«Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

ΕΛΛAΔΑ

Η πολυταξιδεμένη παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ, στην οποία το animation συνομιλεί με το ζωντανό θέαμα, ανεβαίνει από τις 31 Μαρτίου και για δώδεκα παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου και Γιώργου Μπαλατσινού.

«Ο Μαγικός Αυλός», σκηνοθετημένος από τον Μπάρρη Κόσκυ, καλλιτεχνικό διευθυντή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, σε συνεργασία με τη Σούζαν Αντράντε της βρετανικής θεατρικής ομάδας «1927»,

έχει μαγέψει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο, αφενός με τη φαντασία της παραγωγής, αφετέρου με την ακρίβεια με την οποία εκτελείται από τους καλλιτέχνες η «χορευτική» σκηνοθεσία, στην οποία η αισθητική του καμπαρέ, του μιούζικ χολ και των θεαμάτων της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης συναντά το βρετανικό χιούμορ και την όπερα.

Ο Κόσκυ με τη βρετανική θεατρική ομάδα «1927» (Σούζαν Αντράντε - Πωλ Μπάρριτ) δημιούργησαν, με τη συνδρομή του animation, ένα απρόσμενο παραμύθι γεμάτο χρώμα, χαρά και εφευρετικότητα και «άνοιξαν τον δρόμο για ένα πιο ελεύθερο και πειραματικό στιλ παρουσίασης μιας όπερας σήμερα», όπως έγραψαν οι New York Times στην κριτική τους.

Το δημιουργικό σύμπαν του Μαγικού Αυλού έχει ιδιότυπες αναφορές από τον Μπάστερ Κήτον έως τον Τέρρυ Γκίλλιαμ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μπάρρη Κόσκυ επεξεργάστηκαν «γύρω στα εκατό σκηνικά, στα οποία συμβαίνουν πράγματα που είναι αδύνατον να συμβούν σε μια κανονική σκηνή θεάτρου: ιπτάμενοι ελέφαντες, αυλοί που περιφέρονται με ουρές από νότες, αρτίστες φανταχτερά ντυμένες και μαγικές καμπάνες… », όμως -τονίζει- «για ολόκληρη την παράσταση ισχύει η αρχή πως η τεχνολογία δεν βρίσκεται ποτέ σε πρώτο πλάνο».

«Ο Μαγικός Αυλός» είναι η πρώτη όπερα του Μότσαρτ για ευρύ κοινό και η τελευταία από τις συνολικά δεκαεπτά δικές του, ενώ λίγο πριν τον θάνατό του κατάφερε να τη διευθύνει στην πρεμιέρα που δόθηκε στη Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Ένα από τα στοιχεία που εκπλήσσουν στο έργο αυτό είναι η ενότητά του, παρά το πρωτόγνωρο μωσαϊκό μουσικών ειδών από τα οποία αποτελείται η παρτιτούρα. Απλά στροφικά τραγούδια, περίτεχνες άριες της σοβαρής ιταλικής όπερας, πρόζα, μελοποιημένοι διάλογοι, κωμικά μέρη, επιβλητικά χορωδιακά, εκκλησιαστική μουσική βρίσκονται σε δημιουργικό διάλογο. Ήταν μάλλον αναμενόμενη η μεγάλη επιβράβευση που ήρθε από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο οποίος σχολίασε για τον Μαγικό Αυλό: «Τι θεϊκή μαγεία πνέει σε αυτό το έργο, από το πιο λαϊκό τραγούδι ως τον πιο ευγενή ύμνο! Πόσες όψεις, τι ποικιλία!».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Μαγικός ΑυλόςΜότσαρτΕθνική Λυρική ΣκηνήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα