Ν. Σύψας: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Δεν είναι αργά για να αναστρέψουμε την τάση

ΕΛΛAΔΑ

 

Την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων και χρήσης μάσκας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 110.

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι

το πρόβλημα τελείωσε» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά. Μιλώντας δε για τις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων.

Αποστάσεις και μάσκα θα αναστρέψουν την άνοδο κρουσμάτων
«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο λοιμωξιολογός. «Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει ήδη ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας» σημείωσε ωστόσο ο κ. Σύψας.

Τοπικά lockdown και «λουκέτα» αν επιμείνουν τα κρούσματα κορωνοϊού
Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού και «λουκέτων» σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένη μεταξύ των νέων ανθρώπων. Εκείνο όμως που για τον ίδιο είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» είναι τα ορφανά κρούσματα, που δείχνουν πως ο κορωνοϊός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα.

Νίκος ΣύψαςΚύμαΚορωνοϊόςτάσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα