Ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής ΠτΔ από το λαό

Ξεκινά η Συνταγματική ΑναθεώρησηΠολιτική

Πρόσκληση στα πολιτικά κόμματα να προσέλθουν στον επίσημο θεσμικό διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση απεύθυνε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αν και η ομιλία του περιείχε αιχμές κυρίως για το παλαιό πολιτικό σύστημα και τη σημερινή την αξιωματική αντιπολίτευση (Κυριάκο Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά) κάλεσε στον διάλογο

με στόχο να επιτευχθούν συναινέσεις σε αυτή την κορυφαία όπως είπε θεσμική διαδικασία, καθώς όπως τόνισε τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν «ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός ως απόδειξη της διάθεσης συναίνεσης εκ μέρους της πλειοψηφίας επικαλέστηκε τόσο τον ανοιχτό διάλογο Πολιτείας - Εκκλησίας για τις σχέσεις της δεύτερης με το Κράτος και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα με πνεύμα συναίνεσης.

Επικαλέστηκε, επίσης το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προτάσεων βασίζεται στην προτάσεις του σημερινού ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου που επεξεργάστηκε στο πλαίσιο επιτροπής επί των ημερών Σαμαρά. Με άλλα λόγια υπονόησε ότι τυχόν απουσία συναίνεσης εκ μέρους της ΝΔ οφείλεται σε μικροπολιτικούς λόγους ή λόγους συγκάλυψης των πεπραγμένων εντός της διακυβέρνησης του παλαιού πολιτικού συστήματος. Επίσης, απαντώντας σε αιχμές περί των κινήτρων εκκίνησης της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης λίγους μήνες πριν της εκλογές, απάντησε με βολές κατά Σαμαρά, λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση έχει ακόμη ένα χρόνο μπροστά της και ξεκίνησε τον διάλογο από το 2016, ωστόσο η Αναθεώρηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 2014 αλλά ο Σαμαράς ήταν που την έβαλε στο συρτάρι προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ.

«Αδιανόητη η πρόταση της ΝΔ»

Επίσης, σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ΝΔ στην χθεσινή επιστολή του - να προωθηθούν για αναθεώρηση και αυτά που προτείνει η κυβέρνηση και αυτά που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση - την χαρακτήρισε «αμήχανη», «παιδιάστικη» κι ενδεικτική της απουσίας θεσμικής ωριμότητας- αν κι εδώ άφησε να εννοηθεί ότι άλλα είναι τα κίνητρα, αφού όπως είπε η ΝΔ γνωρίζει τη θεσμική διαδικασία.

Εξηγώντας το σκεπτικό του ανέφερε πως πρόκειται για πρόταση ρουλέτα αν η πρόταση της ΝΔ είναι να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δε συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία (…). Διότι, συνέχισε, «ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτή τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, μια με 180 και μια με 151 ψήφους, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις. Δεν προέβλεψε αυτή τη διαδικασία ο νομοθέτης για να προσκαλεί η μια πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα. Αυτό είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί ποτέ. Και επειδή προφανώς η ηγεσία της ΝΔ έχει γνώση της θεσμικής διαδικασίας, μου κάνει εντύπωση η αντίδραση αυτή».

Οι προτάσεις Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά το πλέγμα των προτάσεων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, αυτές είναι οι εξής:

1.Η καθιέρωση παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα, αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

2.Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Όπως είπε αποτελεί το θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός. Η στόχευση είναι η δημιουργία συνθηκών κυβερνητικής σταθερότητας «πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων» και έχει ως θεσμικό και δημοκρατικό αντίβαρο την απλή αναλογική.

3.Μη διάλυση της Βουλής με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Η πρόταση αυτή εντάσσεται επίσης στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης.

4.Σε σχέση με τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, κατέθεσε τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την προτεινόμενη διαδικασία εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών.

Μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορία που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές,μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και σήμερα πρέπει να καταλήξουμε στην τελική μας απόφαση», είπε.

6.Η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία από την κρίση» είπε «ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από το λαό και να λογοδοτούν στο λαό και μόνον σε αυτόν».

7.Η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. «Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους, έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους».

8.Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο. Προτείνεται η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

9.Τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Προσδιορισμός ταυτόχρονα ότι η ειδική δικονομική διαδικασία που προβλέπει αρμοδιότητα της βουλής δεν αφορά τα αδικήματα που τελούνται απλώς επ΄ευκαιρία αυτών. Να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει, με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους.

10. Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και άρα να ζητείται από τη βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.

11.Πρόβλεψη για όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

12.Σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Ρητή κατοχύρωση στο Σύνταγμα τη θρησκευτικής ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.

13.Προστασία κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων: προστασία του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, αναγνώριση της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, ενίσχυση των κρατικών εγγυήσεων για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΣυνταγματική ΑναθεώρησηπρότασηαντιπολίτευσηΚοινοβουλευτική ΟμάδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα