Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου: «Οι καταλήψεις είναι ένα μέσο πάλης κι αγώνα, καθόρισαν τη γενιά μου»

Τι είπε για τα παιδικά του χρόνια, την είσοδό του στην πολιτική και τη Μπέτυ ΜπαζιάναΠολιτική

Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, τις καταλήψεις όταν ήταν μαθητής, το ενδιαφέρον του για την πολιτική ως έφηβος και τη γνωριμία του με την Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:

Αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια τόνισε: «Από πάρα πολύ μικρός ξεκοκκάλιζα την εφημερίδα που έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι. Διάβαζε Τα Νέα και αργότερα και την Ελευθεροτυπία. Ήταν μια δημοκρατική οικογένεια».«Ο πατέρας μου μετά την μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Τα αδέλφια μου, όμως, στο τέλος της δεκαετίας του '70 οργανώθηκαν στην Αριστερά και, μάλιστα, στην ΚΝΕ».«Είχα μια τάση να ασχολούμαι με τα κοινά, όχι με την στενή έννοια της πολιτικής. Κάποια στιγμή, έγινα πρόεδρος του 15μελους στο γυμνάσιο, ήταν οι μεγάλες καταλήψεις επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση. Οργανώθηκα σε ηλικία 14 ετών, όταν πήγα να συμπαρασταθώ στις καταλήψεις του λυκείου που ήταν δίπλα, στους Αμπελόκηπους. Με "τσίμπησαν" κάτι Κνίτες εκεί. Και θυμάμαι τις μεγάλες διαμάχες στο σπίτι όταν τσακωνόμασταν για την παραπομπή του Παπανδρέου το 1988-89». «Η γενιά του Πολυτεχνείου έγινε η γενιά που μας καθόρισε, αργότερα οι μαζικές κινητοποιήσεις τη δεκαετία του '80 καθόρισαν επίσης μια γενιά, τη δική μου τη γενιά την καθόρισαν οι καταλήψεις». «Η κατάληψη είναι ένα μέσο πάλης κι αγώνα, όχι το πρώτο που θα πρέπει να επιλέγει κανείς. Σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ο σκοπός, η διαδικασία». Για τη Μπέτυ Μπαζιάνα: «Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση πέρα από την αγάπη. Κι ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Είναι δυνατός άνθρωπος και σκληρός ώρες - ώρες. Συζητάμε πολύ. Είναι άνθρωπος που δεν θέλει να μου επιβληθεί, αλλά είναι πολύ αυστηρός κριτής».ΤσίπραςΧατζηνικολάουΑΝΤ1Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξης Τσίπρας, Νίκου Χατζηνικολάου,alexis tsipras, nikou chatzinikolaou