Ο κορονοϊός, φοβίζει ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με αρνητικά πρόσημα και τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, όμως εντείνονται οι ανησυχίες για οικονομική επιβάρυνση από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος

επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 χώρες, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.

“Χαμηλές πτήσεις” για το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Ιανουάριο. Το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 95,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 96,3 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, για άνοδο στις 97 μονάδες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και αυτό δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστο από τις πιέσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεπερνούν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, είχε προεξοφληθεί από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Έτσι, η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές στις παρυφές των 930 μονάδων, ενώ, παρά τις πιέσεις, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 930,95 μονάδες (-1,86%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 30 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οριακά θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο ΟΛΠ (+0,44%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Πειραιώς (-3,84%), Ελλάκτωρ (-3,22%) και Viohalco (-3,38%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα χαμηλά ημέρας και ακόμα αρνητικότερη ο “τερματισμός” χαμηλότερα των 930 μονάδων.

κορονοϊόςφόβοςευρωπαϊκές αγορέςΧ.Α.Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα