Ο Ζούκερμπερκ για τις κατηγορίες ότι οδήγησε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Δεν φταίει το Facebook, φταίνε οι χρήστες

MEDIA

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει παγκοσμίως για τον ρόλο των social media στις εκλογές και συγκεκριμένα για τον ρόλο του Facebook και του twitter στην διάδοση πλαστών ειδήσεων και της χρησιμοποίησής τους ως μέσα προπαγάνδας χωρίς κανείς να χρειάζεται να απολογηθεί για τις «ειδήσεις» που ανεβαίνουν και διαχέονται με ταχύτατους

ρυθμούς σε εκατομμύρια χρήστες.

Όμως ο ιδρυτής της εταιρίας Μαρκ Ζούκερμπερκ απέρριψε την αντίληψη ότι οι πλαστές ειδήσεις στο Facebook επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, περιγράφοντάς την ως «ιδιαίτερα τρελή ιδέα».

«Οι ψηφοφόροι κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις εμπειρίες του» είπε σε συνέδριο Τεχνολοικονομίας στο San Francisco την Πέμπτη, όπως γράφει ο Guardian.

«Υπάρχει μία βαθιά έλλειψη αντίληψης όταν κάποιος υποστηρίζει ότι ο μόνος λόγος που ψηφίζουν οι πολίτες είναι επειδή είδαν ψεύτικες ειδήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο «έχει αποτύχει να κατανοήσει το μήνυμα που έστειλαν οι υποστηρικτές του Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές.

Επίσης απέρριψε την ιδέα ότι η ροή ειδήσεων γίνεται όλο και περισσότερο προσωπική, σε τέτοιο βαθμό όπου οι αντίθετες απόψεις είναι πλέον αόρατες, ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί filter bubble.

«Το μελετάμε πολύ. Και πραγματικά μας ενδιαφέρει» είπε, προσθέτοντας ότι για να υπάρχει θετικός αντίκτυπος στον κόσμο θέλει από τους ανθρώπους να έχουν ποικιλία πληροφοριών.

Επίσης ο ιδρυτής του Facebook συνέκρινε το σημερινό μιντιακό τοπίο με το αντίστοιχο πριν από 20 χρόνια όταν οι πολίτες είχαν πρόσβαση μόνο σε μερικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες. «Τότε είχες όλα τα φίλτρα μέσα από εκεί» είπε τονίζοντας ότι με το Facebook οι περισσότεροι χρήστες έχουν φίλους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. «Ακόμη κι αν το 90% των φίλων σου είναι Δημοκρατικοί, πιθανόν το 10% είναι Ρεπουμπλικανοί. Ακόμη κι αν ζεις σε κάποια πολιτεία ή χώρα, γνωρίζεις κάποιους ανθρώπους από άλλη πολιτεία ή και από άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η ενημέρωση που λαμβάνεις από τα κοινωνικά δίκτυα θα είναι εκ φύσεως με μεγαλύτερη ποικιλία από αυτή που λαμβάνεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο που δεν συνάδει με τις δικές τους αντιλήψεις, σύμφωνα με την ανθρώπινη τάση που οδηγεί στην επιβεβαίωση της μεροληψίας.

«Δεν είναι ότι η διαφορετική ενημέρωση δεν είναι εκεί… το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να ασχολούνται με αυτό σε μεγαλύτερα ποσοστά» είπε ο Ζούκερμπεργκ.

Και όσο οι άνθρωποι δεν επιλέγουν την εναλλακτική ενημέρωση τόσο περισσότερο δεν θα εμφανίζεται στην επιφάνεια της ροής ειδήσεων. «Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βλέπουν το περιεχόμενο που έχει νόημα και θα είναι ενδιαφέρον για αυτούς» πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

εκλογές ΗΠΑfacebookΖούκερμπεργκHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα