Ναϊρόμπι: Πέθανε από Covid γιατρός που ήταν κατά του εμβολίου

Από κορωνοϊό πέθανε ένας γιατρός στην Κένυα, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για την εκστρατεία του κατά των μαζικών εμβολιασμών στην Αφρική.

Μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Ναϊρόμπι, ο Κενυάτης γιατρός άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Πέμπτη, μια εβδομάδα αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο με επιπλοκές της Covid-19.

Σύμφωνα με το BBC, ο δρ Stephen Karanja ήταν σφοδρός πολέμιος του εμβολίου κατά του κοροναϊού και είχε επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στον εμβολιασμό πολιτών κατά της Covid-19 τόσο στην αφρικανική χώρα όσο

και την υπόλοιπη Αφρική.

Μάλιστα, είχε ξεκινήσει εκστρατεία κατά των εμβολίων, τα οποία θεωρούσε «εντελώς περιττά».

Ο Karanja πρότεινε αντ’ αυτών δισκία εισπνοής ατμού και υδροξυχλωροκίνης. Ο Karanja συγκρούστηκε για το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού με την Καθολική εκκλησία, η οποία συμμορφώθηκε με τις υγειονομικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του.

«Το εμβόλιο που διανέμεται στην Κένυα, εξετάστηκε και βρέθηκε ασφαλές όχι μόνο μέσω της σχολαστικής διαδικασίας του ΠΟΥ αλλά και από άλλες ρυθμιστικές αρχές» δήλωσε ο ΠΟΥ τον Μάρτιο. Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Κένυας διαφώνησε με τον Δρ Karanja λέγοντας στους πιστούς ότι τα εμβόλια είναι «νόμιμα και ηθικώς απαραίτητα», πλην όμως ο Karanja επηρέαζε ευρέως την κοινή γνώμη.

Στις 3 Μαρτίου, ο Δρ Karanja είπε για το εμβόλιο Covid ότι «υπάρχουν φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του Covid-19», προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι εντελώς περιττός και τα κίνητρά του ύποπτα».

Σε διάφορα fora και στα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξε εναλλακτικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης και της ιβερμεκτίνης, που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ για τη θεραπεία του Covid-19, συμμαχώντας με φανατικούς θρησκευόμενους οι οποίοι αντιτίθενται γενικά στους μαζικούς εμβολιασμούς στην Αφρική.

Το 2014, είχε αντιταχθεί στο εμβόλιο τετάνου ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για εκστρατεία στείρωσης των γυναικών, ενώ το 2019 ηγήθηκε της κίνησης εναντίον του εμβολιασμού μαθητριών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λέγοντας ότι το εμβόλιο για τον ιό Human Papiloma (HPV) αφορά μόνον εκείνους (εκείνες) που έχουν ανεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα