Ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ κλείνει τα 80, αλλά η μουσική του μένει νέα (Photos + Video)

Ένα από τα θρυλικά «σκαθάρια», ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ, γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του, καθώς κλείνει τα 80 του χρόνια!

Μα πώς γίνεται αυτό; Όσο και να το εκλογικεύσει κανείς, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν. Αυτό που αντιπροσωπεύουν οι Beatles των νεανικών μας χρόνων, είναι ακόμα φρέσκο κι άφθαρτο. Τα συναισθήματα των νεανικών μας χρόνων παραμένουν αναλλοίωτα, η αισιόδοξη χροιά και τα αισθητικά τοπία της μουσικής του Πολ Μακάρτνεϊ παραμένουν αιωνίως «άχρονα»!

Κι έτσι, η μουσική και τα τραγούδια του μένουν πάντα νέα!

Τα στοιχεία, βέβαια, στο ληξιαρχείο του Λίβερπουλ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: ο Πολ Μακάρντνεϊ γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1942, στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Γουόλτον, στην ομώνυμη λαϊκή γειτονιά του Λίβερπουλ. Ο πατέρας του δεν βρέθηκε στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ, αφού είχε καταταγεί και υπηρετούσε εθελοντικά στο Πυροσβεστικό Σώμα δίνοντας τη δική του μάχη απέναντι στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς της ναζιστικής Λουφτβάφε, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γονείς του, η Μαίρη Πατρίτσια και ο Τζιμ Μακάρντνεϊ, ανήκαν στην εργατική τάξη και είχαν ιρλανδική καταγωγή, κι έτσι ο Πολ με τον μικρότερο αδελφό του Πίτερ Μάικλ και την επίσης μικρότερη ετεροθαλή αδελφή του Ρουθ, βαπτίστηκαν Καθολικοί.

View this post on Instagram

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

Δύσκολες κοινές εμπειρίες

Ο Πολ ήταν έξυπνο παιδί και καλός μαθητής. Το 1953, ήταν ένας από τους 3 μαθητές που κατόρθωσε και πέρασε με επιτυχία (από τους 90 συνολικά που διαγωνίστηκαν) τη δοκιμασία του «11 plus», και έγινε δεκτός στο Liverpool Institute ένα σχολείο που εφάρμοζε ένα μοντέρνο εκπαιδευτικό σύστημα. Εκεί, το 1954, γνώρισε έναν συμμαθητή του, τον Τζορτζ Χάρισον που έπαιζε κιθάρα, και έμελλε να συμμετέχουν στο συγκρότημα των Beatles. Ο Πολ είχε αρχίσει από την πρώιμη εφηβεία του να παίζει πιάνο, και αντάλλαξε μια τρομπέτα που του έκανε δώρο ο πατέρας του για να πάρει μια ακουστική κιθάρα Framous (μοντέλο Zenith). Με την κιθάρα αυτή, το 1956, ο Πολ Μακάρτνεϊ συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι «I Lost My Little Girl» όταν έχασε τη μητέρα του από μετεγχειρητική εμβολή, ενώ την ίδια εποχή συνέθεσε στο πιάνο το τραγούδι «When I’m Sixty-Four».

View this post on Instagram

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

Η αδόκητη απώλεια της μητέρας του έμελλε, το 1957, να τον φέρει πιο κοντά με τον Τζον Λένον που έχασε κι αυτός τη μητέρα του Τζούλια όταν ήταν 17 ετών.

Η γέννηση των Beatles (1960)

Ο Τζον Λένον με το γκρουπ The Quarrymen έπαιζαν τραγούδια rock’n’roll με διάφορες jazz, blues και folk επιρροές, και το 1957 πρότειναν στον Πολ να ενταχθεί στο συγκρότημα σαν ρυθμικός κιθαρίστας. Ένα χρόνο αργότερα (1958) εντάχθηκε και ο Τζορτζ Χάρισον σαν lead κιθαρίστας, και το Μάϊο του 1960 εντάχθηκε ο Στιούαρτ Σάτκλιφ σαν μπασίστας. Τελικά επέλεξαν το όνομα The Beatles και με την προσθήκη του Πίτι Μπεστ στα τύμπανα, τον Αύγουστο του 1960 έφυγαν για να δοκιμάσουν την τύχη τους σαν συγκρότημα στο Αμβούργο.

View this post on Instagram

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

View this post on Instagram

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

Το 1961, ο Στιούαρτ Σάτκλιφ έφυγε από το γκρουπ, και ο Πολ Μακάρτνεϊ πήρε απρόθυμα τον ρόλο του μπασίστα. Τον Ιανουάριο του 1962, ο Μπράιαν Επστάιν έγινε μάνατζερ του γκρουπ, και τον Αύγουστο ο Ρίνγκο Σταρ αντικατέστησε τον Πίτι Μπεστ στα τύμπανα, με αυτό το σχήμα οι Beatles, τον Οκτώβριο του 1962 έκαναν το πρώτο τους χιτ «Love Me Do». Ακολούθησαν το «I Saw Her Standing There», το «She Loves You», και τα «I Want to Hold Your Hand» (1963), «Can’t Buy Me Love» (1964). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Πολ Μακάρτνεϊ, το 1969, παντρεύτηκε την Λίντα Ίστμαν, και απέκτησαν την κόρη τους Μαίρη.

View this post on Instagram

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

Τη χρονιά εκείνη κυκλοφόρησε το άλμπουμ Abbey Road που έμελλε να είναι ο τελευταίος στούντιο δίσκος του συγκροτήματος. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς αποχώρησε από το συγκρότημα ο Τζον Λένον, και οι Beatles διαλύθηκαν.

Οι Wings (1970-1981)

Ο Πολ και η Λίντα ήταν ο πυρήνας του νέου μουσικού σχήματος που ονομάστηκαν The Wings. Η διάλυση των Beatles ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον Πολ. Ένας μεγάλος δημιουργικός κύκλος έκλεινε και ένας νέος κύκλος ζωής και μουσικής άνοιγε με τη βοήθεια και της Λίντα, κάτι που αποτυπώνεται στο υπέροχο τραγούδι «Maybe I’m Amazed». Στα τύμπανα προστέθηκε ο Ντένι Σίουελ, ενώ στο συγκρότημα προσχώρησε και ο πρώην κιθαρίστας των Moody Blues, Ντένι Λέιν. Τον Σεπτέμβριο του 1971, ο Πολ και η Λίντα απέκτησαν την κόρη τους Στέλα Μακάρτνεϊ.

Το 1973, οι Wings έκαναν το πρώτο τους Νο1 χιτ, με το τραγούδι «My Love», και στη συνέχεια ο Πολ έκανε το τραγούδι «Live and let Die» για την ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ, του οποίου η ορχηστρική απόδοση για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας, κέρδισε το βραβείο Grammy.

Μετά την αποχώρηση των Σίουελ και Μακάλοκ, το ζεύγος Μακάρτνεϊ και ο Ντένι Λέιν ηχογράφησαν το άλμπουμ Band on the Run που ήταν ο πρώτος από επτά συνεχόμενους δίσκους οι οποίοι έγιναν όλοι πλατινένιοι.

Κορυφαίες Συνεργασίες (1982-1990)

Το 1982, ο Πολ συνεργάστηκε με τον Στίβι Γουόντερ, κάνοντας το «Ebony and Ivory» ένα αντί-ρατσιστικό τραγούδι που τίναξε τα charts στον αέρα.

Στη συνέχεια, το 1983, συνεργάστηκε με τον Μάικλ Τζάκσον κάνοντας τα τραγούδια «The Girl is Mine» και βέβαια το «Say Say Say». Ακολούθησε το «No More Lonely Nights» με τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd, στην κιθάρα.

Το 1991, ο Πολ Μακάρτνεϊ εμφανίστηκε στην εκπομπή του MTV Unplugged, και η ακουστική αυτή εμφάνιση κυκλοφόρησε και σε δίσκο. Επίσης συνεργάστηκε με την Royal Liverpool Philharmonic Society, παρουσιάζοντας το «Liverpool Oratorio».

Ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ μπήκε δύο φορές στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, μια το 1988 σαν μέλος των Beatles, και μια δεύτερη το 1999 σαν σόλο καλλιτέχνης. Έχει ένα Academy Award, και 18 Grammy Awards. Είναι από το 1965 μέλος της αριστοκρατίας, και από το 1997 έγινε ιππότης για τη συνεισφορά του στη μουσική. Από το 2020 θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους μουσικούς του κόσμου, καθώς η περιουσία του υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Για όλους εμάς, είναι ο άνθρωπος που έδωσε χρώμα και ήχο στην παιδική μας ηλικία, ο άνθρωπος του «Hey Jude» και του «Money Can’t Buy me Love», ο άνθρωπος των χιλιάδων στιγμών και αναμνήσεων. Ο άνθρωπος που ξέφυγε από τη μαγική χώρα της Neverland, και μας φαίνεται παράξενο που γέρασε.

View this post on Instagram

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

Χρόνια Πολλά, κύριε Πολ Μακάρτνεϊ! Ευχαριστούμε για το soundtrack των παιδικών μας χρόνων!

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Βουλιαγμένης: Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Αττικής «αποκαλύπτεται» – Το σπήλαιο και οι απόπειρες εξερεύνησης (Photos/Video)

Μάνος Χατζιδάκις: Ένας αντιεξουσιαστής που αγαπούσε με πάθος τους κυνηγημένους (videos)

Νίκος Κωστόπουλος στο topontiki.gr: «Αλώβητη» η αστυνομία από την απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ

Keywords
Τυχαία Θέματα