Νέα Ζηλανδία: Ρυθμιστής της νέας κυβέρνησης ο εθνικιστής Ουίνστον Πίτερς

ΚΟΣΜΟΣ

Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στη Νέα Ζηλανδία Τζακίντα 'Αρντερν δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι από τις εκλογές αυτές, των οποίων το αποτέλεσμα κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα να χρειάζονται το εθνικιστικό κόμμα "Πρώτα η Νέα Ζηλανδία".

Μιλώντας

έξω από το σπίτι της στο 'Οκλαντ, η 'Αρντερν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου ηγείται δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, παρά τη διαφορά των 10 μονάδων που του υπολείπεται από το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έλαβε ποσοστό 46% στις εκλογές του Σαββάτου.

Η τελική καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι του εξωτερικού, δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης του λαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος "Πρώτα η Νέα Ζηλανδία" Ουίνστον Πίτερς έχει αρνηθεί να πει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και επανέλαβε ότι δεν θα βιαστεί να πάρει την απόφασή του. Ο 72χρονος Πίτερς, με καταγωγή από τους Μαορί και τη Σκωτία, βρίσκεται σήμερα στο αρχηγείο του και περιμένει τα τηλεφωνήματα του 'Ινγκλις και της 'Αρντερν για να ακούσει τα επιχειρήματά τους.

Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα του 55χρονου Μπιλ 'Ινγκλις έλαβε 46% και 58 έδρες, τρεις λιγότερες για την απόλυτη πλειοψηφία των 61 εδρών.

Το Εργατικό Κόμμα υπό την 37χρονη χαρισματική Τζακίντα 'Αρντεν έλαβε 35,8% (45 έδρες). Αν οι Πράσινοι δεχτούν να συνεργαστούν με τους Εργατικούς, ο αριθμός των εδρών θα ανέβει στις 52.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χρειάζονται τις 9 έδρες που κέρδισαν οι εθνικιστές, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. ΖηλανδίαΆρντερνεκλογέςΚυβέρνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα