξαχθεί «παρουσία της οικογένειας του δικτάτορα», όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Η οικογένεια του Φράνκο είχε καταθέσει εις μάτην πολλές προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να παραμείνει το λείψανο του δικτάτορα στο μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, στην οποία δεσπόζει ένας γιγάντιος σταυρός.

Η ισπανική Καθολική Εκκλησία είχε στη συνέχεια διαβεβαιώσει πως δεν θα αντιταχθεί στην εκταφή του Φράνκο, που είναι από το 1975 ενταφιασμένος σε μια βασιλική την οποία ο ίδιος ο δικτάτορας είχε βάλει χιλιάδες δημοκρατικούς κρατουμένους να οικοδομήσουν. Ο τάφος του βρίσκεται εκεί, κοντά στην Αγία Τράπεζα. Ο Φράνκο είχε κυβερνήσει ως δικτάτορας την Ισπανία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κέρδισε το 1939, μέχρι τον θάνατό του το 1975.
Και τώρα, από τη Βαρκελώνη, το βλέμμα της Ευρώπης βρίσκεται σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, καθώς μια – ακόμη – λάθος κίνηση από τους φιλόδοξους αρνητές της Ε.Ε. στο Λονδίνο μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης

ΙσπανίαΚαταλονίαΜαδρίτηΒαρκελόνηαπόσχισηΕμφύλιοςIssue: 2096Issue date: 24-10-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα