Ο Μπόρις Τζόνσον ξαναχτυπά αλλά τώρα θα ζητήσει συγγνώμη αφού συνέκρινε τις μουσουλμάνες που φοράνε μπούρκα με «γραμματοκιβώτια»

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των Συντηρητικών Μπράντον Λούις ζήτησε σήμερα από τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη για τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε εναντίον των μουσουλμάνων γυναικών που φοράνε μπούρκα.

Χθες, στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας σε δημόσιους χώρους χαρακτηρίζοντας το ένδυμα αυτό «γελοίο» και «περίεργο». Συνέκρινε τις γυναίκες που φορούν το πέπλο με «γραμματοκιβώτια»

ή με «ληστές τραπεζών».

Μπροστά στον σάλο που προκάλεσε, ο πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος γνωστοποίησε στο Twitter πως αξίωσε από τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ έκρινε πως οι δηλώσεις του Τζόνσον είναι «προσβλητικές».

Στο ίδιο κλίμα, η Σαγίντα Ουάρσι, η πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, θεωρεί πως ο πρώην υπουργός ενέργησε εσκεμμένα με στόχο να κερδίσει τη στήριξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

«Πρόκειται για προσβλητικά σχόλια αλλά και για μια έξυπνη στρατηγική» επισήμανε η Ουάρσι, σύμφωνα με την οποία ο Μπόρις Τζόνσον υπολόγισε «τον αντίκτυπο» και «τις επιπτώσεις» που ενδεχομένως θα είχε η τοποθέτησή του.

Για την πρώην αντιπρόεδρο των Συντηρητικών «είναι στην κυριολεξία το ίδιο στυλ μισαλλοδοξίας που έχει υιοθετήσει ο Μπάνον (ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) και οι τακτικές του Τραμπ που διεισδύουν στη βρετανική πολιτική».

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB) εκτιμά πως «επιλέγοντας σκόπιμα να πει αυτές τις λέξεις σε μια εφημερίδα» που κυκλοφορεί σε όλη τη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον «χαϊδεύει τα αυτιά των ακροδεξιών». Το να ζητήσει συγγνώμη είναι το «ελάχιστο», όμως το συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να διερωτηθεί για την ισλαμοφοβία στους κόλπους του, σημειώνει το Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπόρις ΤζόνσονμουσουλμάνεςμπούρκαγραμματοκιβώτιαΑγγλίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπόρις Τζόνσον,boris tzonson