Ο κορωνοϊός «τρώει» την Πράσινη Συμφωνία - Χαμηλές οι προσδοκίες για τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. από τον Ιούλιο

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Η πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει τη Γηραιά Ήπειρο, και όχι μόνο, ετοιμάζεται να πλήξει και την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντας της νέας Κομισιόν, όπως τέθηκε με την ανάληψη της προεδρίας από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σημείωσε πως η εξάμηνη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, θα επικεντρωθεί στη μάχη εναντίον

του νέου κορωνοϊού και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών του, παραδεχόμενη με κάποιον τρόπο πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα ίσως έρθουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην προσπάθεια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Στο εβδομαδιαίο podcast της η Μέρκελ δήλωσε ότι στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. «σαφώς θα κυριαρχήσει το θέμα της καταπολέμησης της πανδημίας και των συνεπειών της» και πρόσθεσε πως, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ο ιός θα κυριαρχεί στη ζωή της Ευρώπης.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως η Γερμανία θα προωθήσει την ιδέα για ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα κράτη - μέλη, καθώς και την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, την υιοθέτηση ελάχιστων φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση κοινού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

Συμφωνεί ο Χάικο Μάας
Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν θα επιτρέψει στη Γερμανία να δρομολογήσει τα σχέδια που προετοίμαζε – όχι όλα τουλάχιστον.

«Πρέπει να βρεθεί εύλογη ισορροπία μεταξύ φιλόδοξων απαιτήσεων και ρεαλιστικών στόχων» δηλώνει ο Μάας στη «Süddeutsche Zeitung» και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι, λόγω της τρέχουσας κρίσης, θα μείνουν ενδεχομένως εκκρεμότητες από την προεδρία που ασκεί έως το τέλος Ιουνίου η Κροατία, ενώ πολλοί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Παρ’ όλα αυτά, «η κεντρική κατεύθυνση είναι σαφής: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει μέσω της κρίσης του κορωνοϊού να ενισχυθεί» κρίνει, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην τόσο πολυσυζητημένη Πράσινη Συμφωνία που είχε αποφασιστεί να δρομολογηθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τον οδικό χάρτη πορείας για να γίνει η Ευρώπη μια ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα (2050) και παρουσιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 2 και 3 Ιουλίου ολόκληρη η Κομισιόν, με επικεφαλής την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επρόκειτο να επισκεφθεί το Βερολίνο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και κατόπιν στο Σααρμπρίκεν το συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου. Για τον Σεπτέμβριο είχε προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Κίνας στη Λειψία. 

«Θα είναι πραγματικό επίτευγμα για ολόκληρη την κυβέρνηση» σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ και μίλησε για «προσδοκίες για ηγετικό ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή» από πλευράς Γερμανίας τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και για το μέλλον της Ε.Ε. μετά το Brexit, αλλά και την πολιτική για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση.

Τζεντιλόνι: Σφάλμα η αναβολή
Ότι είναι τραγικό σφάλμα η αναβολή της Πράσινης Συμφωνίας είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι επικαλούμενος ισχυρές πολιτικές και πολιτιστικές αντιθέσεις. «Όλοι συνειδητοποιούμε ότι θα γίνει μια πολιτική και πολιτιστική μάχη τους προσεχείς μήνες» δήλωσε ο επίτροπος κατά τη διάρκεια ακρόασης μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας.
«Σε πολιτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο θα έχουμε ισχυρές διαφωνίες που θα λένε ότι, μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού, δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για την Πράσινη Συμφωνία, ότι θα πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτή σε δέκα χρόνια» προειδοποίησε.

Σε μια περίοδο που χώρες και εταιρείες αρχίζουν να ζητούν αναβολή αυτής της Πράσινης Συμφωνίας δίνοντας προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, την οποία καθήλωσε η πανδημία, οι υπουργοί Περιβάλλοντος από 17 ευρωπαϊκές χώρες διαβεβαίωσαν στις αρχές Απριλίου ότι δεν θα παραβλέψουν την οικολογική και περιβαλλοντική κρίση. Υπογράμμισαν επιπλέον τη σημασία του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μιας στρατηγικής ανάπτυξης ικανής να τονώσει την οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση.

Οι εθνικές κυβερνήσεις ωστόσο, ειδικά του πλούσιου Βορρά, καθώς και μεγάλες εταιρείες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, όπως μεγάλοι αερομεταφορείς, προσπαθούν να αλλάξουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά πως μπροστά στη σωτηρία του χρήματος όλοι οι υπόλοιποι στόχοι μπαίνουν αυτόματα σε δεύτερη μοίρα.
 

ΓερμανίαΤζεντιλόνιΠράσινη ΣυμφωνίαΚορωνοϊόςIssue: 2123Issue date: 30-4-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα