Ο Ουελμπέκ που πάντα προκαλεί…

«Απόψε θα περάσουμε πολύ καλά! Απόψε κανείς δεν πεθαίνει από λύπη. Απόψε κανείς δεν θα πηδήξει απ’ το παράθυρο. Πετάξτε τα αντικαταθλιπτικά σας. Σας επιφυλάσσουμε εκπλήξεις. Μια γιορτή. Όχι γενεθλίων. Μια γιορτή επικείμενου θανάτου. Ένα τεράστιο σόου, όπου όλα βγαίνουν στη φόρα. Προσφέρουμε λεμόνια από την Κίνα, κρασιά από την Καλιφόρνια, κρέατα από την Αργεντινή και κίτρινα γιλέκα. Χαμένες αγάπες, λάθη, διαψευσμένες καλοσύνες, τσαλαπατημένα όνειρα, απελπισμένοι έρωτες, προδομένες φιλίες, ενοχές και μεταμέλειες. Όλα απόψε τα ξεχνάμε και αναζητάμε αγνή Σεροτονίνη».

Η υπόθεση. Ο ήρωας του

έργου, ο Φλοράν, ανώτερο στέλεχος στο γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, εκπαιδευμένος να δομεί τεχνοκρατικά τη ζωή του και να κυριαρχεί στη φύση, στέκεται ηττημένος απέναντι στο μεγαλείο της οδηγούμενος στην κατάθλιψη και τη συναισθηματική στειρότητα. Στα 46 του μόλις χρόνια, μια σκέψη καρφώνεται στο μυαλό του: «Έτσι είναι πλασμένοι να ζουν οι άνθρωποι;». Η νιότη του τελειώνει με τον τρόπο που η παγκοσμιοποίηση αποτελειώνει τη γεωργία και την κτηνοτροφία της Ευρώπης.

Ο συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1956, ακολούθησε θετικές σπουδές και εργάστηκε στο Παρίσι, στον τομέα της Πληροφορικής. Το 1994 δημοσιεύτηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, το «Extension du domaine de la lutte» (μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Αλέξη Εμμανουήλ υπό τον τίτλο «Η επέκταση του πεδίου της πάλης»). Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Les Particules élementaires» («Τα στοιχειώδη σωματίδια»), που εκδόθηκε το 1998, του έφερε διακρίσεις και αναγνώριση. Με το τρίτο του μυθιστόρημα, «Plateforme», που εκδόθηκε το 2001, κέρδισε φήμη διεθνώς, αλλά κατηγορήθηκε για ρατσισμό και «εξύβριση» του Ισλάμ, χωρίς όμως να καταδικαστεί στη σχετική δίκη που ακολούθησε στο Παρίσι.

INFO

Δραματουργία-σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Elephas tiliensis. Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Μουσική-Video: Θωμάς Μπέλτσιος. Σχεδιασμός φωτισμών: Ναυσικά Χριστοδουλάκου.

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη.

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Μαρία Γκιώνη, Μαρία Κωνσταντάκη, Άρης Λάσκος, Θεοδώρα Τζήμου. Ενίοτε special guest: Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Μουσικός επί σκηνής: Θωμάς Μπέλτσιος.

Κάμιρος-Ιθάκης 32, Κυψέλη, τηλ.: 2117251384, 6989945228

Διαβάστε επίσης:

Εκείνος & Εκείνος: Eπέστρεψαν με το τραγούδι «Δεν θυμάσαι» και τονίζουν πως «η τέχνη είναι θεραπευτική» (Video)

Βιβλίο: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από Ιανουάριο ως το καλοκαίρι

Keywords
Τυχαία Θέματα